18 Şubat 2010 Perşembe

DENİZBANK, BÜYÜK YATIRIMCIYI TARIMA YATIRIMA ÇAĞIRIYOR

Yedi yıl önce Tarişbank'ı satın alarak tarım bankacılığına giren Denizbank, üreticilere ve küçük çiftçiye kullandırdığı 1.5 milyar liralık kredi desteğinden sonra şimdi de büyük yatırımcıları tarıma yatırıma çağırıyor. Tarım alanında yatırım yapmak isteyen girişimciler için
"Tarım +" ürününü geliştiren Denizbank 7 yıla kadar varan vadelerle finansman desteğinin yanısıra danışmanlık desteği de verecek.
Yeni ürünün tanıtımna ilişkin İstanbul'da düzenlenen toplantıda, Nihat Gökyiğit, Ethem Sancak, Reşit Soley, Vural Ak ve Savaş Titiz gibi tarım alanında yatırımları olan isimler de deneyimlerini paylaştılar. Toplantının açılışında konuşan Denizbank Finansal Hizmetler Gurubu Başkanı Hakan Ateş, banka olarak tarım sektöründeki müşteri sayısının 350 bini geçtiğini ve 1.5 milyar liralık kredi kullandırdıklarını açıkladı. Denizbank'ın toplam nakdi kredileri içerisinde tarım sektörünün yüzde 9.2 pay aldığını belirten Ateş, özel sektör bankaları arasında tarıma en fazla kaynak aktaran banka olduklarını dile getirdi.

YENİ GİRİŞİMCİLERE KAPI AÇIK
Denizbank İşletme ve Tarım Bankacılığı Grubu Genel Müdür Yardımcısı Gökhan Sun
da, toplantıda yaptığı sunumda "Tarım+" ın detaylarını anlattı. Sun, Türkiye'nin elverişli coğrafi konumu, genç nüfusu, iklimi, artan alım gücü ve genişleyen iç pazarı sayesinde tarım sektöründe pek çok ülkeye kıyasla son derece avantajlı konumda olduğunu dile getirdi. Sun, "Bu projeyle mevcut tarımsal yatırımını büyütmek isteyen üreticiye olduğu kadar, tarım alanında herhangi bir faaliyeti bulunmayan ancak bu alandaki fırsat ve potansiyeli değerlendirmek isteyen girişimcilerimeze de kapımız açık. Onlara yatırımlarında rehberlik etmek istiyoruz" dedi.
1.5 MİLYAR TL'LİK KREDİ HEDEFİ
Türkiye'deki nüfusun üçte birinin tarımsal faaliyetlerle geçimini sağladığına dikkat çeken Gökhan Sun, "Tarım ve Köyişleri Bakanlığı 2012 yılında tarımsal üretimin 70 milyar dolar, ihracatın ise 30 milyar dolar olacağını öngörüyor. Banka olarak bu konuda üzerimize düşenleri yapmaya hazırız. 2012 hedefimiz Tarım+ ile 1.5 milyar lira yatırım kredisi kullandırmak" dedi.

Tarım+ paketi nedir?
Paket kapsamında ilk aşamada örtü altı tarım,süt hayvancılığı ve meyvecilik yatırımlarına öncelik verilecek. Proje öncesi ve süresince fizibilitenin oluşturulmasında yatırım yeri önerisi ve ürünlerin pazarlanmasına kadar tüm süreçlerde danışmanlık desteği verilecek. Projeye uygun ödeme seçenekleri, 7 yıla varan vade ve fiyatlandırmalarla finansman desteği sağlanacak. Ayrıca işletmenin kurulum aşamasında ekipman ve benzeri ihtiyaçların temininde sektörün deneyimli firmalarıyla ilişki kurulması konusunda aracılık, işletme ziyaretleri desteği verilecek.

Deniz Emeklilik'in talibi çok olur
Toplantıda soruları da yanıtlayan Denizbank Finansal Hizmetler Grubu Başkanı Hakan Ateş, Deniz Emeklilik satışı konusunda ''Dexia Grubu'ndan da biz bir sinyal bekliyoruz. Bu çerçevede proses yürütülecektir. Çok talibi olacağını düşünüyorum'' dedi. Ateş, "'Deniz Emeklilik'te şu an için hiçbir tasarrufumuz yok. Ama ne olursa olsun kontrol hissenin devri de söz konusu olsa, gelecek olan ortak, yabancı ortak, çok büyük olasılıkla bizim dağıtım ağımızı kullanacak" diye konuştu.

ABD'li inek yavrulayınca 'Ethem' adını koydular
*Nihat Gökyiğit (TEMA Vakfı Mütevelli Heyet Üyesi): Doğada kaynaklar hızla tükeniyor. Bu asrın sonuna kadar dünyadaki türlerin yarısı kaybolacak. Çılgın tüketim, kulllan-at kültürü, israf ve inanılmaz nüfus artışı bu tükenişin en önemli nedenleri. Bu gidişe dur demek için girişimcilerimizin tarıma yatırıma önem vermesi gerekiyor.
*Ethem Sancak (Hedef Alliance Holding Yönetim Kurulu Başkanı): Tarımdaki fırsatları gördüm ve 55 milyon dolarlık yatırım yaptım. İşletmemizde her gün 2 bin 400 inek sağıyor ve 80 ton civarında çiğ süt satıyoruz. Biz bu işe gönül verdik. Hatta ABD'den ithal ettiğimiz ineğin yavrusuna 'Ethem' adını verdiler. Ben de itiraz etmedim!
*Vural Ak (Intercity Genel Müdürü): Araba işinden sıkıldım. 5 yıl önce tarım işine girdim. Başlangıçta sosyal sorumluluk projesi olarak girdiğim ceviz ve badem üretimi işinde şu anda 6 bin dönüm arazide üretim yapıyoruz. Bir ceviz ağacı 100 yıla kadar ürün veriyor. Saklama ve depolaması kolay ve oldukça karlı bir iş.
*Reşit Soley (Corvus Şaraplarının sahibi): Bozcaada bizim yatırımlarımızla birlikte bağcılık ve şarapçılık olarak farklı bir destinasyona geldi. Bar ve otel işletmeciliği ile uğraşan ada halkı son yıllarda bağcılığa ve şarap üretimine de girmeye başladı.

Ayfer ARSLAN

Hiç yorum yok: