21 Haziran 2010 Pazartesi

BANKACILIĞIN 'OUTLET'İNİ KURDU, KREDİLERİ KATLADI

Geçen yıl aralık ayında ihtiyaç kredilerinde 'Yeşil Trompet' platformu oluşturarak 'Daha hesaplısı yok" sloganı ile bir anlamda bankacılık sektörünün 'outlet'ini kuran TEB, kredilerini ikiye katladı. Aylık ortalama 50 milyon TL civarındaki ihtiyaç kredisi kullanımı 97 milyon TL'ye çıkarken, geçen yıldan bugüne kadar kullandırılan kredi tutarı da 550 milyon lirayı buldu.
'Yeşil trompet' ile müşterilerine, 'Bizden daha hesaplısını buluyorsanız getir, aynısını vereceğiz' mesajını veren TEB Bireysel ve İşletme Bankacılığı Genel Müdür Yardımcısı Cemal Kişmir, "'Her şey dahil 1.10 faiz dedik. Resmi olarak bir ödeme planı ile gellip, 'X bankasından yüzde 1.05 aldık.' diyenlere aynı faizle kredi vermeye hazırız" diyor. İhtiyaç kredisinde talebin yüzde 25'inin borç konsolidasyonu amacıyla geldiğini anlatan Kişmir, sektör genelinde de aynı eğilimin görüldüğünü belirterek şu tespiti yapıyor: "Faizlerin gerilemesi ve vadelerin 60 aya kadar uzaması nedeniyle tüketici son dönemde borcunu yapılandırmaya karşı çok bilinçlendi. Kredi kartları üzerinde çok çok yüksek borçlanmalar taşıyacağına gerek faiz gerek ödeme disiplini açısından ihtiyaç kredisi alarak borçlarını yapılandıranlar arttı. Sadece TEB'e 5 bin kişi başvurdu. Sektör genelinde ise bu sayı 50 bini bulur"
TEB Bireysel ve İşletme Bankacılığı Genel Müdür Yardımcısı Cemal Kişmir ile TEB ile Fortis'in birleşmesinin bireysel bankacılığa etkilerini, bireysel kredilerde yılbaşından bugüne kadarki gelişimi ve TEB'in kredi kartlarındaki yeni projelerini konuştuk.

BİRLEŞME, ÖLÇEĞİ BÜYÜTECEK
-TEB ve Fortis'in birleşmesi bireysel bankacılıkta nasıl bir sinerji sağlayacak?

Bireysel bankacılığın temelinde ölçek ekonomisi var. Bence sağlayacağı en önemli sinerji, bankayı daha fazla ölçek ekonomisine getirecek. Sağlayacağı en büyük sinerji bu olacak.

-TEB'in Bonus, Fortis'in World Card ile anlaşması var. Birleşme hangi marka altında olacak?
Şu an bir şey söylemek için erken. Hem Fortis'in tarafında Yapı Kredi ile bizde de Garanti Bonus ile bu konu değerlendirilecek. Ayrıca kendi içimizde değerlendirmesi yapılacak. Şimdi çalışma grupları kuruluyor. O grupların çalışmaları sonucunda karar verilecek. Ancak bu değerlendirmelerin sonucunda hem birleşen banka için hem de diğer iki ortağımızdan gelecek teklifler sonucunda orta ve uzun vadede en rasyonel teklif kabul edilecek.

-Yılbaşından bugüne kadar TEB bireysel kredilerde ne kadarlık bir büyüme kaydetti?
2010 yılı ilk çeyrekte bireysel krediler yüzde 7 büyürken, bizde yüzde 12 büyüdü. Aynı dönemde ihtiyaç kredilerinde sektör yüzde 8 büyürken, TEB yüzde 20, konut kredileri sektörde yüzde 6 artarken biz yüzde 7 büyüdük. Taşıt kredlerinde ise sektör yüzde 5 daralırken biz yüzde 10 civarında taşıt kredilerimizi artırdık.

DAHA UCUZUNU BUL, AYNISI BİZDEN
-İhtiyaç kredilerinde yüzde 20'ye ulaşan artışı nasıl sağladınız?
İhtiyaç kredilerinde hem müşterilerin ihtiyaç kredisi talebi, hem de banka borçlarını konsolide etmeyi amaçlayan bir talebi vardı. O yüzden faiz indirimleriyle beraber yapılan kampanyalarla birlikte bu tarafa odaklanmak bankalar için çok iyi sonuç verdi. Bizim de 2009 sonunda hayata geçirdiğimiz bir pazarlama konsepti vardı: Yeşil trompet. Perakende sektöründeki kampanyaların bankacılık versiyonunu yarattık. 'Daha hesaplısı yok' sloganıyla çıktık. 'Yeşil Trompet' platformu ile müşterinin algısına girdik. Şöyle bir argümanımız vardı: 'Eğer ki, bizden daha hesaplısını buluyorsanız getir, aynısını vereceğiz.' Her şey dahil 1.10 faiz dedik. Resmi olarak bir ödeme planı ile gellip, 'X bankasından yüzde 1.05 aldık.' Biz de o faizle kredi vermeye hazırız.

