Geçtiğimiz hafta başı dünyanın en büyük yatırım bankalarından Goldman Sachs'ın başekonomisti Jim O'Neill'ın açıklamaları dünya finans çevrelerinde geniş yankı bulmuştu. O'Neill, dünyanın yeni rezerv para birimi ve ticarette kullanacağı en önemli paranın yakın gelecekte 'Çin Yuanı' olacağını iddia etti. Her geçen gün büyüyen Çin ekonomisinin para biriminin değerlenmesi ile Çin'in ticarette kendi para birimi kullanma konusundaki tavrı yuanı pek yakında dünya ticaretinde geçerli para birimi yapabilir. O'Neill, Çin'in kendi para değerini kontrol altına alma eğiliminden vazgeçmek zorunda kalacağı için Yuan'ın ticarette de öneminin artacağını savundu. O'Neill, yuanın döviz piyasasındaki ve ticaretteki etkisinin yavaş yavaş artacağını va batı para birimlerine yönelik baskısının devam edeceğini vurguladı.
DOLARIN AĞIRLIĞINI ALACAK
Dünyanın ikinci büyük ekonomisi olan Japonya'yı bu yıl büyüme rakamları ile zorlayan Çin'in kriz yılında dünyanın yükselen ülkeleri arasında yer almaya devam etti. Çin'in gelecek on yılda dünyanın en büyük ekonomik gücü ABD'ye rakip olacağı hatta geçeceğine kesin gözüyle bakılıyor. İngiltere'de de Bank Of England'ın eski üyesi DeAnne Julius'un 'Uluslararası Para Sistemini Yeniden Düşünmek' adlı raporunda da dünyanın artık tek bir döviz rezervi ve para birimi kullanma yerine çoklu para sistemine hazır hale geldiği belirtiliyor. Yani dolar ağırlığını yuan gibi alternatiflere bırakacak.
Yüzde 7-10 daha değerlenebilir
ama döviz büfelerinde satılmaz
AKBANK Genel Müdür Yardımcısı Fikret Önder: Yuan uluslararası piyasalarda konvertibl bir para değil. Bu nedenle dolar satıp euro almaya benzemez. Yani vatandaş döviz büfesine gidip yuan alamıyor. Yuana yatırım yapabilmek için önce hisse senetlerine yatırımınız yapmanız lazım. Döviz olarak yuan alamazsınız. Yatırımcılara yuanı öneriyorum. Benim şahsi beklentim; yuanın bu yıl içerisinde dolara karşı yüzde 7 ila 10 arasında revalüe edilmesi. Daha fazlasını tahmin etmiyorum. Çin, ABD baskısı ile bunu yapmayı pek istemiyor. Ancak kesin bir revalüasyonun olacağını düşünüyorum. Yuana yatırım yapmanın iki yolu var. Birincisi; Akbank'ın BRIC fonu var. İçinde Çin hisse senetlerinin payı üçte bir oranında. Onun dışında Akbank özel bankacılık şubelerinden hesabınız olmak şartıyla borsa yatırım fonu alabilirsiniz. Özel bankacılık bölümünde de hesap açtırmak için en az 500 bin liranızın olması lazım. Hesabınız varsa 2 bin lira ile de bu fonlara yatırım yapmanız mümkündür...
8 yıl sabit kur uygulandı
Çin'in resmi para birimi olan yuan aynı zamanda 'renminbi' olarak da biliniyor. Renminbi'nin Çince'deki karşılığı ise halkın para birimi. Kısaltma olarak ise CNY ya da RMB kullanılıyor.
YUAN'IN 10'a bölünmesi ile Jiao ve onun da 10'a bölümü ile Fen ortaya çıkıyor. Yani; 1 Yuan=10 Jiao=100 Fen. En küçük banknot 1 Jiao.
1970'Lİ yıllarda 1 dolar yaklaşık 2.46 yuana karşılık geliyordu. 1980'lerin ortalarına doğru ise bu parite 1.50'ye kadar geriledi. Fakat Çin ekonomisinin dünyaya açılmasıyla ihracatın teşvik edilmesi için yuan etkili bir devalüasyona uğratıldı ve 1980'de 1 dolar 1.50 yuan iken 1994'te bir dolar 8.62 yuana kadar yükseldi. 1997'den 2005'e kadar ise Çin Hükümeti bir doları 8.27 yuan olarak sabitledi. 21 Temmuz 2005 tarihinde ise Çin daha esnek kur politikasına geçti...
Ünlü milyarder 'yuan alın' dedi
ÜNLÜ milyarder yatırımcı Jim Rogers, Çin para birimi yuanın önümüzdeki 10 yılda değerinin 4 kat daha artacağını iddia etti. Rogers CNBC'ye yaptığı açıklamada, yatırımcılara yönelik olarak 'yuan alın' tavisyesinde bulundu. Rogers, '10-20 yıl içinde yuanın 2 hatta 3-4 kat daha fazla değerlenmesini bekliyorum' dedi. Rogers, ABD'nin Çin'e yaptığı 'yunanın revüle edilmesi' yönündeki baskının yarar getirmeyeceğine inandığını zaten Çin'in daha güçlü bir para birimine ihtiyacı olduğunun farkında olduğunu ancak bunun için zaman ihtiyacı olduğunu söyledi. Rogers, ayrıca, 'Çin'i kendi haline bırakmalıyız' derken Çin'in mart ayında altı yıldır ilk kez aylık bazda dış ticaret açığı vereceği ve Çin'in ithalatının ihracatının aşması halinde başta ABD olmak üzere düşük yuan teorisi üzerine yapılan eleştirilere karşı kendini daha rahat ifade edebileceğini de dile getirdi.
Küçük yatırımcıya çok önermiyoruz
İŞ Yatırım Uluslararası Sermaye Piyasaları Müdür Yardımcısı Şant Manukyan: Yuan konvertibl bir para birimi olmadığından direkt olarak yatırım yapılamaz, dolayısı ile küçük yatırımcıların rahatlıkla yatırım yapabileceği bir para birimi değildir. Finansal piyasalarda özellikle ileriye dönük kontratlar ve opsiyonlar üzerinden olası bir revalüasyon ihtimaline oynansa da küçük yatırımcılar açısından en uygun yatırım konvertibl Asya para birimlerine yatırım yapmaktır. Yuan en son 2005 yılında revalüe edildi (yüzde 2.0 oranında) ve aynı tarihte başta Japon Yeni olmak üzere çevre ülkeleri de benzer tepkiler vermişti. Buna ek olarak CYB kodlu borsa yatırım fonu da yatırımcılara yuanda yaşanan hareketlerden faydalanma fırsatı verir. ABD, yuannın değer kazanması için (yüzde 5 civarında) yoğun bir baskı yapıyor olsa da, 2005'te yapılan revalüasyona benzer bir oran daha makul görüldüğü gibi, Çin'in ticaret fazlasının mart ayı itibarıyla ticaret açığına dönecek olması, bir revalüasyon olmasını zorlaştıran hatta Çin'in parasının değerini düşük tutmaya zorlayacak olan bir gelişme.
Ayfer ARSLAN
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder