28 Mart 2010 Pazar

KİŞİ BAŞINA DÜŞEN SİGORTA PRİMİ 109 DOLARA GERİLEDİ

Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği (TSRŞB) Başkanı Hulusi Taşkıran, 2 yıldan beri yüzde 2 civarında küçüldüklerini belirterek kişi başına düşen sigorta priminin 129 dolardan 109 dolara gerilediğini söyledi. 2010 yılından ise daha umutlu olduklarını belirten Taşkıran, bu yıl sektörde reel bir büyüme beklediğini dile getirdi.
Türk sigorta sektörünün 2009 yılının değerlendirildiği ve 2010 yılı beklentilerinin paylaşıldığı basın toplantısında konuşan Taşkıran, 2009 yılının 2008 yılı gibi sigorta sektörünün reel olarak büyüme göstermediği, hatta ekonomik sıkıntılara ve özellikle rekabete bağlı bir küçülme yaşandığı yıl olduğunu ifade etti.
Basın toplantısında sigorta sektörünün son durumuna ilişkin bir sunum yapan TSRŞB Genel Sekreteri Erhan Tunçay, Türk sigorta sektörünün 2009 yılında hayat dışı branşlarda 10 milyar 471 milyon lira, hayat branşında 1 milyar 807 milyon lira olmak üzere toplamda 12 milyar 278 milyon lira prim üretimi gerçekleştirdiğini aktardı. Geçen yıl sektörün reel anlamda yüzde 2,2 oranında küçüldüğünü ifade eden Tunçay, teknik karın yüzde 65.9, mali karın yüzde 27.7, vergi sonrası bilanço karınının ise yüzde 45.9 oranında düştüğüne dikkat çekti.

365.5 MİLYON TL SEL HASARI ÖDENDİ
Ağırlıklı olarak İstanbul İkitelli bölgesinde yaşanan sel felaketi nedeniyle Türk sigorta sektörünün 650-700 milyon liralık bir hasarla karşılaştığını belirten Tunçay, bu hasarın şu ana kadar 365.5 milyon liralık bölümünün ödendiğini açıkladı. Zaman zaman sektöre haksız eleştiriler yöneltildiğini ve bu eleştirilerin bakanlar seviyesinde de dile getirilmesinden yakınan Tunçay, "Sağlık sigortalarında da 1.2 mliyar liralık tazminat ödendi. Biz sektör olarak üzerimize düşen görevleri gerektiği şekilde yerine getiriyoruz" dedi.

MALİ GELİRLER AZALACAK
Toplantıda önümüzdeki döneme ilişkin beklentilerini aktaran TSRŞB Başkanı Hulusi Taşkıran, şunları söyledi: "Prim bazında daralma vardı, bu sene bunun biraz azalacağına, 2010 yılında operasyonun artı olacağına inanıyorum. 2011'i daha iyimser bekliyorum. Bu sene en büyük derdimiz operasyon sonuçlarının iyileşmesine rağmen yatırım gelirlerinde olacak. Biz bir sene önceki yatırım gelirlerimizin sadece yüzde 70'ine yakın rakamını yakalayabildik. Bu sene bu rakamın daha da aşağı inmesi söz konusu. Yatırım araçları kağıtlarımızın alım tarihleri 2008'di, biz zamanında 18-25'ler arasında faiz veren kağıtlara yatırmıştık paramızı. Bu sene artık o şans kalmadı, hepsi itfa oldu. Şimdi 9-10'larla konuşuyoruz maksimum... Bu da 2010 yılında sektörün mali gelirlerinin ciddi oranda azalacağını gösteriyor."

3 ayda 44 bin kişi BES'e girdi

TSRŞB Yönetim Kurulu Üyesi Mete Uğurlu da yılbaşından 12 Mart 2010 tarihine kadar 44 bin 651 kişinin bireysel emeklilik sistemine katıldığını belirterek geçen yılın aynı döneminde bu sayının 24 bin olduğunu hatırlattı. Uğurlu, ''Bu sene sektör bir önceki yıla göre yüzde 86 katılımcı daha fazla içeri almış durumda. Bunun artarak süreceğine inanıyorum. Hayat sigortaları da geçe sene yüzde 16 prim artışı sağlayan bir branş oldu. Hayat branşının çok hızlı büyüyeceğini göreceğiz'' dedi.

Hiç yorum yok: