14 Mart 2010 Pazar

FİNANS EMEKLİLİK'DEN ANADOLU AÇILIMI

Bir yıl önce bireysel emeklilik sektörüne giren Finansbank'ın iştiraklerinden Finans Emeklilik gözünü Anadolu şehirlerine dikti. Bir yıl içerisinde 25 bin katılımcıya ulaşan şirket, bu yıl katılımcı sayısında yüzde 40-45 oranında büyümeyi hedefliyor. Finans sektörünün faaliyetlerinin ağırlıklı olarak İstanbul, Ankara ve İzmir gibi 3 büyük ilde toplandığını belirten Finans Emeklilik Genel Müdürü Ajlan Sözütek, Anadolu şehirlerinde büyüme potansiyelinin yüksek olduğunu belirterek bu illerde de pazarlama faaliyetlerine ağırlık vereceklerini söyledi.
AKŞAM'a yaptığı açıklamada, Finans Emeklilik'in 2010 hedeflerini anlatan Ajlan Sözütek, "Eskiden üç büyük şehir vardı. Şimdi 15-16 tane çok önemli merkez var. Kayseri, Konya, Gaziantep, Samsun, Trabzon bunlar arasında. Nüfus olarak baktığımız zaman bunlar 1.5 milyonun üzerine çıkmış iller. Hepsinde üniversiteler var. Bu kentlere sadece biz değil, bütün kuruluşlar çok farklı yaklaşmaya başladı. Şehirlerin özel günleri, karnavalları oluyor. Orada da Finans Emeklilik olarak yer alarak o ilin ahalisi ile daha sıcak bir ortam yaratalım istiyoruz. Özellikle hiçbir sosyal güvencesi olmayan çiftçiler hedef kitlemiz içerisinde" dedi.

YENİ SATIŞDAN %10 PAY ALACAK
Finans Emeklilik'in 2007 yılında kurulduğunu, 2008 yılında hayat sigortaları, 2009 yılında da BES satışına başladıklarını hatırlatan Ajlan Sözütek, hayat sigortalarında yüzde 2.5-3 pazar payına ulaştıklarını, BES satışlarının ise yüzde 8.5-9'unu gerçekleştirdiklerini aktardı. 2010 yılında ise yeni satışlardan yüzde 9-10 pay almayı hedeflediklerini belirten Sözütek, "Hayat sigortalarında yüzde 5 pazar payı almayı planlıyoruz. Şu anki performansımızı orta vadede ikiye katlamayı hedefliyoruz" dedi.

40 YAŞ ÜSTÜ BİLİNÇ ARTIYOR
Bireysel emeklilik sisteminin gelişiminin tasarruf bilinci ile doğrudan ilintili olduğunu anlatan Sözütek, Türkiye'de bu bilincin düşük olduğundan yakınarak şunları söyledi: "40 yaşın üzerinde ve evli olan bireylerde tasarruf bilinci daha yüksek. Hayat sigortalarında da aynı eğilim sözkonusu. 35 yaşından sonra sigorta ürünlerine olan ilgi artıyor. 35-40 yaşından sonra 'Çocuğum oldu, eğitimi var. Onun geleceğini garantiye alayım' kaygılarıyla ödeme oranları çok yüksek. Çünkü insanlar o yaşta hayatın ne demek olduğunu çok iyi algılıyorlar. Bizim o anlamda çok büyük bir görevimiz var.Genç nüfusa bunu anlatmamız lazım. Toplum olarak gelecekle ilgili riskleri daha arka planda algılıyoruz."

BES, tüketiciye fon bilincini aşıladı
Bireysel emeklilik sisteminin 2 milyon kişiye fon bilincini götürdüğüne işaret eden Ajlan Sözütek, şöyle devam etti: "Eskiden yatırım fonları deyince sadece likit fonlar biliniyordu. Şimdi artık yatırımcı, 'mevduat faizine parayı yatırayım, oradan gelir elde edeyim'in ötesinde hüviyet kazandı. Finansal piyasalarımızın olgunlaşması 10-15 yıllık bir mevzudur. Çok iyi hatırlıyorum. 2001 yılında sektörle ilgili hazırlıklar devam ederken Macaristan, Meksika örneği diye oturup üzerinde çalışırdık. Bugün Türkiye'nin kendi elinde örneği var. Hızlı gelişiyor. Ben açıkçası ufku çok aydınlık görüyorum. Sigortacılık özelikle hayat ve emeklilik fonları çok daha derinlemesine büyüyecek."

2 ayda 30 bin kişiye işsizlik sigortası sattı
2009 yılında ekonomik konjonktürün de etkisiyle 110 bin adet işsizlik sigortası poliçesi sattıklarını ifade eden Finans Emeklilik Genel Müdürü Ajlan Sözütek, bu yılın ilk 2 ayında ise yaklaşık 30 bin poliçe sattıklarını söyledi. İşsizlik ürünlerinde satışları bu yıl ikiye katlamayı hedeflediklerini anlatan Sözütek, "İşsiz kaldığında müşterilerimizin bireysel kredi borcunu altı aya kadar, kredi kartında ise ekstresindeki bakiyenin tamamını ödüyoruz. Şimdi bankaya otomatik ödeme talimatı vermiş müşteriler için de bu teminatı satmaya başladık. Elektrik, su, telefon gibi otomatik ödeme talimatını vermiş müşterilerimizin altı aya kadar borcunu ödeyeceğiz" dedi.

Ayfer ARSLAN

Hiç yorum yok: