30 Haziran 2010 Çarşamba

KREDİ KARTI SAHİPLERİ 2 YIL İZLEMEYE ALINACAK

BDDK, kredi kartında batakları önlemek için halen yüzde 20 olan asgari ödeme oranının yüzde 40'a çıkarılmasını istiyor ve bu konuyu Türkiye Bankalar Birliği aracılığı ile tartışmaya açtı. Ancak bankacılar, bu oranın artırılmasını onaylamıyor.

BDDK NE İSTİYOR?
BDDK, ödemeleri düzensiz olan kişilerin kart kullanımını disipline sokmak amacıyla son iki dönem üst üste asgari ödeme tutarının altında ödeme yapan kredi kartlarının nakit kullanıma kapatılmasını öneriyor. BDDK ayrıca kredi kartı limiti 5 bin lira ile 10 bin lira arasında olanların asgari ödeme oranını yüzde 30'a, kart limiti 10 bin liranın üstünde olanların da minimum ödeme oranını yüzde 40'a çekmek istiyor.

BANKACILAR NE ÖNERDİ?
Bankacılar öncelikle kredi kartında minimum ödeme oranının artırılmasına karşı. Hatırlarsınız yaklaşık 4 yıl önce yürürlüğe giren Kredi Kartları Kanunu ile limit kontrol sistemi getirilmişti. Yeni kredi kartı alan kişilere ilk 2 yıl gelirinin iki katından fazla limit verilemeyeceği belirtilmişti. Diyelim ki, x bankasından kredi kartı aldınız ve aylık geliriniz 2 bin lira. Size en fazla 4 bin liralık bir limit tanımlanabiliyor. Eğer x bankasının size verdiği kartın limiti 4 bin liraysa başka bir bankadan kredi kartı alamıyorsunuz. İki yıl sonra ise bu kısıtlama kaldırılıyor.
Şimdi BKM aracılığıyla BDDK'ya iletilen öneriler de bu doğrultuda: Zaten 4 yıldır çalışan bir sistem var. İki sene bir kişinin kartlı ödeme sistemlerine alışması, bilinçlenmesi için yeterli bir süre. Limit kontrol sistemindeki kişilerin minimum ödeme oranlarını artıralım. 2 yıl geçtikten sonra da o kişileri de mevcut mininum ödeme oranı yüzde 20’e çekelim.
Kısacası; sektör kredi kartlarında asgari ödeme tartışmasına şimdilik böyle bir çözüm bulmuş.

1 yorum:

Axis Capital Holdings Limited dedi ki...

Dikkat, kisisel islerinizi baslatmak için kredi almaya ihtiyaciniz var mi? biz% 3 faiz oraniyla kredi veririz, ilgileniyorsaniz lütfen simdi bu e-postayla bizimle iletisime geçin: finance_institute2015@outlook.com