Dünyada birçok ülkede kamuya açık alanlarda insan sağlığına zararlı olduğu gerekçesiyle sigara içilmesine kısıtlamalar getirilirken, tıp dünyası sigara bağımlılığını azaltacak çalışmalar yapıyor. Dünyanın önde gelen ilaç ve aşı üreticilerinden İngiliz menşeili GlaxoSmithKline (GSK) nikotin bağımlılığını ortadan kaldıracak aşı üretecek.
Belçika'da Wavre Aşı Ar-Ge Merkezi'nde ekonomi basınıyla bir araya gelen GSK Global Aşı Geliştirme Başkan Yardımcısı Dr. François Meurice, sigara tiryakilerinin sigarayı bırakmasına yardımcı olmak amacıyla 'Nikotin Aşısı' üzerinde çalıştıklarını açıkladı. Meurice, “Şu anda erken fazdayız. Ar-Ge çalışmalarının tamamlanıp seri üretime geçmesi 10 yılı bulur. Nikotin bağımlılığını engellemeye yönelik bir aşı olacak. Sigara içmek insana keyif ve heyecan veriyor. İşte üreteceğimiz aşı, nikotinin insan bedeninde yarattığı bu güzel duyguları kaldıracak" diye konuştu.
DOMUZ GRİBİ CİROYU PATLATTI
GSK'nın yeni aşılar geliştirmek ve üretim kapasitesini artırmak için yılda yaklaşık 2 mliyar sterlin Ar-Ge yatırımı yaptığını anlatan Meurice, yılda 1.4 milyar doz aşıyı, 182 ülkeye gönderdiklerini aktardı. GSK'nın halen ruhsatlı 30'dan fazla aşısı bulunduğunu belirten Meurice, 11 ürün için de ruhsat başvurusu yapıldığını ifade etti. 2009 yılı cirosunun 3.7 milyar sterlin olarak gerçekleştiğini dile getiren François Meurice, "2008'e göre ciromuz yüzde 30 arttı. Bu artış özellikle grip aşısından kaynaklandı" dedi.
KLİNİK ARAŞTIRMA MERKEZİ AÇTI
GSK Türkiye Aşı Grubu Başkanı ve Yönetim Kurulu Üyesi Pelin Ersoy da, GSK'nın Türkiye'deki faaliyetleri hakkında bilgi verdi. Ersoy, Türkiye'deki aşı ar-ge çalışmalarının gelişmesine katkıda bulunmak amacıyla Hacettepe Üniversitesi Teknokent işbirliği ile 'Aşı Klinik Araştırma Merkezi'ni faaliyete geçirdiklerini açıkladı. Ersoy, "Bu merkezle ülkemizde klinik araştırmalar konusunda bilgi birikiminin artmasına, altyapının güçlenmesine destek olarak uluslararası ar-ge yatırımları için Türkiye'nin çekiciliğini artırmak ve yeni aşı araştırma geliştirme çalışmalarını ülkemize çekmeyi hedefliyoruz" dedi.
İlaca 105 dolar harcıyoruz
Türkiye'deki ilaç pazarının büyüklüğünün 11 milyar dolar olduğunu anlatan Pelin Ersoy, kişi başına düşen ortalama ilaç harcamasının ise 105 dolar olduğunu söyledi. 1959 yılından bu ayana Türkiye'de ilaç, aşı ve tüketici sağlığı ürünlerinde aktif olan GSK'nın yıllık cirosunun 300 milyon euro olduğunu belirten Ersoy, 2009 sonu itibarıyla GSK'nın Türkiye ilaç pazarındaki ilk 5 büyük firmadan biri olduğunu aktardı.
3 milyon ölüm engelleniyor
Françoise Meurice'nin verdiği bilgilere göre, her yıl aşılama sayesinde 3 milyon civarında ölüm engelleniyor ve 750 bin çocuk sakat kalmaktan kurtuluyor. Tedavide koruyucu tıbbın önemine değinen Meurice, "Aşılarla hastalığın kökünün kazınması mümkün oluyor. Aşılama sayesinde hastalıkların önüne geçmiş oluyoruz. Örneğin; çiçek hastalığı tamamen ortadan kaldırıldı. Çocuk felci vakalarının sayısı 1980'lerde yılda 300 bin iken, 2002'de sadece 2 bine düştü. Gelişmekte olan ülkelerin üçte ikisi yeni doğan tetanosunu ortadan kaldırdı" dedi.
18 Haziran 2010 Cuma
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder