31 Mayıs 2010 Pazartesi

SİYASETTE SÜPRİZ ÇIKMAZSA FON GİRİŞLERİ ARTAR

Avrupa ekonomilerinde yaşanan gelişmelerin fon yöneticilerini tedirgin ettiğini belirten İş Yatırım Yurtdışı Satış ve Araştırmadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Çağlan Mursaloğlu, "Türkiye güçlü ekonomik dinamikleri ile diğer ülkelerden ayrışıyor. Siyasette bir süpriz olmazsa yabancı fon girişleri devam eder. Ancak 1 milyar doların üzerindeki büyük halka arzlar için en uygun ortamın eylülden sonra oluşmasını bekliyoruz" dedi.
İş Yatırım Yurtdışı Satış ve Araştırmadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Çağlan Mursaloğlu, Avrupada yılbaşından bu yana 65 halka arzın iptal edildiğini ve sadce 11 milyar dolarlık arz yapılabildiğine dikkat çekerek, "Bazı şirketler ülke mevzuatları izin verdiği için fiyatı düşürerek arzlarını yapabildi" dedi. Avrupa piyasalarındaki gelişmeleri şirketlerin halka arz süreçlerini etkilediğine değinen Mursaloğlu, şunları söyledi: "Türkiye'de bir şirket halka açılırken hisselerinin yüzde 70'i yabancı kurumsal yatırımcılara satılıyor. Bu yüzden yurtdışındaki atmosfer çok önemli. Mesela Akfen'in arzından hemen önce Polonya'dan PZU adındaki bir emeklilik şirketi 3 milyar dolar büyüklüğünde bir arz gerçekleştirdi. Hollanda'dan Amadeus adında bir biletleme firması 1.5 milyar dolarlık arz gerçekleştirdi. Türkiye'den arzlar geldiğinde ise piyasadan zaten 4.5 milyar dolar çekilmişti. Akfen'in arzının olduğu ve miktarı düşürmeye karar verildiği günlerde ise Hindistan'daki bir arz mevzuatı izin verdiği için fiyatı düşürdü Rusya'daki ise iptal oldu. Sonuçta yılbaşından beri sadece Avrupa'da 65 arz geri çekildi."

BÜYÜME RAKAMLARI İYİ GELİYOR
Yaz aylarında fon yöneticilerinin büyük kararlara imza atmak istemediğini doğal olarak tatillerin de piyasaya sükunet getirdiğini belirten Mursaloğlu, Türkiye'nin potansiyelinin büyük olduğunu, önümüzdeki dönemde siyasette bir sürpriz çıkmadığı sürece yabancı fon girişlerinin de artmasını beklediğini söyledi. "Büyüme rakamları iyi geldikçe ayrışırız" diyen Mursaloğlu, eylül ayına doğru da faiz artırım beklentilerinin aşağıya çekileceği öngörüsünde bulundu. Politik risklerin yatırımcıları korkuttuğunu ama hala ağırlıklı olarak yatırımcıların ekonomiyi sorguladığını vurgulayan Mursaloğlu, "Hedge fonların büyüklüğünün 3 trilyon dolar olduğu tahmin ediliyor. Büyüme rakamları, enflasyon dinamikleri önemli. Büyüme rakamları bize Türkiye'nin iç dinamikleri ile nasıl yol aldığını da gösterecek bu açıdan çok önemli" dedi.

İkincil halka arz dönemi
Şirketlerin oldukça zor bir halka arz sürecinden geçtiğini ve iptal etmek yerine miktarı düşürerek İMKB'ye geldiğini belirten Çağlan Mursaloğlu, "Şirketler önce bu zorlu süreci geçmek istiyor. Son arzlarda halka açıklık oranları düşük kaldı ama derinlik ikincil halka arzlarla sağlanacak. Önemli olan şirketlerin kapalı bir kutu gibi kalmaması. Lock-up denilen satış yasağının olduğu dönem bittiğinde halka açıklık oranları yeniden satışlarla artırılabilir. Sıfırdan o sürecin yaşanmak istememesi çok doğal. THY, Tüpraş gibi şirketlerde bir dönem ikincil hatta üçüncül arzlarla halka açıklık oranlarını artırmışlardı" diye konuştu. x

Ayfer ARSLAN

Hiç yorum yok: