Fortis Bank Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Cem Ertem, mayıs ayında küçük paralarla birikim yapmak isteyen müşterilerine yönelik "Karınca Fon Hesabı" ve "Karınca Mevduat Hesabı" adlı iki yeni ürün çıkardıklarını açıkladı. Bu hesaplar sayesinde, banka müşterileri düzenli ödeme talimatı vererek, her ay para yatırmak için efor sarfetmeden 100 TL gibi küçük tutarlarla birikim yapıyor ve birikimlerini ister yatırım fonlarında isterse de vadeli mevduatlarda değerlendiriyor
-Yatırım fonları pazarında son dönemde en favori ürün hangisi ve nedenlerini anlatır mısınız?
Son dönemde yatırım fonları pazarındaki favori ürünün korumalı fonlar olduğunu söyleyebiliriz. Bunun nedeninin faizlerin oldukça düşük seviyelere gelmesi ve yatırımcıların yeni alternatifler arayışı içinde olması olduğunu düşünüyoruz. Yüksek getiri elde etmek için yüksek risk alınması da gerektiği gerçeği göz önüne alındığında, bu tür risklere maruz kalmak istemeyen yatırımcılar için korumalı fonların ideal bir yatırım alternatifi olduğunu söyleyebiliriz.
-Korumalı fonlar sizce mevduata rakip bir ürün mü?
Korumalı fonların temel çıkış nedeni anaparayı koruyarak riskli ürünlere yatırım yapmak. Ancak bunun yanında korumalı fonlar Türkiye'de özellikle küçük yatırımcılar için farklı ürünlere yatırım yapma imkanını da sağladığından, önemli bir misyon da üstlendi.
Korumalı fonlar, faizlerin geldiği seviyenin tatmin etmediği yatırımcılar için mevduata alternatif olabilir. Ancak, mevduat yatırımcılarının getirilerini yükseltmek amacıyla portföylerinin bir kısmını korumalı fonlara kaydırdığını düşünüyoruz.
FON PAZARI DAHA DA BÜYÜYECEK
-Bu pazarın geleceğine ilişkin beklentilerinizi alabilir miyim?
Korumalı fon pazarı yaklaşık 1,2 milyar liralık bir büyüklüğe ulaştı. Bu da toplam yatırım fonu pazarının yüzde 4'lük bir kısmına denk geliyor. Diğer yandan, yatırım fonları pazarında oldukça yeni bir ürün olmasına karşın, A tipi fonların büyüklüğüne ulaşmış olması da oldukça dikkat çekiyor. Yatırımcıların düşük faiz ortamında yeni alternatiflere yönelme isteği, farklı ürünlere yatırım yapma imkanı sunması ve risk almaya duyarlı yatırımcıların anaparalarını koruyarak riskli ürünlere yatırım yapabilmesi, korumalı fonların önümüzdeki dönemlerde daha da büyüyeceğini gösteriyor. Bunun dışında, yasal altyapının sağlanarak korumalı fonların bireysel emeklilik sisteminde de kullanılmaya başlanması, bu tip fonların emeklilik fonları pazarında da ciddi bir büyüklüğe ulaşmasını sağlayacak.
HİSSE, ALTIN VE DÖVİZ GÖZDE
-Korumalı fonlar içerisinde en fazla rağbet hangi ürünlere?
Müşterilerimiz, korumalı fonlar içerisinde ağırlıklı olarak hisse senedi, altın ve döviz bazlı ürünleri tercih ediyor. Bunun en önemli nedeni, Türkiye'de yaşayan insanların yatırımlarını daha çok bu ürünlere yapma alışkanlığı. Ancak son dönemde, emtia ürünlerinin de oldukça rağbet gördüğünü söyleyebiliriz. Bu durumda uygun ürünler sunulduğu takdirde, yatırımcıların farklı ürünlere de yatırım yapmaya istekli olduğunu gösteriyor.
9 ADET KORUMALI FON ÇIKARDI
-Korumalı fon pazarında şu ana kadar kaç adet korumalı fon çıkardınız ve ne kadarlık bir ihracınız oldu?
Şu ana kadar 9 adet fon çıkardık ve toplam ihraç büyüklüğümüz 104 milyon TL. Ayrıca, 24 Mayıs-4 Haziran tarihleri arasında talep toplayacağımız bir emtia ürünümüz ve önümüzdeki ay halka arz etmeyi planladığımız Dolar bazlı bir ürünümüz olacak. Fortis Bank Türkiye olarak, yatırımcılar için cazip alternatifleri sürekli araştırmaya devam ediyoruz.
Faiz düştü, egzotik
araçlara ilgi arttı
-Mevduat faizlerinin tek haneli rakamlara düşmesi yatırım tercihlerini nasıl etkiledi?
Mevduat faizlerinin tek haneli rakamlara düşmesiyle birlikte, yatırımcılar hem yüksek kazanç elde edebilecekleri hem de birikimlerini koruyabilecekleri yatırım alternatiflerini değerlendirmeye başladılar. Bu nedenle anaparayı korurken yüksek kazanç fırsatı sunan ve farklı, egzotik yatırım enstrümanlarına yatırım yapma olanağı sağlayan fonlar, yatırımcılar için yeni bir yatırım seçeneği haline geldi. Bu fonların hisse senedi, döviz gibi klasik yatırım enstrümanlarının yanı sıra emtia gibi enstrümanlara da yatırım yapma imkanı vermesi ilginin daha da büyümesini sağlıyor. Diğer yandan mevduat faizlerinin tek haneli rakamlara düşmesi, altın gibi kıymetli madenleri de oldukça cazip hale getirdi. Bu nedenle finans kuruluşları, yatırımcıların bu iştahını karşılamak üzere altın hesapları, altın fonu gibi yatırım araçlarını müşterilerinin hizmetine sunmaya başladı.
Vadeli mevduatta yeni seçenekler
-Mevduat tarafında müşterilerinize sunduğunuz yeni ürünler var mı?
Fortis Bank Türkiye olarak, müşterilerimize her zaman yeni ürünler sunuyor ve mevcut ürünlerimizi sürekli geliştiriyoruz. 2010 yılının ilk çeyreğinde de bazı ürünlerimizin özelliklerini geliştirdik. Bunlardan biri Mevdufon; yani, vadeli mevduat ve yatırım fonu. Bu ürünümüzle birikimlerinin bir kısmıyla yatırım fonu alan müşterilerimizin vadeli mevduatlarına yüzde 0,75'e varan faiz avantajı sunuyoruz. 2009 yılında Mevdufon'a, Fortisbank B Tipi Likit Fonumuzun yanı sıra, Fortisbank B Tipi Uzun Vadeli Tahvil Bono Fonumuzu ve Fortisbank B Tipi Değişken Fonumuzu eklemiştik. 2010 yılının ilk çeyreğinde de Fortisbank B Tipi Altın Fonumuzu Mevdufon ürünümüze dahil ettik. Böylece, müşterilerimize yatırım tercihlerine ve risk algılarına göre yatırım yapma olanağı sağlamış olduk. Kendini zorlamadan küçük paralarla birikim yapmak isteyen müşterilerimiz için Karınca Hesapları'nı da Mayıs 2010'da hizmete soktuk. Karınca Hesapları, "Karınca Fon Hesabı" ve "Karınca Mevduat Hesabı" olmak üzere iki üründen oluşuyor. Karınca hesapları sayesinde müşterilerimiz, düzenli ödeme talimatı vererek, her ay para yatırmak için efor sarfetmeden 100 TL gibi küçük tutarlarla birikim yapıyor ve birikimlerini ister yatırım fonlarında isterse de vadeli mevduatlarda değerlendiriyor. Üstelik dileyen müşterimiz kredi kartından, dileyen müşterimiz vadesiz hesabından düzenli ödeme talimatı verebiliyor. Ayrıca bu hesaplarda müşterilerimiz, nakite ihtiyaç duyduğu zaman birikimlerine herhangi bir kayıp yaşamadan ulaşıyor.
2 Haziran 2010 Çarşamba
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder