28 Mayıs 2010 Cuma

BABACAN: KART FAİZİ YÜKSEK, İHTİYAÇ KREDİSİ KULLANIN!

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, tüketicilere kredi kartı ile borçlanmak yerine ihtiyaç kredisi kullanmalarını önerdi. Kredi kartı faizinin dünyanın her ülkesinde yüksek olduğunu belirten Babacan, "Kredi kartı bir ödeme kolaylığı sağlayan araç.Yani cebinizde para taşımayacaksınız, günlük alışverişini yapacaksınız ay sonunda da onu tam kapatacaksınız. Bakiye kaldığı zaman yazık günah. Çok büyük faizler var orada" dedi.
Türkiye Bankalar Birliği'nin (TBB) 53. Olağan Genel Kurulu'na görüntülü mesaj gönderen Babacan, borçlanmada asıl sıhhatli sistemin ihtiyaç kredisi olduğunu vurgulayarak, "İhtiyaç kredisi hem krediyi kullananlar daha rahat ödüyor, daha az üzülüyor hem de bankaların bilançoları açısından çok daha sağlam bir alacak türü. Biz bunu Türkiye'de daha fazla görmek istiyoruz'' diye konuştu. Babacan, konuşmasında, Türk bankacılık sistemine ve ekonomiye ilişkin şu mesajları verdi:

ARTIK İŞİ SIKI TUTACAĞIZ
Mevcutlar el değiştiriyor, birleşiyor çünkü sayı konusunda da böyle kontrolden çıkacak bir banka sayısını da Türkiye'de pek de görmek istemiyoruz. Rekabet istiyoruz ama bir yandan da denetim gözetim kapasitesini aşacak sayıda bankanın Türkiye'de oluşmasını istemiyoruz. BDDK'nın bir limiti var. Diyor ki; 300 milyon dolar getirmeyen Türkiye'de banka sahibi olamaz. 300 milyon doları getiren olur mu? Hayır, onun da bir sürü şartları var. 300 milyon dolarını cebine koyup gelen herkes Türkiye'de banka sahibi olabilir diye bir şey yok. Biz işi sıkı tutacağız, dikkatli olacağız ki sektör sıhhatli bir şekilde devam edebilsin.

İLK ÇEYREKTE %10 BÜYÜYECEĞİZ
Bankaların geçen yılki 20 milyar liralık karının önemli bir kısmı sermayeye eklendi ve bizim kaldıracımız aktif sermaye dengesine bakacak olursak 7-8. Yani bankalarımızın sermayesine eklenen her 1 milyar lira ileriye doğru en az 7-8 milyar, belki 10 milyar liralık kredi hacmi demek. Bugün eğer 20 milyar liralık bir kar söz konusuysa nereden baksanız bu böyle 150-200 milyar liralık ilave kredi hacmine imkan vermek aynı zamanda. Dolayısıyla bunu sonuçlarını da göreceğiz. Aslında görmeye başladık. Geçen yılın son çeyreğinde Türk ekonomisinin yüzde 6 büyüdü. Bu yıl ilk çeyrekte yüzde 10'un üzerinde bir büyüme bekliyoruz. Kredi hacmindeki genişleme büyümeyi de beraberinde getiriyor.

ALLAH NAZARDAN KORUSUN
Türkiye'nin hangi uluslararası platformda olursa olsun gördüğü ilgi çok farklı bir noktada. Allah nazardan korusun diyorum, hem ekonomimizi hem bankacılık sistemimizi. Artık kriz öncesi Avrupası ile kriz sonrası Avrupa bambaşka iki yer. Avrupa'ya göre Türkiye'nin ağırlığı, gücü, etkisi artacak. Bu arada biz AB'ye üye oluruz, olmayız o ayrı, belki de oluruz. Ama dışında da olsak içinde de olsak Türkiye artık çok daha ağırlığı olan bir ülke olacak

Hiç yorum yok: