1 Şubat 2010 Pazartesi

PARAMI NEREYE YATIRAYIM?

İş Yatırım'ın bu konuda bireysel yatırımcılara bazı önerileri var. İşte, İş Yatırım'ın Haftaya Bakış Raporu'ndaki önerileri:

Türk lirası önermeye devam ediyoruz…
IMF anlaşmasına yönelik beklentiler TL’yi desteklemeye devam ederken dış piyasaların hafta içinde yaşadığı endişelerle dolar TL karşısında %1.7 değer kazandı. TL’nin dolar euro eşit ağırlıklı sepetine göre değer kaybı ise geçen hafta %0,6 oldu. Türk lirası aktifler için olumlu görüşümüzü koruyoruz. IMF ile anlaşma olmaması durumunda Türk Lirası’na bir miktar satış gelebileceğini düşünüyoruz. Ancak kurdaki yükselişlerde yerleşik yatırımcıların satış yönünde çıkışın hızını azaltacaktır.

Eurotahvillerde orta ve kısa vadelerde “TUT” tavsiyesi veriyoruz
Global hisse senedi piyasalarında hakim olan satış hareketinin gölgesinde kalan gelişmekte olan eurotahvil piyasaları haftanın son işlem gününe negatif alanda başladı. Global piyasaların gün içerisinde değer kaybetmesi gelişmekte olan piyasalara da bir miktar satış gelmesine neden oldu. Bunun yanında son günlerde piyasaları tedirgin eden Yunanistan Hazinesi yakın zamanda 5 veya 10 yıl vadede €3 milyar tahvil ihracı yapacağını duyurdu. Günün olumlu gelişmelerden biri ise Fitch’ın Rusya’nın görünümünün ‘negatif’ten ‘durağan’a yükselmesi oldu. Fitch’e göre iyileşen emtia ve petrol fiyatları ve buna bağlı artan ekonomik büyüme beklentileri Rusya’nın önümüzdeki dönemde ekonomik istikrarı yakalayacağını göstermektedir. Gelişmekte olan ülke eurotahvillerinde gözlenen satışların etkisinde Türk eurotahvilleri gün içinde değer kayıplarına maruz kaldı. Uzun vadeli dolar cinsi kıymetlerde $0.75-1.00 değer kayıpları gözlenirken orta vadeli kıymetlerde de yaklaşık $0,50 değer kayıpları gözlendi. Türkiye 2030 vadeli gösterge tahvil ise $0,75 değer düşüşle $159’den Londra seansını sonlandırdı; 5 yıllık Türkiye CDS’i ise 180/184 seviyesinden işlem gördü.

Orta vadeli kıymetler ile değişken faizli kıymetlerde “AL” önerimizi koruyoruz
Yurtdışı piyasalarda da bozulmaların gözlemlendiği günde IMF ile ilgili beklentilerin de azalması nedeni ile tahvil ve bono piyasasında satışların hakim olduğunu gördük. Gösterge kıymetin getiri oranı günü 28 baz puan yukarıdan %8,93 seviyelerinden kapattı. Bu haftanın gündemini Salı günü ihalesi gerçekleşecek olan 10-yıl vadeli tahvil ile Merkez Bankasının Salı günü açıklayacağı 4Ç09 enflasyon raporu oluşturuyor. Bu hafta gerçekleşecek 10-yıl vadeli sabit kuponlu kıymet ihracı Hazine’nin bu vadedeki ilk ihracı olacak. Biz yerel yatırımcılardan talebin düşük olmasını yabancı yatırımcılardan ise IMF tarafındaki beklentiler nedeni ile bir miktar talep oluşmasını bekliyoruz. Hazine kıymetin kupon oranını %10,50 olarak belirledi. Biz kıymetin ıskontolu ihraç edilmesini bu nedenle getirisinin de %11,25 - %11,50 seviyelerinde oluşmasını bekliyoruz.

Hisse Senetleri piyasası için "BİRİKTİR" önerimizi koruyoruz...
Cuma günü 54,990 seviyesini test ettikten sonra İMKB 100, %0.22 değer kaybıyla haftayı 54,651 seviyesinden kapattı. .Özellikle Çin PMI verisinin güçlü gelmesinden sonra Çin’in faiz oranlarını arttıracağı yönündeki beklentiler ve artan enflasyon endişeleri Asya borsalarından başlayarak genele yayılan bir satış baskısı yaratmış gözüküyor. Bu nedenle hisse senetleri piyasasının güne düşüşle başlayıp yurtdışı piyasaların seyrini izleyeceğini düşünüyoruz. Gösterge tahvili güne 10 baz puanlık gevşeme ile %8.96 bileşik faiz düzeyinde başlarken dolar da TL karşısında 1.4950 düzeyinde işlem görüyor.

Hiç yorum yok: