7 Mayıs 2010 Cuma

BU HAFTA PİYASALARDA NELER OLDU?

TBank Baş Ekonomisti Veyis Fertekligil'in analizine göre işte bir haftanın özeti:

-Hafta başında iç sebeplerle yükselmeye başlayan kur ve faiz hafta sonuna doğru küresel piyasalardaki sert hareketlerden olumsuz etkilendi.
-Haftanın başlarında Nisan ayı enflasyon verileri, Hazine ihalesi ve Goldman Sachs hakkında ceza soruşturması yürütülmesi gibi gelişmeler takip edildi. Enflasyondaki yükseliş eğiliminin etkisi ile hazine ihalerinde faiz beklentilerden yüksek gerçekleşti.
-25 Ocak 2012 itfalı gösterge tahvilin bileşik faizi haftaya %9.27 seviyelerinde başladı.
-Dolar/TL paritesi ise haftaya 1.49 seviyelerinde başladı. Hafta içinde de Avrupa'nın borç krizinin diğer zayıf euro bölgesi ülkelerine yayılabileceği korkularıyla yurtiçinde kur ve faiz oranlarında yükselme oldu. Gösterge tahvilin faizi %9.8’lere çıkarken, dolar/TL paritesi 1.53’ün üzerine yükseldi.
-Cuma günü ise küresel piyasalardaki sert kayıpların ardından dolar/TL yüzde 3'ün üzerinde değer kaybı ile 1.59 seviyesine yükseldi, gösterge tahvilin bileşik faizi %10’u gördü.
-Euro, hafta içinde euro bölgesine yönelik bulaşma endişelerinin yatırımcıları etkisi altına alması nedeniyle artan satışların ardından düşerek son 14 ayın yeni en düşük seviyesine geriledi.
-Dolar ise riskten kaçınma eğiliminin artmasından yarar sağladı. Perşembe akşamından itibaren ise Euro Bölgesi hakkındaki endişelerin artması ve ABD’deki borsalardaki rekor düşüşün de etkisiyle Euro dolar karşısında ağır kayıp verdi ve 1.25 seviyelerine geriledi.
-İngiliz Sterlini de ülkedeki seçim sonuçlarının belirsizlik yaratmasından olumsuz etkilendi. Cuma günü, Euro ve sterlin verdikleri ağır kayıpların ardından biraz toparlandı. Euro dolar karşısında daha önce gördüğü 1.2510'den 1.2700'ye yükseldi.
-Japon yeni ise dolara karşı değer kazandı. Cuma günü itibariyle Euro/dolar paritesi 1.2730; Dolar/yen paritesi 92.66 düzeyindedir.

Hiç yorum yok: