25 Mayıs 2010 Salı

YATIRIMDA SON MODA: KORUMALI FONLAR

Son yıllarda yatırımcıların yeni gözdesi anapara korumalı ve garantili fonlar. Mevduat faizinin üzerinde getiri sağlayan bu fonlar, altından kakaoya, tarım ürünlerinden Çin hisse senetlerine kadar geniş bir yelpazede yatırım fırsatı sunuyor. Yatırımcıların gösterdiği yoğun ilgiye paralel son iki yılda bu alanda 100'e yakın yeni yatırım fonu kuruldu. Portföy büyüklüğü de 1.5 milyar liraya çıktı.
Toplam fon pazarının yüzde 3'ü ana para korumalı ve garantili fonlardan oluşuyor. Yılsonuna kadar bu fonların payının yüzde 5'e, portföy büyüklüğünden 2 milyar liranın üzerine çıkması bekleniyor.

KORUMALI MI GARANTİLİ Mİ?
Türkiye'de bugüne kadar çıkan ürünlerin büyük bölümü anapara korumalı olarak ihraç edildi. Bu fonlar, yatırımcının başlangıç yatırımının belirli bir bölümünün, tamamının ya da başlangıç yatırımının üzerinde belirli bir getirinin belirlenen esaslar çerçevesinde belirli vade ya da vadelerde yatırımcıya geri ödenmesini sağlamayı amaçlıyor. Uygun bir yatırım stratejisine ve kurucu ile garantör arasında imzalanan bir garanti sözleşmesine dayanılarak taahhüt edilen fonlara "garantili fon"; yine uygun bir yatırım stratejisine dayanılarak en iyi gayret esası çerçevesinde amaçlanan fonlara ise "koruma amaçlı fon" adı veriliyor. Bu fonlar yapılarında opsiyon içerdiklerinden çok çeşitli koruma amaçlı fon dizayn etmek mümkün.

VADELİ MEVDUATTAN FARKI?
Hepsinin ortak özelliği, belirli bir vade sonunda yatırımcının anaparasını koruma altına alması. Her korumalı fonun iki aşamalı süreci var: Halka arz süreci ile yatırım süreci. Halka arz süreci boyunca, yatırıma yönlendirilecek meblağlar yatırımcılardan toplanıyor. Yatırım süreciyse fonun vadesini belirliyor. Fonun potansiyel getirisi bu dönemde yapılacak yatırımlar sayesinde sağlanıyor. Vadeli mevduattan farklı olarak bu fonlar, vadesi içinde kalan yatırımların getirisine dokunmadan, yatırımcılara istedikleri miktarda fondan çıkış imkanı sağlar. Fondan çıkış tarihleri belirlidir ve sadece fon vadesi içinde bu belirlenmiş tarihlerde çıkış yapılabilir. Ancak, fonun vadesi içinde yapılan çıkış işlemleri, fon içtüzüğünde yer alan komisyon tutarı ödenerek gerçekleştirilebilir. Anapara koruması sadece vade sonuna kadar bekleyen yatırımcılar için geçerlidir. Vade içinde yapılan çıkışlarda anapara koruması bulunmaz.

NEDEN TALEP ARTTI?
Bilindiği gibi yüksek faiz döneminin ardından, faizlerin düşmeye başlaması yatırımcıları alternatif yatırım araçları aramaya yöneltti. Bu arayış içinde anaparayı korurken, daha yüksek getiri potansiyeli için daha riskli enstrümanlara yatırım yapma olanağı sağlayan korumalı fonlar devreye girdi. Bu fonlar, çok çeşitli enstrümanlar üzerine yapılabildiği için yatırımcıların farklı ihtiyaçlarına kolaylıkla karşılık verebiliyor. Örneğin hisse senedi, emtia, altın, döviz, faiz, yabancı hisse senedi endeksleri gibi farklı enstrümanlara yatırım yapılabiliyor. Böylece yatırımcılar çok riskli gördükleri hisse, yurtdışı hisse, emtia, döviz gibi yatırım enstrümanlarına, anapara kaybetme riski almaksızın yatırım yapıp, bu ürünlerin potansiyel getirilerinden faydalanabilirler.

NASIL YATIRIM YAPILIR?
Anapara korumalı fonlar son zamanlarda sıkça ihraç ediliyor. Fonların diğer ürünlere göre biraz daha kompleks olması nedeniyle, şu anda alternatif kanallardan (telefon bankacılığı, internet v.b.) satış yapılamıyor. Her banka kendi şubeleri aracılığıyla satışlarını gerçekleştiriyor. İhraçlardan bilgi sahibi olmak isteyen yatırımcılar, şubelerindeki portföy yöneticilerinden bilgi alabildikleri gibi, talep toplama süreleri içinde gazetelerden de fon ihraçlarını takip edebiliyor. Yatırımcıların talep toplama dönemlerinde başvurmaları durumunda, talep toplama süresi sonunda fonlar hesaplarına geçiriliyor. Yatırımcının burada en çok dikkat etmesi gereken konu, fonun yatırım vadesinin kendi yatırım isteklerine uygun olup olmaması ve hangi opsiyona, ne kadar getiri potansiyeli ile yatırım yaptığını iyi anlamasıdır. Vade sonundan önce çıkışlarda genellikle erken çıkış komisyonu alınıyor. Bu oran yüzde 1 ile yüzde 3 arasında değişiyor.

Bu fonların özellikleri neler?

*Anapara koruması: Vade sonunda yatırımcısının anaparasını korumayı hedefler. Bu amaçla fonun belli bir bölümü sabit getirili enstrümanlara yatırılır.
*Opsiyon: Fonun cazip olabilmesi için yatırım yapılan ve getiriyi sağlaması beklenen yatırım aracı. Bu opsiyonlar çok çeşitli enstrümanlar üzerine olabilir. Hisse, faiz, altın, emtia endeksleri, yabancı hisseler ve endeksler vb.
*Vade: Bu fonlar belli bir vade sonunda koruma sağlar. Vade bitiminden önce yatırımcı çıkış yapmak isterse anapara korumasından yararlanamaz.
*Giriş-çıkış kuralları: Fonlara giriş belli bir talep toplama süreci içinde yapılır. Bu süre bitiminden sonra satış kapanır; ancak, fondan çıkışlar için fon içtüzüğünde belirtilen aralıklarla fon fiyatları yayınlanır.

Hiç yorum yok: