13 Nisan 2010 Salı

BAZI SİGORTA ŞİRKETLERİ SEKTÖRDEN ÇEKİLEBİLİR

Geçen yıl kriz nedeniyle reel olarak daralan Türk sigorta sektöründe fiyat odaklı rekabet sektörün en önemli sorunları arasında yer alıyor. Hesapsız kitapsız fiyat rekabetinin önümüzdeki dönemde pazar payı düşük şirketler açısından sermaye sıkıntısı yaratacağı ve bunun da sektörde konsolidasyonu beraberinde getireceği son günlerde sıkça dillendiriliyor.
Çocuklara sigorta bilincini aşılamak amacıyla 10 Nisan'da Hatay'da sahnelenen "Bay Hoop Evde Şamata" oyununun ardından sektördeki son gelişmelere ilişkin görüşlerini aldığımız Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği (TSRŞB) Genel Sekreteri Erhan Tunçay da bu konuya dikkat çekti.

SERMAYE AÇIĞI UYARISI
2009 yılının çok parlak geçmediğine işaret eden Tunçay, geçen yılın teknik karlılık ve bilanço karlılığı açısından oldukça verimsiz geçtiğini hatırlattı. Şirketlerin bazılarında sermaye açığı olduğunu ifade eden Tunçay, "Özkaynak ve sermayedar anlamında takviye gerekecek. Oto branşında ve sağlıkta hasar-prim dengesi gözönüne alınmadan fiyatlamalar yapılması nedeniyle teknik karlılık açısından ciddi problemler yarattı" dedi.Sigorta şirketlerinde artık teknik karları artırıcı faaliyetlerin ön planda olması gerektiğini belirten Tunçay, "Sigorta sektöründe teknik karlılık yüzde 1'ler seviyesinde olmamalı, yüzde 4-5'ler seviyesine yükselmeli" diye konuştu.

BAZI ŞİRKETLER ÇEKİLECEK
Birlik olarak geçen yıl sektördeki amansız rekabetin önüne geçmek amacıyla önerilerini Hazine Müsteşarlığı'na ilettiklerini hatırlatan TSRŞB Genel Sekreteri Erhan Tunçay, önümüzdeki döneme ilişkin şu öngörülerde bulundu: "Hazine de her branş ve risk grubu için şirketlerin tutması gereken rezerve ilişkin bir genelge yayınladı. Sektör sermaye ve rezerv yapısıyla güçlü olmalı ki, uzun vadede tüketiciye hizmetler versin veya bir problem çıkmasın. Hazine, küçük pazar payı olan ve sermaye eksikliği olan şirketlerden sermaye artırımı isteyebilir. Sermeya eksikliğini gideremeyen şirketlerin poliçe kesmesine izin vermeyecektir. Ya da bu sermaye yeterliliğine ulaşmak için ya, 'Bu işi durdur' ya da 'sat' diyecektir. Zaman içerisinde sektörde konsolidasyon yaşanabilir."

Yabancı uzun vadeli bakıyor
Yabancı sermayeli sigorta şirketlerinin de fiyat rekabetine ayak uydurduğuna dikkat çeken Erhan Tunçay, "Yabancı sigorta şirketleri Türkiye'ye uzun vadeli bakıyor. 'Üç yılda istediğim parayı alamadım, karlılık düşük. Sektörden çıkayım' diye bir karar alacaklarını beklemiyorum. Yabancı şirketlerin sermaye yetersizliğini karşılayamayacaklarını düşünmüyorum. Daha çok küçük ölçekli şirketler açısından bir sıkıntı doğabilir" diye konuştu.
Ayfer ARSLAN

Hiç yorum yok: