25 Nisan 2010 Pazar

HAMİT BELLİ'NİN EKONOMİ BASININDAKİ SON RÖPORTAJI..


Dört gün önce aramızdan ayrılan Turkish Bank Yönetim Kurulu Üyesi Hamit Belli, çok fazla röportaj vermekten hoşlanmazdı. Kendisiyle Dünya Gazetesi'nde çalışırken tanışmıştım. Her ne kadar gazete röportajlarında ketun davransa da, kendisiyle üç defa görüşmeyi başarmıştım. En son 2005 yılında yaptığımız röportajdaki sözleriyle adeta geleceğin bankacılarına ders verir gibiydi...
İşte, bankacılık sektörünün duayeni Hamit Belli ile yaptığım son röportaj:

"Medya patronu bankacılık yapmasın"

Bankacılık sektöründa yarım asrı deviren Turkish Bank Yönetim Kurulu Başkanı ve Akbank Yönetim Kurulu üyesi Hamit Belli, "Bankacı; bankacılık yapar, sanayiye giremez. Yeni Bankalar Kanunu'nda medya ile bankacılığın alakasının kesilmesi lazım" dedi.
52 yıllık bankacılık deneyimiyle sektörün duayenlerinden biri olan ve son yıllarda pek basına çıkmayan Hamit Belli, uzun süredir sürdürdüğü sessizliğini DÜNYA için bozdu. Bankacılık sektöründeki son gelişmeler ve geleceğe yönelik beklentilerini DÜNYA'ya anlatan Belli, önce sektörün gündeminde yer alan Bankalar Kanunu Tasarısı'na değindi. Tasarının teknik olarak çok ayrıntıya girdiğini, kontrol ve denetime ağırlık veren bir yapıda olduğunu dile getiren Belli, "İmar Bankası hadisesinden korkulduğu için tasarıda çok teferruata girilmiş. Aslında geçmişte yaşanan sorunlar yasanın yetersiz olmasından değil, bankayı idare edenlerin kendi menfaatleri adına çalışmaları, iyi yönetememeleri, yaptıkları bazı yatırımların hatalı olmasından kaynaklanıyor. Ekonominin bozukluğu da bu sorunları büyüttü" dedi.

"Bankacı başka işlere giremez"
Banka sahipliği konusuna da değinen Hamit Belli, "Bankacı, bankacılık yapar, başka alanlara giremez. İştiraklerinde mali sektörle ilgili yatırımların dışında başka alanlarda yatırım yapması doğru değil. Medya ile alakasının kesilmesi lazım" görüşünü savundu.

"Böyle bankacılık olmaz"
2001 yılından bu yana sektördeki yeniden yapılandırma süreciyle birlikte 81 olan banka sayısının 49'a indiğini, sektörün büyük ölçüde temizlendiğini belirten Belli, ancak hala bazı sorunların önemini koruduğuna işaret etti. Belli'ye göre, sektörün en önemli sorunlarından birisi AB ülkelerine oranla aktif büyüklüğünün yetersizliği. Belli, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu sene bankacılık fena gitmedi, karlılık, likidite açısından kendini götürebildi. Ancak Belçika'da, İngiltere'de mili gelirin 3 katı büyüklüğüne sahip olan bankacılık sektörü biz de milli gelirin üçte ikisi kadar. Komşumuz Yunanistan'da bile en büyük banka aşağı yukarı bizim bankacılık sektörün aktif büyüklüğüne sahip. Böyle bir bankacılık olmaz. Muhakkak büyütmek lazım."

"Sektör yüzde 20 büyüyebilir"
Sektörün aktifinin büyümesi için yabancı sermaye girişinin yanısıra tasarrufların da artması gerektiğini vurgulayan Belli, "Mevcut tasarruflar da bankanın dışında sermaye piyasasına ve başka alanlara kaçıyor. Öncelikle Hazine'nin borçlanma gereksiniminin azaltılması, Hazine bonosu ve tahvil gibi yatırım araçları ile mevduat üzerindeki vergi oranlarının eşitlenmesi gerekiyor" diye konuştu. Sektörün 2005 yılında yüzde 20 büyüyeceğini öngören Belli, "Düzelen ekonomik ortam, AB ile olumlu gelişmeler, aynı zamanda sektörün doğru yönetilmesi ve doğru yönlendirilmesi toplam bankacılık aktiflerinin 2010 yılına kadar 500 milyar doların üzerine çıkması bekleniyor" dedi.

"Faizler yüzde 8-9'a geriler"
Hükümetin ekonomi yönünden çok başarılı bulan Belli, "Enflasyon rakamları iyi çıktı. Bankacılık sektöründe pislikler temizlendi. İhracatta doların düşmesine rağmen rekorlar kırılıyor"dedi. Cari işlemler açığının ise tahmin edildiği gibi fazla bir tehlike yaratmadığını anlatan Hamit Belli, en önemli problemin işsizlik ve reel faizlerin yüksekliği olduğunu aktardı. Reel faizlerin çok fazla aşağı çekilebileceğine ihtimal vermeyen Belli, şunları söyledi: "Merkez Bankası Başkanı, 'sıkı para politası uygulayacağım'diyor. Dolayısıyla piyasada para azalmış olacak ve faizler çok fazla aşağı çekilemeyecek. Tahminim; nominal faizler yüzde 18'e, reel faizler de yüzde 8-9'a iner."

"Fevkalede muhafazakarız"

Turkish Bank'ın 2005 hedeflerini de aktaran Yönetim Kurulu Başkanı Hamit Belli, banka olarak likiditeyi ve sermaye yeterlilik rasyosunu çok yüksek tutmayı hedeflediklerini söyledi. Belli, "Fevkalede muhafazakarız. Bu sene biraz bireysel bankacılığa giriyoruz. Kurumsallarda büyük ve çok emin firmalarla çalışmak istiyoruz. Karşılıksız çalışmayız. Çek, senet veya gayrimenkul gibi teminatlar istiyoruz" dedi.

Ayfer ARSLAN-DÜNYA GAZETESİ

Hiç yorum yok: