7 Mart 2010 Pazar

HELAL FONLAR İLE BES'E 1.5 MİLYAR LİRA GELİR

Vakıf Emeklilik, geçen hafta faize duyarlı olduğu için bireysel emeklilik sistemine girmeyen kesime yönelik "Gelire Endeksli Senetler Emeklilik Yatırım Fonu" nu kurarak ilk startı verdi.126 bin katılımcıya sahip olan Vakıf Emeklilik Genel Müdürü Yusuf Yeşilırmak, yeni fon sayesinde bir hafta içinde 50 yeni müşteri kazandıklarını belirtirken, içinde faiz barındırmayan yatırım ürünlerinin çeşitlenmesi halinde sisteme en az 1.5 milyar liralık yeni fon girişinin sağlanabileceğini söyledi.
Şu anda bireysel emeklilik sisteminde (BES) toplanan fonların yüzde 85'lik bölümü devlet tahvili, hazine bonosu gibi kamu borçlanma araçlarında, yüzde 10'u borsada, geri kalanı döviz ve dövize dayalı kıymetlerde değerlendiriliyor. Toplam fon büyüklüğünün 9.3 milyar lirayı, katılımcı sayısının da 2 milyonu geçtiği sisteme, faize duyarlı kesimi de çekmek için fonların çeşitlendirmesi uzun zamandır sektörün gündemindeydi.

MEVCUT YATIRIM ARAÇLARI YETERSİZ
"Gelire Endeksli Senetler Emeklilik Yatırım Fonu"nu çıkararak bu konuda ilk harekete geçen Vakıf Emeklilik Genel Müdürü Yusuf Yeşilırmak, bu fonun çıkarılışına kadar süreci şöyle aktardı: "Bireysel emeklilik fonlarının gelişimi ve büyümesi doğrultusunda mevcut yatırım araçlarının yetersiz kaldığı düşüncesindeyim. Bu düşünceden hareket ederek biz daha önceden çalışmalara başladık. Bu fonları iki enstrüman üzerinde hapsedemeyiz. Faize duyarlı bir kesim var. Bireysel emeklilik yatırım fonlarının yüzde 30'unun devlet borçlanma senetlerinde değerlendirilmesi zorunluluğu vardı. Bu zorunluluk yaklaşık 1.5 yıl önce kaldırılınca bizde gerekli çalışmalarımızı yaptık. Gelire endeksli senetler emeklilik yatırım fonunun izinlerini ve yetkilerini aldık ve satışa sunduk."

PASTADAN YÜZDE 10-15 PAY ALIRIZ
Vakıf Emeklilik'in katılımcı sayısının 126 bin olduğunu belirten Yusuf Yeşilırmak, faize duyarlı kesime yönelik çıkarılacak yeni emeklilik fonlarının yaratacağı potansiyele ilişkin ise şunları söyledi: "Ülkedeki potansiyele baktığınız zaman bankacılık sektörü ile bir taraftandan değerlendirirsek sektörün aktif büyüklüğü içerisinde katılım bankalarının payı yüzde 3 civarında. Benim şahsi düşüncem; şu andaki toplam emeklilik fonlarının yüzde 10-15'i gibi bir potansiyel olduğunu düşünüyorum. Yani 9 milyar liranın üzerindeki toplam fon olduğunu düşünürsek; yaklaşık 1.5 milyar liralık bir potansiyel sözkonusu. Ayrıca mevcut müşteriler arasında da faize duyarlı olup da enstrüman olmadığı için fonlarını başka yatırım araçlarında değerlendirenlerden de mutlaka bu tarafa geçiş olacaktır. Biz de şirket olarak bu toplan potansiyelden yüzde 10-15 pay almayı hedefliyoruz."

Vakıf Emeklilik yüzde 30 büyüyecek

Vakıf Emeklilik Genel Müdürü Yusuf Yeşilırmak, geçen yıl sektörün yüzde 14 oranında büyüme kaydederken, Vakıf Emeklilik'in ise yüzde 24 oranında büyüdüğüne dikkat çekti. Yeşilırmak, "Bu yıl hem katılımcı sayısında hem fon büyüklüğünde yüzde 30 oranında büyümeyi hedefliyoruz" dedi.Vakıf Emeklilik, şu anda 550 milyon lira fon büyüklüğüne sahip bulunuyor.

Ayfer ARSLAN-AKŞAM

Hiç yorum yok: