5 Mart 2010 Cuma

EV SAHİPLERİNE MOBİL VERGİ BASKINI BAŞLADI


İstanbul Vergi Dairesi Başkanı Mehmet Koç, gelirlerini beyan etmeyen ev sahiplerine yönelik "Kümese yeni kaz koyma projesi" ni açıkladı. İstanbul'daki bütün site yönetimleri, BEDAŞ ve AYEDAŞ gibi kurumlarla işbirliği yaparak ev sahiplerinin ve kiracıların e-mail ve cep telefonlarını öğrendiklerini belirten Koç, "2009 yılında kira geliri elde eden ev sahiplerinin 25 Mart 2010 tarihine kadar beyanname vermeleri gerekiyor. Onları, e-mail ve e-posta yoluyla beyanda bulunmaya çağırıyoruz" dedi. Kira gelirini beyan etmeyenlerden, ödemedikleri vergi tutarının üç katı kadar ceza alınacağını ve Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulunacaklarını açıklayan Koç, "Halen 300 bin gayrimenkul sermaye iradı mükellefi bulunuyor. Hedefimiz 100 bin yeni mükellef daha kazanmak" dedi.
İstanbul Vergi Dairesi Başkanı Mehmet Koç, İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı'nda düzenlediği basın toplantısı ile 2009 yılı vergi tahakkuk ve tahsilatına ilişkin verileri açıkladı. Türkiye genelinde vergi gelirlerinin 2009 yılında yüzde 3.3 artışla 189.9 milyar liradan 196.2 milyar liraya çıktığını belirten Koç, İstanbul vergi gelirlerinin ise yüzde 3.5 oranında artışla 82.6 milyar liradan 85.5 milyar liraya ulaştığını söyledi.

İSTANBUL'UN PAYI %42
Krize rağmen eylül ayından itibaren vergi gelirlerinin yukarı doğru bir ivme gösterdiğini anlatan İstanbul Vergi Dairesi Başkanı Mehmet Koç, hem alınan ekonomik tedbirler hem de Varlık Barışı'nın bu artışta etkili olduğunu ifade etti. Türkiye genelinde 46 milyar liralık Gelir Vergisi içerisinde İstanbul'dun payının yüzde 42.2 olduğunu aktaran Koç, bu oranın Kurumlar Vergisi'nde yüzde 55.5, Motorlu Taşıtlar Vergisi'nde yüzde 31.7, Özel İletişim Vergisi'nde yüzde 77.8, Banka ve sigorta muameleleri vergisinde yüzde 56.5 olduğunu dile getirdi.

CEPTEN VERGİ İSTEYECEK
İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı olarak kira gelirlerini beyan etmeyenlere yönelik hazırladıkları proje hakkında da bilgi veren Koç, yaklaşık 8 aylık bir çalışma sonucu İstanbul'daki bütün ev sahibi ve kiracıların adres, ev ve cep telefonlarına ilişkin bir veri tabanı oluşturduklarını söyledi. Önümüzdeki dönemde kira geliri elde ettiği halde vergisini ödemeyenlerin üzerine gideceklerini anlatan Koç, "Hali hazırda vergisini ödeyen 300 bin mükellef var. Bunu 'Kümese yeni kaz koyma projesi' olarak adlandırıyoruz. Amacımız en az 100 bin yeni mükellefi daha sisteme kazandırmak" dedi.

ÜÇ KATI CEZA VAR
2009 yılında kira geliri elde eden ev sahiplerinin 25 Mart 2010 tarihine kadar beyanname vermesi gerektiğine dikkat çeken Koç, şunları söyledi: "Cepten ve e-mail yoluyla göndereceğimiz mesajlarla ev sahiplerine bu konuda uyarıda bulunacağız. 25 Mart'a kadar beyanda bulunmayanlar hakkında vergi incelemesi başlatılacak. Yapılan inceleme sonucunda 2009 ve daha önceki yıllarda elde edilmiş olan kira gelirlerinin beyan edilmediğinin anlaşılması halinde, kayba uğratılan vergi tutarı, üç kat cezasıyla birlikte tahsil edilecek. Aynı zamanda Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulunacağız."

Kirasını bankadan ödemeyen
kiracıya %5 usulsüzlük cezası

Aylık 500 TL'yi aşan ev kiralarının ödemelerinin banka kanalıyla yapılmasının zorunlu olduğunu hatırlatan Mehmet Koç, "Bu konuda da hem ev sahibi hem kiracılara cepten mesaj göndereceğiz. Bu zorunluluğa uymayan kiracı ve ev sahiplerine Vergi Usul Kanunu'nda belirtilen cezalardan az olmamak üzere kira bedelinin yüzde 5'i oranında özel usulsüzlük cezası kesilecek" dedi.

Ayfer ARSLAN-AKŞAM

Hiç yorum yok: