19 Nisan 2010 Pazartesi

FAİZ DÜŞÜNCE ZENGİN PARASINI RESİME YATIRDI


Faizlerin cazibesini kaybetmesiyle varlıklı kesim, rotasını sanat eserleri ve gayrimenkul gibi yatırım araçlarına çevirdi. Özel bankacılığın ilgi alanına giren ve en az 250 bin liralık nakite sahip olan kesimin şu sıralar en gözde yatırım seçenekleri gayrimenkul ve sanat eserleri. Bu ilgi son günlerde düzenlenen resim müzayedelerinde de göze çarpıyor.
"Bugüne kadar görmediğimiz şekilde ciddi bir talep var" diyen ve bütün resim müzayedelerine katılan Yapı Kredi Bankası Özel Bankacılık ve Varlık Yönetimi Genel Müdür Yardımcısı Erhan Özçelik'in örnek olarak verdiği çağdaş Türk ressamlarından Ömer Uluç'un eserlerinin son 7 yılda gösterdiği performans da bu ilginin nedenlerini ortaya koyuyor. 72x55 ebatlarındaki eserlerin fiyatları 2002 ile 2009 yılları arasında altıya katlanırken, bu artış daha büyük ebatlı eserlerde 72 katı geçiyor.
İşte, Erhan Özçelik ile hem varlıklı kesimin yatırım alışkanlıklarını, hem de sanat eserlerine olan talep patlamasını konuştuk.

16 MİLYAR DOLARI YÖNETİYOR
-Yapı Kredi Özel Bankacılık olarak ne kadarlık bir fonu yönetiyorsunuz?
Private Banking olarak Türkiye'nin en iyisiyiz. Hem büyüklük, hem de network ağı anlamında. Büyüklük olarak 16 milyar dolarlık bir portföyü yönetiyoruz. 32 şubemiz var. Bir de bizim corner dediğimiz 3 tane de corner'ımız var. Yaklaşık 25 bin müşteriye hizmet veriyoruz. Özel bankacılık bölümü olarak küçük ölçekli bin banka büyüklüğündeyiz. 213 portföy yönetmeni ile götürüyoruz bu işi.

-Özel bankacılık müşterilerinde aradığınız kriterler neler?
250 bin TL ve üzeri nakit varlığı olanlar bizim özel bankacılık müşteri kriterlerimize uygundur. Bu kadar değerde gayrimenkulu var o beni ilgilendirmiyor. Önemli olan nakit varlığının en az 250 bin TL olması.

LEVENT VE KARTAL'DA 2 ŞUBE
-Bu yıl kaç yeni şube açmayı planlıyorsunuz?
İstanbul'da 2 yeni şube daha açmak istiyoruz. Senenin ikinci yarısından sonra Levent ve Kartal civarında birer şube açacağız. Eskiden perakende şubelerin içinde hizmet veriyorduk. Simdi şubeleştik. Özel bankacılık şubeleri villa tipi veya kimsenin bilmediği apartmanın üçüncü katındadır. Çok şık, keyifli bir dizaynı var. Her şubede 7 portföy yönetmenimiz bulunur.

-Faizlerin düşmesi varlıklı kesimin yatırım alışkanlıklarını nasıl etkiledi?
Özellikle faizlerin düşmesiyle birlikte tabii ki, yatırımcılar yatırım şekillerini değiştirdiler. Bu tamamen müşterinin ne istediği ile bağlantılı ama tabii ki, bu faizlerin düşmesiyle birlikte biz de ağırlıklı olarak anapara korumalı garantili fonlara yönelme oldu. Yaklaşık son zamanlarda 24 tane fon ihraç edildi. Getirisi biraz mevduattan daha yüksek olduğu için doğal olarak yatırımcının ilgisini çekiyor. Bir kesim de var türev ürünlerine ciddi artış oldu. Hisse senedi piyasası cazip.

SANATSEVER KİTLE ARTTI
-Sanat eserlerine yatırımda da ciddi bir ilgi gözleniyor...
Özel bankacılık deyince orada ciddi anlamda sanatsever kitle de çok fazla. Doğru, bu sene sanat tarafı daha hareketli. Geçen yıla göre artış gözleniyor. Türk çağdaş ressamları ile basında çok fazla yer alınca talep patlaması meydana geldi. Alternatif bir yatırım ürünü. Hem göze hitap ediyor hem de satmasanız bile uzun vadeli bir yatırım. Bir sanat eserini aldınız, üç ay sonra ikiye katladı diye bir şey yok. Uzun vadeli düşünmeniz gerekiyor. Tıpkı hisse senedi gibi. Alıcı tarafında iki grup var: Koleksiyonerler ve hem koleksiyon hem yatırım amacıyla alanlar. Kredi tarafında da ciddi talep var. Şu ana kadar 10 milyon liralık sanat eserleri kredisi kullandırdık.

Korumalı fonlar
mevduata rakip

-Portföylerde yatırım araçlarının dağılımı nasıl?
Müşterilerin yüzde 70'i mevduat, geri kalanı fon ve borsa ürünleri arasında paylaşılıyor. Mevduattan çıkmak isteyen müşterilere ağırlıklı olarak fon tavsiye ediyoruz. Bir kısım hisse senedi tavsiye ediyoruz. Onun haricinde de risk almak isteyenlere türev tavsiyesinde bulunabiliriz. Çünkü VOB 2009 yılında inanılmaz derecede tavan yaptı. Dünyanın en hızlı büyüyen türev borsası haline geldi. O bakımdan bakınca Türk yatırımcısının yeni finans ürünlerine olan ilgisini görmek mümkün. Artık müşteriler de sadece mevduattan öte diğer türev ürünlerine de kaymış vaziyette. 2010 yılının ilk 2 ayında bankalar tarafından ihraç edilen fon sayısı 21. İki ayda yaklaşık 500 milyon lira civarında hacim elde edildi. Biz de ilk üç ayda üç tane anapara garantili ihraç ettik. Bu anlamda fonlar da çok rağbette. Ana paranızı kaybetmiyorsunuz. Mevduattan yüksek bir getiri elde etme şansınız var. Mevduata ciddi bir rakip.


Kartal, Silivri, Kağıthane
ve Balat prim yapacak

-Gayrimenkul yatırımında hangi ilçelerin potansiyeli yüksek?
Avantajlı ilçeler ikiye ayrılabilir. Bunlardan ilki şehir merkezine göre biraz daha çevre ilçe sayılabilecek ama ikincil merkez olmaya aday ilçelerdir. Buna örnek olarak kentsel dönüşümün planlandığı Kartal verilebilir. Kartal'da özellikle yeni Adliye binasının yapılması bölge için bir çekim gücü sağlayacak. Pendik ilçesi de yeni AVM, otel, konut ve marina projeleriyle potansiyeli yüksek bir ilçe. Avrupa yakasında ise 3. havaalanı ve ulaşım imkanlarının artmasıyla Silivri gelişme potansiyeli vaadediyor. İkinci kategoriye giren ilçeler ise şehir merkezinde yer alan ve dönüşüm geçirmekte olan bölgeler. Bunlara en iyi örnek Bomonti ve Kağıthane sayılabilir. Şehrin göbeğinde olan bu bölgeler yıllarca atıl kaldıktan veya sanayi kullanımında olduktan sonra şimdi yeni konut ve ticari projelerle şimdiden çok prim yapmış durumda. Haliç kıyıları da, özellikle Fener Balat semtleri kentsel dönüşüm sürecinden olumlu etkilenmesi beklenen yerlerden.

20 portföy yönetmenine Avrupa'da iş kapısı açıldı

Unicredit ile yapılan işbirliği çerçevesinde Yeditepe Üniversitesi ve Viyana'daki bir üniversite ile ortak yaptığımız CFC (Certified Financial Consultant ) dediğimiz bir program var. İki aşamalı bir sınav var. Bankacılık portföy yönetmenimiz yaklaşık 213 kişi. Bunların yüzde 63'ı ilk sınavı geçti. İkinci sınavdan da yaklaşık 20 kişi Avrupa Finansal Danışman sertifikası almaya hak kazandı. Bu şu demek: Türkiye'de ilk defa Yapı Kredi Özel Bankacılık çalışanlarından 20 kişi bu sertifikayı aldı. Avrupa'da finansal danışman olarak çalışabilir Sanki SPK lisansı gibi oradaki bankada da çalışabilir. Bu Türkiye'de bir ilk.

Tekne kredisi yıl
sonu hareketlenir

-Miras ve vergi danışmanlığının yanısıra müşterilerinize sunduğunuz yeni hizmetler var mı?
Şimdi gayrimenkul danışmanlığına başladık. Orada iyi bir atılım bekliyoruz. Yine özel bankacılık müşterilerinin ellerinde olan gayrimenkulleri değerlendiriyoruz. Bu anlamda da ciddi bir talep var. Ayrıca sanat danışmanlığımız var. Bunun haricinde de iki tane yeni ürün çıkardık. Sanat eserleri ve tekne kredisi veriyoruz. Özellikle krizden önceki dönemde yaklaşık 30 milyon euro'luk kredi satışımız oldu. Ama doğal olarak kriz döneminde azaldı. Bu senenin sonuna doğru tekne kredilerinde bir yükselme bekliyoruz.

Faiz tahmini %7.75

-Faiz, dolar ve enflasyona ilişkin yılsonu beklentileriniz?
Bizim yılsonu beklentimiz; Merkez Bankası gecelik faizleri olarak yüzde 7.75 civarındadır. Mevduat faizleri şu anda yüzde 9-10 civarında. Dolar kuru tahminimiz 1.56 TL. Enflasyon tahminimiz de yaklaşık yüzde 6.80 ile 7 civarındadır.


Ayfer ARSLAN

Hiç yorum yok: