25 Mayıs 2010 Salı

TÜRKİYE YARDIMLARI KKTC'DE HANTALLIĞI ARTIRIYOR

Kıbrıs Türk Ticaret Odası (KTTO) Başkanı Günay Çerkez, 2002 ile 2006 yılları arasında yüzde 14’ler oranında büyüyen Kıbrıs ekonomisinin krizle birlikte yüzde 6.1 daraldığını söyledi. KKTC’nin mikro ekonomisi, küçük ölçekli pazarı, kısıtlı insan ve doğa kaynaklarıyla hizmet üreten bir yapıya sahip olduğunu belirten Çerkez, “Bütün sıkıntılarımızı Kıbrıs sorununa endekslemek kendi kendimizi aldatmaktan başka birşey değil. Siyasi gelişmeler ne olursa olsun ekonomik varoluşumuzu ancak özel sektör öncülüğünde sağlayabiliriz” dedi.
Türk Ekonomi Bankası (TEB) KOBİ Akademi’nin Girne’de 24 Mayıs Pazartesi günü düzenlediği “KKTC Gelecek Stratejileri Konferansı” nda konuşan Çerkez, Kıbrıs ekonomisinin sorunlarını ve çözüm önerilerini anlattı.

İŞ DÜNYASI YARDIMDAN RAHATSIZ
Yüksek bütçe açıkları, kamu maliyesindeki yapısal sorunlar, işletmeler üzerindeki vergi yükleri, işgücü maliyetlerinin yüksekliği ve finansmana erişimin kısıtlı olmasının Kbrıs ekonomisinin en büyük sorunları arasında yer aldığını aktaran KTTO Başkanı Günay Çerkez, şunları söyledi: “Türkiye'nin yardımları kamunun hantallığını ve yapısal sorunlarının derinliğini daha da artırıyor. Türkiye Cumhuriyeti’nin yardım modeli özel sektör odaklı olarak değiştirilmeli. Sürdürülebilir büyümenin devamı sağlanmalı. Ekonomik büyümenin motoru olarak özel sektörün desteklenmesi için daha fazla kaynak ayrılmalı.”

BUNLARIN HEPSİ KOMÜNİST!
KKTC Maliye Bakanı Ersin Tatar da konferansda yaptığı konuşmada, Türk hükümetine desteklerinden dolayı övgüler yağdırdı. KKTC'de asgari ücretin 1.250 lira olduğunu belirten Tatar, “Sendika başkanları geçen hafta kapıma geldi. Günü gelmiş asgari ücreti görüşecekmişiz. Euro oldu 1.95, sterlin 2.25... 'Sen asgari ücreti artıracaksın.' Siyasilerin dik durması gerekir. Bir sonraki seçimi düşünmemesi gerekir. Aksi takdirde ben oy alayım diye ben eğer asgari ücreti 1.500 liraya çıkaracaksam zaten burada bu toplantıyı yapmamızın amacı kalmaz. Bu memlekette öyle bir siyaset yapılıyor ki aklınız durur. Ama memleketin köklerinde siyaset var. Orada bir parti var ya AKEL... Bunların hepsi komünist... Ama bizim sorunlarımızın kökünde bunlar yatar'' dedi.

PRANGALARI KIRIP YARIŞA ÇIKALIM
Konferansa katılan KKTC Ekonomi ve Emerji Bakanı Sunat Atun ise yasalarla ekonominin önünü kapatan ve piyasaları engelleyen yasaları tekrar ele aldıklarını ifade ederek, “Hükümet olarak bütün gayretimiz ekonominin verimlilik kazanması, kamunun egemen olduğu yapının yerini yavaş yavaş özel sektör odaklı büyümeye bırakmasıdır. İş dünyasının ayağındaki prangaları sadece kırmak yeterli değil. Prangaları kırdıktan sonra uzun ve ciddi derecede enerji gereken yarışa çıkacağız” diye konuştu.

KIBRISLI BİR BANKA GİBİ ÇALIŞTIK
TEB Genel Müdürü Varol Civil de toplantıda yaptığı konuşmada, “Üç yl önce adım attığımız KKTC’ye Kıbrıslı bir banka gibi çalışıp ekonomisine katkıda bulunacağımızın sözünü vermiştik. Bugün bunu ğerçekleştirmiş olmanın mutlulğunu yaşıyoruz” dedi. KOBİ’lere sundukları hizmetleri de anlatan Civil, “Bugün 7 gün 24 saat yapan internet televizyonumuz var. Her türlü bilgi ve eğitimini sunuyoruz. KOBİ danışmanlarımz var. Krizin tam ortasında KOBİ klübü kurduk. Müşterilerimiz her türlü satın almada yüzde 50’ye varan inririmler alabiliyor. KOBİ Akademiyi ülke genelinde yaydık. Onların rekabet gücünü artırrık” diye konuştu.

Kıbrıslı işadamına özel Bonus çıkardı
Türk Ekonomi Bankası (TEB) Kıbrıslı işadamlarına özel kredi kartı çıkardı. TEB ve Kıbrıs Türk Ticaret Odası (KTTO) işbirliği ile hazırlanan “TEB Platinum KTTO Card” işadamlarına alışverişte ve yurtdışı seyahatlerinde indirimler ve çeşitli avantajlar sağlayacak.
Kredi kartına ilişkin sözleşme TEB Genel Müdürü Varol Civil ve KTTO Başkanı Günay Çerkez tarafından Girne’de düzenlenen bir törenle imzalandı. TEB, sözleşme çerçevesinde, 3 yıl boyunca elde edeceği gelirin bir kısmını TEB ve Kıbrıs Türk Tiacaret Odası tarafından belirlenecek sosyal amaçlı projeler kapsamında kullanılacak.

Hiç yorum yok: