16 Mayıs 2010 Pazar

ATM'LERDE DİKKATLİ OLUN, HESABINIZ BOŞALTILMASIN!

Kart kopyalama olayları tüm dünyada sürekli artarak büyüyor. Her yıl ortalama 10 binden fazla kart kopyalama olayı ve ortalama 500 milyon euroluk bir kayıp sözkonusu. Türkiye'deki boyutuna ilişkin kesin rakamlar belli olmamakla birlikte Ortak Nokta ile birlikte ATM güvenliğinin önemi giderek artıyor.
5 yıl önce ATM'lere yönelik güvenlik ekipmanları üretmek amacıyla Eksper Bilişim Hizmetleri şirketini kuran Tuncer Duduoğlu, AKŞAM'a yaptığı açıklamada, banka kartı veya kredi kartının çeşitli şekillerde kopyalanabileceğini belirterek dolandırıcıların hangi yöntemlerle çalıştığını, buna karşı geliştirdikleri çözümleri ve tüketicilerin alabileceği önlemleri anlattı.

KARTLAR NASIL KOPYALANIYOR?
Eksper Bilişim Hizmetleri Genel Müdürü Tuncer Duduoğlu
'nun verdiği bilgilere göre, kartınızın arka yüzünde yer alan manyetik bant üzerindeki bilgiler dolandırıcılar tarafından ATM üzerine yerleştirilen kopyalama-aktarma cihazları yardımıyla kopyanabiliyor. Duduoğlu, "Dolandırıcılar aynı zamanda ATM üzerindeki klavyenin üzerine sahte bir klavye koyarak veya görülemeyen kablosuz mini bir kamera montajı gibi yöntemler ile şifrenizi ele geçirerek hesaplarınızı bir anda boşaltabilir. Burada önemli olan konu; kopyalama ve pin bilgilerinin çalınması son derece hızlı bir şekilde yapılıyor. Mağdur hesabından para çekildiğini farkedene kadar iş işten geçiyor. Mağdur bankaya başvurduğunda ise haklılığını kabul ettirmesi ve zararını tazmin edebilmesi hemen hemen mümkün olamıyor. Çünkü işlem müşterinin kartı ve pin numarası ile gerçekleştirilmiş olduğu için müşterinin sorumluluğunda görünüyor" diye konuştu.

6 AYDIR VAKIFBANK KULLANIYOR
Tüm dünyadaki ATM'lerin EMV Euromoney-Mastercard-Visa) standartlarına getirilmesi ve tüm makinaların chipli card okuyabilmesi mümkün olmadığı sürece kart klonlanmasının önüne geçilemeyeceğini ileri süren Tuncer Duduoğlu, Eksper Bilişim olarak geliştirdikleri çözümler hakkında bilgi verdi. Kart kopyalanmasına karşı Ar-Ge'si, üretimi yüzde 100 Türk olan ECS (Enhanced Card Security) adlı cihazı geliştirdiklerini belirten Duduoğlu, "Bu cihaz müşterinin kartına ve bankanın cihazlarına zarar vermeden kart kopyalama aparatının çalışmasını engelliyor. Şu anda altı aydır Vakıflar Bankası ATM'lerinde bizim cihazlarımız bulunuyor. İş Bankası, Ziraat Bankası, Türkiye Finans Katılım Bankası ve Garanti Bankası'na da demolar takıldı. Sisteme uyumlulukları test ediliyor" dedi. Duduoğlu, yurtiçinin yanısıra kart kopyalama olaylarının artması nadeniyle Almanya, Nijerya ve Kenya'dan da çok talep aldıklarını ekledi.

Dolandırıcılar kartınızı
ATM'de nasıl sıkıştırıyor?

Kart sıkıştırılması (Lebanese Loop), ATM üzerinde para çekmeye çalışan müşterilerin kartlarının ipli bir düzenek veya kağıt parçası ile kart okuyucu modülün ağız kısmında sıkıştırılarak alıkonulması demek. Duduoğlu, "Kart sahipleri, kartının banka tarafından alıkonulduğunu düşünerek çoğunlukla tatil günlerinde, "ertesi gün alırım" diyerek makine üzerinde bırakıyor. Dolandırıcılar kısa süre sonra gelerek kartı özel bir kıskaç yardımıyla çekip alıyor. Bizim ürettiğimiz ALLD (Anti-Lebanese Loop Device) adlı cihaz bu gibi vakalarda dolandırıcının kartı çekip almasına fiziksel olarak engel oluyor. Banka görevlileri ve servis gelene kadar ATMi kullanım dışı duruma getiriyor " dedi.

Kart dolandırıcılarına
karşı alınacak önlemler


Eksper Bilişim Hizmetleri Genel Müdürü Tuncer Duduoğlu, kart kopyalama ve kart sıkıştırılması olaylarına karşı kart kullanıcılarına şu uyarılarda bulundu:
-Mümkün olduğu kadar bakımlı, temiz görünüşlü ve iyi ışıklandırılmış ATM'leri tercih edin.
-Pin Numaranızı tuşlarken ATM'e iyice yaklaşarak arkadan ve yandan görüntülenmemek için perdeleme yapın. Gerekirse diğer elinizle klavyenin üzerini örterek giriş yapın .
-ATM etrafında şüpheli kişiler görürseniz, klavyenin üzerinde bir kabarıklık ve aydınlatma panelinin üzerinde genelde kalın-siyah bir nokta şeklinde casus kamera görürseniz ya da şüphelenirseniz, kesinlikle o ATM üzerinde işlem yapmayınız. Cihazları sökmeye çalışmayın ve 155 numaralı telefonu arayarak ihbarda bulunun.
-Kartınız sıkışsa dahi tanımadığınız kişilerin size yardım teklifini kabul etmeyin ve size bankayı aramanız için verdiği telefonu ve telefon numarasını kullanmayın. Kendi telefonunuzdan bankanızı arayarak kartınızı kullanıma kapattırın.
-Kartınız ATM içerisinde kalırsa, makina iade etmezse siz de bir kart sıkıştırma mağduru olabilirsiniz. Dolandırıcılar sizden sonra gelip özel bir kıskaç vasıtası ile kartınızı çekip alabilir ve kullanabilir. Hemen bankanızı arayıp kartınızı kullanıma kapattırın.
-Kuyruktaki kişiler ile aranızda yeterli mesafe olup olmadığını kontrol edin. Paranızı aldıktan sonra fazla bekleme yapmadan uzaklaşın.
-Bankanızdan ya da polis merkezinden aradığını söyleyen kişilerle, ne kadar inandırıcı olurlarsa olsunlar (arayan numara bankanın call center numarası gibi görünebiliyor) kesinlikle şifrenizi paylaşmayın.
-Düzenli olarak banka hesaplarınızı kontrol edip en ufak bir şüpheli bir durumda bile bankayı hemen haberdar edin.

Ayfer ARSLAN

Hiç yorum yok: