2 Haziran 2010 Çarşamba

HANGİSİ DAHA AVANTAJLI? KUYUMCUDAN ALTIN ALMAK MI? BANKADA ALTIN HESABI AÇTIRMAK MI?

Türk halkının geleneksel yatırım araçlarından birisi olan altına yatırım artık sadece yastık altından ibaret değil. Eskiden, kuyumcudan alınan çeyrek altınlar veya bilezikler gelecek garantisi olarak bir köşede saklanırdı. Şimdi artık Altın Borsası'ndan tutun da yatırım fonlarına ve vadesiz altın hesabına kadar çok seçenek var.
İşte, altına yatırımın püf noktaları ve merak edilen konular:

YATIRIM SEÇENEKLERİ ÇEŞİTLENDİ
-Altına yatırım seçenekleri neler?
Cumhuriyet altını veya 24 ayar saf altın alabilirsiniz. Özellikle yatırım amaçlı alıyorsanız; 1 gramdan 100 grama kadar çeşitleri var. Kuyumculardan veya internet üzerinden de alım satabilirsiniz. Fiziki olarak altın saklamak istemiyorsanız bankalar ve aracı kurumlar aracılığı ile İstanbul Altın Borsası'ndan da altın almak mümkün. İsterseniz bankadan altın vadesiz hesabı açtırabilir veya altın fonu alabilirsiniz. İMKB'de işlem gören Goldist yatırım fonu var. Yatırımcılara dünya altın fiyatı üzerinden altın alış ve satış imkanı sunuyor. 1 adet Goldist fon payı alan her yatırımcı 1 gram altını dünya altın fiyatı üzerinden almış oluyor. Alınan altınlar İstanbul Altın Borsası'nda fiziki olarak saklanıyor. Bunun için herhangi bir aracı kurumda veya İMKB'de işlem yapma yetkisine sahip bankalarda yatırım hesabı açtırmanız gerekiyor.

SATIN ALIRKEN KAZIKLANMAYIN
-Kuyumcudan altın alırken nelere dikkat etmeliyiz?
-Tasarruf amaçlı altın almak istiyorsanız, Cumhuriyet Altınlarını veya işçiliği az olan 22 ayar bilezik şeklindeki altınları tercih ediniz. Takı olarak altın alırken TSE belgesi aramalısınız.
-Alacağınız altının üzerindeki ayarına, imalatçı firmanın veya kuyumcunun patent damgasına bakınız.
-Aldığınız altının mutlaka faturasını alınız.
-Altın satın alırken, altının gram olarak ağırlığını, gram fiyatını ve gram işçiliğini öğreniniz. Böylece, ileride satmak durumunda kaldığınızda hangi oranda fiyat düşüleceğini bilirsiniz.

ALTININ ESKİSİ YENİSİ OLMAZ
-Cumhuriyet Altını'nda eski veya yeni tarihli olması, kulplu veya kulpsuz olması fiyatını ne derece etkiliyor?
Cumhuriyet Altını alırken, altının baskısının net olmasına, eğer kulpsuz ise,renginin kızıla yakın olmasına dikkat ediniz. Kulplu olan veya kulplu iken kulpu daha sonra çıkartılan altınlar, kulpsuz altına göre daha sarıya bakan renkte olur. Cumhuriyet altınlarının ziynet olanlarının çeyrek ve yarım boyutta olanları hediye amaçlı alındığında, piyasada taklit baskılarına da rastlanıyor. Bu nedenle, bu tür altınları alırken, yine net olmasına gramlarının (çeyrek altının ağırlığı 1,75 gram, yarım altının gramı 3,50 gram ve daha büyükleri çeyrek altının katları şeklinde) tam olmasına dikkat ediniz. Cumhuriyet Altınlarının tarihinin yeni veya eski olması psikolojik bir konu. Gramları tam olması koşuluyla eski tarihli altın almanın bir sakıncası yok. Altını geri satmanız durumunda kuyumcu eski ve yeni altınları aynı fiyatla geri alır.

-Ayar nedir? 24 ayar, 18 ayar altın neyi ifade ediyor? Beyaz altının kırmızı altından farkı ne?
Ayar kelimesi, Türkiye'de altının saflık ölçüsü olarak kullanıyor ama uluslararası piyasada ayar yerine kırat kullanılıyor. 24 ayar yüzde yüz saf altın demektir ve 1000 milyemdir (miligram). 22 ayarda gram başına 916 milyem (mg), 18 ayarda 750 milyem, 14 ayarda 583 milyem altın bulunur. Tamamen saf altın çok yumuşak olduğundan genellikle bakır veya gümüş ile karıştırılır. Altın beyaz kırmızı sarı gibi çeşitli renklerde olabilir. Altın bakır ile karıştırılmışsa kırmızı altın, gümüş ile karıştırılmışa sarı altın, nikel veya platin gibi alaşımlar içeriyorsa beyaz altın adı verilir.

-Altın Borsası'nda nasıl ve ne şekilde yatırım yapılıyor?
İstanbul Altın Borsası'na (İAB) üye banka ve aracı kurumlar aracılığı ile işlem yapılıyor. Üye kuruluşlarda hesap açtırılıyor. Minimum 1 kg ve üzerinde işlem yapılabiliyor. İşlemler kaydi olarak gerçekleşiyor. Altın, aracı kurumların İAB'daki kasasında tutuluyor. İsterseniz onbinde 4 oranında komisyon ödeyerek kendi adınıza da kasa açtırabiliyorsunuz.

MİNİMUM İŞLEM LİMİTİ 1 GRAM
-Bankada vadesiz altın hesabı nasıl açılıyor?
Vadesiz altın hesabı sayesinde, YTL ya da dolar karşılığı kadar gram altın alım satımı yapabilirsiniz. Minimum işlem limiti net 1 gram, maksimum limit net 995 gramdır. Vadesiz altın hesabına faiz işletilmiyor. Birikimli Altın Hesabı ile yapılan düzenli ödemeler, aylık 100 YTL veya 5 (net) gram'dan başlayan tutarlarda yapılabilir. Birikimli Altın Hesabı, düzenli ödeme seçeneği ile altın cinsinden birikim yapma imkanı sağlayan vadesiz altın depo hesabıdır. Birikimli Altın Hesabı ile, her ay hesaptan ya da kredi kartından ödeme yaparak, düzenli olarak altın biriktirilebilirsiniz.

-Kuyumcudan altın almak yerine bankada hesap açtırmak daha mı avantajlı ?
Altının gramajının az olması, düşük ayarlı ya da eski tarihli olması gibi durumlarla karşılaşmazsınız. Ayrıca işçilik maliyeti ödemeniz gerekmez. Çalınma riski olmadan, hesabınızda güvenle altın biriktirirsiniz. Ancak diğer yatırım araçlarına kıyasla daha uzun vadeli bir yatırım aracı olduğunu unutmayın.

3 yorum:

Bir annenin ise donme macerasi dedi ki...

Ben altinla ilgili en can alici soru ve cevap olan Altin 2010 getirisi ne olacagi merak ettim:)

Saka bi yana burada (Kanada) ciddi olarak piyasadan ozellikle yastik altindaki altinlari TV reklamlari ile (5 dk bir "We buy gold" reklamlari var degisik aracilarin) ve belli bolgelerde adim basi sadece musterinin altin satabilecegi mini doviz burosu gibi altin burolari aciliyor..

Sanirim hala altinin yeni rekor fiyata ulasacagi yonde beklentiler var!

Bir annenin ise donme macerasi dedi ki...

acele yazinca kelimeleri yutmusum..

boyle demek istemistim aslinda..

Saka bi yana burada (Kanada) ciddi olarak piyasadan ozellikle yastik altindaki altinlari TV reklamlari ile (5 dk bir "We buy gold" reklamlari var degisik aracilarin) ve belli bolgelerde adim basi sadece musterinin altin satabilecegi mini doviz burosu gibi altin burolari acarak toplamaya calisiyorlar.

Unknown dedi ki...

banka üzerinden altın almayın.piyasadan iki katı zararla başlıyorsunuz yatırıma.