5 BİN KİŞİ BORCUNU YAPILANDIRDI
-Kaç kişi ihtiyaç kredisini yapılandırmak için bankanıza başvurdu?
Faizlerin gerilemesi ve vadelerin 60 aya kadar uzaması nedeniyle tüketici son dönemde borcunu yapılandırmaya karşı çok bilinçlendi. Kredi kartları üzerinde çok yüksek borçlanmalar taşıyacağına gerek faiz gerek ödeme disiplini açısından müşterilerin ihtiyaç kredisi alarak borçlarını yapılandırması sağlıklı bir sistem. İhtiyaç kredisinde bize aylık gelen başvuru 20 bin ile 25 bin kişi aralığında değişiyor. Talebin yüzde 25'i konsolidasyon amacıyla geliyor. Yani bu şekilde 5 bin kişiden bahsedebiliriz. Sektör genelinde de bu oran yüzde 15-20'dir. 500 bin kişinin ihtiyaç kredisi kullandığını ve bir kişinin en az bir iki bankadan kredi çektiğini varsayarsak; kredisini yapılandıran kişi sayısı 50 bini bulur.

Oto yenileme dönemi
geldi, krediler artacak

-Bireysel krediler yıl sonuna kadar nasıl bir seyir gösterecek?
*İhtiyaç kredileri
: Önümüzdeki ilk 6 aydan daha iyi bir ikinci altı ay planladık. Mayıs sonu itibariyle ihtiyaç kredileri 50 milyar lira. Yıl sonunda 60 milyar lirayı bulacağını tahmin ediyorum. Uzun dönemden beri ihtiyaç kredileri, konut kredilerini yakaladı ve geçmek üzere.
*Taşıt kredileri: Arabaların ekonomik ömrü 5 yıldır. 5 yıldan sonra firmalar da, bireyler de arabalarını değiştirir. İşte o nedenle alınan arabaların yenileme dönemi geldi ve krediye olan talep artacak. Otomotiv sektörü çok sessiz bir rekora koşuyor. Uzun bir aradan sonra otomobil satışları 700 bine doğru gidecek.
*Konut kredileri: Çok büyük bir sıçrama beklemiyorum. Kredi hacmi her ay 1.5 milyar lira düzeyinde büyüyor. En fazla 2 milyar lirayı bulan aylar olacaktır. İlave bir faiz cazibesi olmayacak. Yıl sonunda 60 milyar liralık bir hacme ulaşabilir.

Kredi faizleri daha
fazla aşağı gelmez

-Faiz, dolar ve euro'ya ilişkin yıl sonu beklentiniz?
Yıl sonuna kadar Merkez Bankası'ndan (MB) den faiz artırımı beklemiyorum. Ancak MB'nin artırmaması bizim faizleri düşüreceğimiz anlamına gelmiyor. Sistemin kredilerde büyüyebilmesi için doğal olarak fona ihtiyacı var. Mevduatları daha ucuza toplamıyoruz. Devre sonuna geldiği için mevduat faizleri yüzde 10'lara kadar çıktı. O yüzden kredi faizlerinin de şu anki seviyelerinden çok aşağı gelmesini beklemiyoruz. Geldiği zaman aslında bankacılık sektörü olarak çok karlı bir iş yapmıyoruz demektir. Ancak mevduat faizleri aşağı gelir ve fonlama ucuzlarsa kredi faizleri de düşebilir. Döviz tarafında ise tekrar euronun güçlenip de 1.30-1.40'lara yükselmesini beklemiyorum. Euro-dolar paritesi 1.1 ile 1.20 civarında dalgalanacak.

Bayanlara özel She Card

-TEB'in kredi kartı alanında yeni çalışmaları var mı?
Yaklaşık 2 yıldır uzman bir proje ekibi ile üzerinde çalıştığımız tek kullanımlık şifre üreten banka kartını temmuz ayında müşterilerimize sunacağız. Ekranlı banka kartı dünyada ilk defa Türkiye'de TEB'le müşterilerin kullanımına sunulacak. Ekranlı ve dokunmatik klavyeli banka kartı tarafından üretilecek tek kullanımlık şifre ile her türlü online bankacılık ve alışveriş gerçekleştirilecek. Ayrıca bayanlara özel TEB She Card'ı çıkarıyoruz. Bu kartla bayanlar tüm kuaför, sağlık ve güzellik merkezi harcamalarını 3 taksitle yapabilecek.

Ayfer ARSLAN

Hiç yorum yok: