27 Haziran 2010 Pazar

PARASINI MEVDUAT YERİNE BORSAYA YATIRAN İKİ MİSLİ DAHA FAZLA PARA KAZANIR

Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Nafiz Karadere, faiz oranlarının düşmesiyle önümüzdeki dönemde yatırım araçlarının farklılaşacağını belirterek bireysel yatırımcıların parasının tamamını mevduata yatırmak yerine risk algısına göre hisse senedi, yatırım fonları gibi farklı enstrümanlara yatırmasını önerdi. Karadere, "Ben her türlü bahse girmeye hazırım. Yatırımcı, parasının tamamını değil, belli bir bölümünü bir yıl vadeli mevduat yerine IMKB'ye yatırsın. Kendisi oynamasın. Bilenlere teslim etsin. Minimum iki misli para kazanır" dedi.
Garanti Bankası'nın 23 Haziran Çarşamba günü Kastamonu'da düzenlediği 'Anadolu Sohbetleri' sonrası sorularımızı yanıtlayan Nafiz Karadere ile hem bankacılık sektörünün gündemindeki konuları, hem de bankanın projelerini konuştuk. Mevduat faizlerinin tek haneye gerilemesi nedeniyle herkesin bir arayış içerisinde olduğuna işaret eden Karadere, "Ancak artık hiçkimse mevduat faizlerinin 3-4 yıl önceki seviyelere gelmesini beklemesin" dedi. Yatırım fonlarının çeşitlenmesine rağmen Türk mudisinin henüz bunları çok fazla tanımadığına dikkat çeken Karadere, "Ancak tanıyacak. Bundan sonra hiç tartışmaya bile gerek yok. IMKB'nin yönü orta vadede de, uzun vade de yukarı. Tabii ki, arada dalgalanmalar olabilir. İnsanlar parasını tek sepete koymasın. Bir kısmı mevduatta kalabilir. Bir kısmını A tipi, B tipi fonlara yatırabilir. Bir kısmını IMKB'ye koyabilir. Bir sepet yaptığı zaman şu andaki faiz getirisinden çok daha iyi getiri elde edebilir" diye konuştu.

KMH FAİZLERİ NEDEN YÜKSEK?
Karadere, kredili mevduat hesabı (KMH) faizlerinin kredi kartı faizlerinin üzerinde olduğuna ilişkin eleştirileri ise şöyle yanıtladı: "Kredi kartı faizlerinden niye daha yüksek? Çünkü biz bunu bir ödeme kolaylığı olarak görüyoruz. Cebinde parası yok gidip su parasını, kirasını ödüyor. KMH çok kısa süreler için dizayn edilmiş bir hesap. Sizin rahatlığınız için açılmış bir hesap. Bankacılık sektöründe tahsili gecikmiş alacak oranının en yüksek olduğu alan kredi kartları ile birlikte KMH'dır. Takibi de zor. Garanti Bankası'nın 74 milyar TL'lik kredileri içerisinde KMH bakiyesi 900 milyon TL civarında. 600 milyon lirası KOBİ'lere ait, faizi yüzde 2.80. Bu da kredi kartı faiz oranının altında. Geriye bireylere uygulanan KMH faizi kalıyor ki, bunun faizi yüksek. Sonunda bu da düzelecek. Bununla ilgili çalışmalarımız var."

YANLIŞ KREDİ VERMEKTEN KORKUN
KOBİ kredilerinde tahsili gecikmiş alacakların oranının yüzde 8'lerden yüzde 6.54'e gerilediğini belirten Karadere, sektörde rekabetten dolayı faiz oranlarında yaşanan düşüşe dikkat çekerek şu uyarıda bulundu: "BDDK denetçi görevini çok iyi yapıyor ama bazen rekabetin dozu kaçabilir. Biz çok sık toplantı yapıyoruz. Benim arkadaşlara söylediğim bir şey var: 'Kredi batırmaktan korkmayın. Yanlış kredi vermekten korkun.' Eğer bir kredi veriyorsak ilk taksidi ödenmiyorsa bunun kabahatlisi biziz. Hiç burada başka suçlu aramayalım. Rekabet yüzünden dar alanda iş kapacağım diye verilmemesi gereken firmalara kredi veriyorsan orada ciddi bir bankacılık hatası vardır."


GE bir taşla iki kuş vuracak

Karadere, ABD'li GE'nin Garanti Bankası'ndaki yüzde 20 hissesini satışına ilişkin 'GE'nin bir taşla iki kuş vuracağını' belirterek "Amerikalılar işini bilir. Ne zaman bir şirkete girilir, ne zaman çıkılır? Hem stratejik kararları doğrultusunda bir iş yapmış olacaklar. Hem de çok para kazanarak Garanti Bankası hissesini devredecekler" dedi.

Hasankeyf için üzgünüz

Karadere, Hasankeyf'te Ilısı Barajı'na verdikleri kredi desteği konusunda ise şunları söyledi: "Biz bu işten dolayı çok üzgünüz. Keşke bu iş hiç olmasaydı. Ama biz hala ümitle bekliyoruz. Hükümet doğru bir karar alacak. Hasankeyf'e zarar vermeden bu barajın başka şekilde yapımına çözüm bulacak. Eğer hükümet politikası olacaksa, bugün Garanti Bankası kredi vermese bile gider kamu bankasından alır. Dolayısıyla yapılacaksa yapılır."

Kastamonulu KOBİ'lerle buluştu

Garanti Bankası'nın 2002'den bu yana düzenlediği Garanti Anadolu Sohbetleri'nin 65. toplantısı, 23 Haziran'da Kastamonu'da gerçekleştirildi. Dünya Gazetesi Başyazarı Osman Arolat'ın yönetimindeki toplantıda, Retur Genel Müdürü İskender Çayla, TOBB Hayvancılık Meclis Başkanı Fevzi Topal, Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Doç. Dr. Hüseyin Şen ve Prof. Dr. Asaf Savaş Akat Kastamonu ekonomisinin kalkınmasına ilişkin çözüm önerilerini paylaştı..Tarihi ve kültürel özelliklerine rağmen Kastamonu'nun yurtdışında tanınmadığını belirten Retur Genel Müdürü İskender Çayla, önerilerini şöyle özetledi: "Şehrin ulaşımda ve tanıtımda eksiklikleri var. Bölgenin özelliklerini yansıtacak akılda kalıcı bir logo ve web sayfası hazırlanmalı. Havaalanı kullanılabilir duruma getirilmeli ve deniz ulaşımı özendirilmeli
."
Ayfer ARSLAN

Hiç yorum yok: