19 Nisan 2010 Pazartesi

EKONOMİ TOPARLANDI, KREDİLER İKİYE KATLANDI

Geçen yıl Türk bankacılık sisteminde yüzde 6 oranında artan toplam banka kredileri, bu yılın ilk üç aylık döneminde yüzde 13 oranında artış gösterdi. TL kredilerin ise aynı dönemde yüzde 18 oranında yükseldiğine dikkat çeken Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Genel Sekreteri Dr. Ekrem Keskin, bunu ekonomideki toparlanmanın bir işareti olarak değerlendirirken, "Toparlanma başladı, bankalar ise bu toparlanmada önemli bir rol üstleniyor. Bu tempo devam ederse ekonomideki büyüme hızı 2010'da yüzde 5'i geçebilir" dedi.
TBB'nin 2003 yılında başlattığı tıbbi destek ve sosyal yardım programı olan 'Çok Yaşa Bebek' projesi kapsamında, Konya Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi'ni ziyaret eden TBB Genel Sekreteri Dr. Ekrem Keskin, ziyaretin ardından ekonomi basını ile bir araya gelerek bankacılık sektöründeki son gelişmeler hakkında bilgi verdi.

YATIRIM EĞİLİMİ ARTIYOR
Geçen yılla kıyaslandığında bu yılın ilk üç aylık döneminde ekonominin aktörlerinde davranış farklılıkları olduğuna işaret eden Keskin, "Kamu kesiminin açığındaki büyüme durdu, aşağı doğru bir eğilim var. Bu da bankaların aktif yaratmak için yeni kredi verme arzusunu artırıyor. Kamu borçlanma ihtiyacı azaldığı ölçüde hem faizler üzerindeki kamu baskısı azalacak, hem de özel sektörün kredi alma iştahında da artış yaşanacak. Bu da yatırım yapma eğilimini artıracaktır" diye konuştu.

SORUNLU ALACAKLAR AZALIYOR
Keskin, son altı ayda kredi piyasasında yaşanan gelişmeleri ise rakamlarla şöyle özetledi: Son dönemdeki kredilerde iki kat artış yaşandı. Yılsonu itibarıyla yıllık bazda toplam krediler yüzde 6 artarken ilk üç aydaki artış yüzde 13. TL krediler 2009 sonunda yüzde 9, ilk üç ayda ise yıllık bazda yüzde 18 arttı. 2009 Aralık ayında bankaların menkul değerler cüzdanı yüzde 28 büyürken, bu yıl mart ayında artış oranı yüzde 20'e indi. Tüketici kredilerinde tahsili gecikmiş alacaklar oranı yıl sonunda yüzde 4.3 iken mart sonunda yıllık bazda yüzde 3.9'a geriledi. Kredi kartlarında bu oran yüzde 11.6'dan, 10.6'ya, kurumsal kredilerde yüzde 5.3'ten, yüzde 5'e indi. KOBİ'lerde ise yüzde 8.4 ten, bu yıl şubat ayında 8.1 oldu."

Yabancı, daha iştahlı

Geçen yıla göre yabancı bankaların kredilerde daha iştahlı olduğuna değinen Keskin, şunları söyledi: "Geçen sene kredi hacmindeki genişleme ağırlıklı olarak kamu bankalarından geliyordu. Şimdi özel bankalarında, yabancı sermayeli bankaların da kredisi büyüyor. İlk üç ayda toplam kredi hacmi 20.1 milyar TL arttı. Bunun 6.1 milyar TL'sini kamu, 10.5 milyar TL'sini özel bankalar, 3.5 milyar TL'sini yabancı bankalar açmış. Bir başka nokta da kurumsal kredilerin geçen yıla göre bireysel kredilerden daha fazla artması. Bu yılın ilk üç ayında kurumsal krediler 13.5 milyar TL, bireysel krediler ise 6.6 milyar TL arttı."


Bankaların yaptığı en uzun vadeli yatırım

TBB'nin 2003 yılında başlattığı 'Çok Yaşa Bebek' projesi kapsamında, 15 Nisan'da Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Yenidoğan bölümünü ziyaret eden Dr. Ekrem Keskin, bugüne kadar Türkiye'nin 63 ilinde 160 hastaneye 780 cihaz bağışında bulunduklarını açıkladı. Türk bankalarının bu projeyle en uzun vadeli yatırımı yaptığına değinen Keskin, "Bankalar bir ile üç ay vadeli mevduat toplayıp 1 ile 10 yıl vadeli kredi vererek faaliyetlerini sürdürüyor. Oysa ki yenidoğan çocuk ünitelerine yapılan yatırım sayesinde ortalama insan ömrünün 70 yıl olduğu düşünülürse kurtulan her çocuk bizim 70 yıllık yatırımımız oluyor" dedi. Bu arada Çocuk Acil Tıp ve Yoğun Bakım Derneği Başkanı Prof. Dr. Metin Karaböcüoğlu ve Doç. Dr. Agop Çıtak da 16 Nisan'da Konya Ticaret Odası'nda anne-babalara 'Çocukları Kazalardan Koruma Eğitimi' verdi.

Hiç yorum yok: