14 Mayıs 2010 Cuma

NE BORSA, NE DÖVİZ UMUDUMUZ MİLLİ PİYANGO!

Türk tüketicisi geleceğini garantiye almak ve emeklilikte rahat etmek için umudunu piyangoya bağladı. 45-55 yaş grubundaki insanların yüzde 23'ü Türkiye'de rahat bir emeklilik hayatı sürdürebilmenin en iyi yolunun piyangodan para çıkmasında olduğunu düşünüyor. AvivaSA'nın araştırmasına göre, Türk tüketicisinin geleceğe yönelik endişeleri arasında ise global ekonomik kriz, terör ve savaş başı çekiyor.
2009 yılında İngiliz araştırma şirketi The Future Company'nin, Aviva için aralarında Türkiye'nin de bulunduğu toplam 26 ülkede 31 binin üzerinde kişiyle görüşerek "Tasarruf ve Yatırım Alışkanlıkları" araştırması yaptı. Bu araştırma için Türkiye'de bin 50 kişiyle görüşüldü.
"Tasarruf ve Yatırım Alışkanlıkları" araştırmasına göre, Türkiye'de son 3 yıldır harcamayı tasarrufa tercih edenlerin oranı yüzde 22'lerden yüzde 39'lara yükseldi.

YASTIK ALTINI SEVİYORUZ
Araştırma sonuçlarına ilişkin İstanbul'da düzenlenen basın toplantısında konuşan AvivaSA CEO'su Meral Eredenk, 25-34 yaş grubunun yüzde 34'ünün yastık altını tercih ettiğini ve tasarruflarını nakit olarak elde tutmayı sevdiğini aktardı. Eredenk, "Yatırımda öncelik gayrimenkul. Asıl ilginç olan ise emeklilikte rahat etmek için piyangoya umut bağlayanların son bir yıl içerisinde ikiye katlanması. 2008 yılında yüzde 9'luk bir kesim piyangoya bel bağlarken, bu oran 2009'da yüzde 16'ya yükseldi" dedi.

MEDYA, TASARRUFTA ETKİN
Araştırmaya göre, "Ocak-Aralık 2009'da tasarruf alışkanlığınızda bir değişiklik oldu mu?" sorusuna, yüzde 5'lik kesim daha çok biriktirdiğini, yüzde 22'lik bölüm daha az birikim yaptığını, yüzde 73'lik bölüm ise aynı miktarda tasarrufa devam ettiğini belirtti. Krize rağmen daha fazla birikime yönelenlerin en temel gerekçeleri ise sırasıyla şöyle: "Kişisel koşullarda değişim, arkadaşlar ve aileden tavsiye, medyadaki haberler, finansal danışmandan tavsiye."

Kimisi miras, kimisi iyi bir evlilik peşinde
---------------------------------------------------
Araştırmaya katılanların "Emeklilikte rahat etmek için ne yaparsınız?" sorusuna verdikleri yanıtlar şöyle:
*Her ay düzenli olarak biriktirmek (%27)
*Gayrimenkule yatırım yapmak (%21)
*Piyango kazanmak (%16)
*Kendini geliştirip daha iyi ücretli bir iş bulmak (%4)
*Miras (%3)
*İyi bir evlilik (%2)
*Daha geç emekli olmak (%2)

Geliriniz üçe katlansa ne yaparsınız?
-----------------------------------------------
*Ev alırım (% 41)
*Tatile çıkarım (%36)
*Kendi işimi kurarım (%33)
*Emeklilik için biriktiririm (%30)
*Yeni bir araba, tekne, motor alırım (%26)
*Kendim/ailem için eğitime yatırırım (%26)
*İkinci bir mülk alırım (%20)
*Arkadaşlarımla/ailemle paylaşırım (%20)

En iyi kumbaraya 5 bin lira ödül

AvivaSA'nın toplumda tasarruf ve geleceğe yatırım bilinci oluşturma amacıyla 28 üniversitenin öğrencileri arasında düzenlediği "Kumbara Tasarım Yarışması"nda dereceye girenlerin ödülleri törenle verildi. Bilkent Üniversitesi'nden Begüm Cana Özgür, "Roly-Poly" adlı projesiyle 5 bin TL'lik ödülün sahibi oldu.

Hiç yorum yok: