28 Mart 2010 Pazar

GARANTİ'DE 3 HAFTAYA ORTAKLIK İŞİNİN RENGİ BELLİ OLUR

Garanti Bankası Genel Müdürü Ergun Özen, GE'nin bankada bulunan yüzde 20.85'lik payının satışı konusunda işin renginin üç hafta içinde belli olacağını söyledi. Özen, "İşin rengi 3 hafta içinde belli olur, bunun olması işin bitmesi anlamına gelmiyor, bu benim kişisel görüşüm" dedi.
Garanti Emeklilik'in 'Kalem Tutan Eller' projesinin tanıtıma ilişkin düzenlenen basın toplantısının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Ergun Özen, sektörün gündemindeki konulara da değinerek BDDK'nın bankalara tahvil ihracına izin vermemesine ilişkin, "Bu iş için karşılıklı otururup konuşmamız lazım. Bankalar mevduatta büyüyebiiyor ancak gün geldiğinde bankalar pasiflerinin kalitesini artırmak için tahvil ihracına da ihtiyaç duyacak" dedi.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), varlığa endeksli borçlanma araçlarının mevduat ve katılım bankalarınca ihracına bu aşamada izin verilmediğini ve diğer borçlanma araçlarının mevduat ve katılım bankaları tarafından ihraçlarının bu aşamada uygun olmayacağını bildirmişti.

İLK ÖNCELİK MEVDUAT
Özen, "Bankaların, son dönemde hareketlenen sermaye piyasasından borçlanmanın önemli aktörlerinden biri olması bekleniyordu ancak BDDK'nın son kararı bankaların bu yolla borçlanmasının yolunu şimdilik kapatmış görünüyor" dedi. Bankaların pasifini çeşitlendirmek için seküritizasyonların olabileceğini ifade eden Özen, önümüzdeki günlerde varlığa dayalı menkul kıymet çıkarılabileceğini, mortgage alacaklarının seküritizasyonu gibi uygulamaların olabileceğini söyledi. Bankacılık sektörünün mevduatta büyüdüğünü belirten Özen, bankaların pasif tarafını zenginleştirmek için varlığa dayalı menkul kıymetleri ikinci öncelik olarak, özel sektör tahvil ihracını da üçüncü öncelik olarak gördüğünü dile getirdi.

Bir yerde yanlış yapıyoruz
Garanti Bankası Genel Müdürü Ergun Özen, bazı bankaların yüzde 10-11 ile mevduat toplarken, yüzde 7 ile kredi kullandırdığına ilişkin bir soru üzerine şunları söyledi: "Mevduatla kredi faizini beraber konuşmak doğru olur. Ya mevduatta ya kredi faizinde yanlış yapıyoruz diye düşünüyorum. Bankacılık sektörü krediye uyguladığı faizlerden daha yüksek faizde mevduat toplayamaz. Bu sürdürülebilir bir durum değil. Bunun bir an evvel düzelmesi lazım diye düşünüyorum."

Hiç yorum yok: