24 Şubat 2010 Çarşamba

İLAHİ SİGORTALAR YERİNE DÜNYEVİ SİGORTA YAPTIRIN!

Türkiye'de sigorta sektörünün gelişmesi için 'bana birşey olmaz" zihniyetinin değişmesi gerektiğini dile getiren Anadolu Sigorta Genel Müdürü Mustafa Su, sigortayı, 'olumsuz bir piyango bileti' olarak değerlendiriyor. Yani herkesin başına bir kaza gelebilir. Bir yangın veya sel felaketinde bir anda bütün varlıklarınız sıfıra inebilir.
Felaket anında 'Kurtar bizi devlet baba!' mantığıyla herşeyin devletten beklenmesi yerine bireylerin ve kurumların kendilerini ve varlıklarını sigortalatmasını öneren Mustafa Su'nun bir de çarpıcı mesajı var: "Kamyonumuza, arabamıza nazar boncuğu, maşallah yazısını takmakla birşey hallolmuyor.Yani ilahi sigortalar yerine dünyevi sigortaları yaptırmanın bu dünya için çok büyük yararı var. Belli kesimlerdeki önyargıların kırılması gerekiyor."
Anadolu Sigorta Genel Müdürü Mustafa Su, sorularımızı şöyle yanıtladı:
-Hazine Müsteşarı sigorta sektörü için 'Talebe uygun arz yok" demişti. Siz bu görüşe katılıyor musunuz?
Hayır bence arza uygun talep yok. Unutmamak lazım ki, biz bir imparatorluk sonrasında kurulmuş bir ülkeyiz. Dolayısıyla her şeyin devletten beklenmesi anlayışı günümüzde bile hala etkisini sürdürüyor.Yani sigortalamak suretiyle kendini, varlıklarını güvence altına almayan kişiler felakat anında, "Kurtar bizi devlet baba!" sloganına sarılıyor. Her şeyi devletten bekleme anlayışının devletin de yardımıyla artık silinmesi lazım.

-Peki, bu ilgisizlikte kaderci anlaşıyın etkisi var mı?
Tabii, "Bana bir şey olmaz" zihniyeti değişmeli. Aslında sigorta olumsuz bir piyango bileti. Herkesin başına bir kaza gelebilir. Çünkü bir yangın veya sel felaketinde bir anda gerek bireyler gerek kurumlar açısından bütün birikimleriniz sıfıra inebilir. Kamyonumuza, arabamıza nazar boncuğu, maşallah yazısını takmakla bir şey halletmiyoruz. Yani ilahi sigortalar yerine dünyevi sigortaları yaptırmanın bu dünya için çok büyük yararı var. Belli kesimlerdeki önyargıların, çekingenliğin kırılması lazım.

SİGORTACILIK, KAZI-KAZAN DEĞİL
-Bu konuda devlete düşen görevler neler?
Sigortacılığın okul müfredatlarına girmesi lazım. Gelişmişlik öteden beri kişi başına düşen otomobil sayısı, elektrik üretimi gibi verilerle ölçülüyor. Bence gelişmişliğin en önemli göstergesi kişi başına düşen sigorta primi. Birçok vatandaşımız zorunlu sigortaları vergi gibi değerlendiriyor.Eğer bu dönem başına bir şey gelmemişse o zaman primleri boşuna ödedim diyor. Halbuki felaketin ne zaman geleceği belli olmuyor. Yenilemediğiniz dönemde de bir felaketle karşılaşabilirsiniz. Sigortacılık kazı kazan değil. Ben bu parayı ödedim ne kadar para geri alacağım şeklinde bir anlayış doğru değil. Çünkü bakıldığında sigortacılar felaket anında oradalar. 30 yıl sigorta yaptırmamış, sigortadan tek kuruş almamış insan bence dünyanın en mutlu insanı olmalı.

-2009 yılı sigorta sektörü açısından nasıl geçti?
Geçen yıl tüm sektörlerde olduğu gibi sigortacılık sektörü açısından sıkıntılı geçti. 2009'u yüzde 4 civarında bir büyümeyle kapattık. Ekonomide olan gelişmeler sigorta sektörünü, kıyıya vuran dalgalar gibi daha sonradan etkiliyor. Kredi hacmi daraldı, yeni yatırımların azaldığı dönemde yeni iş yazmakta sıkıntı çekiyoruz. Bireysel tarafta da insanların gelirlerinin azaldığı dönemlerde bireysel sigortaların ilerlemesinde sıkıntılar oluyor. Esas sorun karlılıktaydı. Dokuzuncu ay sonuçlarına göre, sektördeki şirketlerin yarısı zarar açıkladı.

TÜKETİCİ SADECE FİYATA BAKIYOR
-Zarar nereden kaynaklandı?

Yeni iş olmayınca herkes elindeki işi korumaya yöneldi. Aynı pastaya saldırılar arttı. Dolayısıyla şirketler ellerindeki işi korumak adına fiyatlarda da çok büyük indirimler yaptı. Bu da tabii sonuçları olumsuz yönde etkiledi. Kasko ve sağlıkta özellikle sıkıntı var. Sağlıkta daha ziyade grup sigortaları sıkıntılı. Çünkü burada rekabet çok koyu. Dolayısıyla hiçbir zaman riskin gerektirdiği prim uygulanamıyor.

20 milyon dolarlık değişim

-2009 Anadolu Sigorta açısından nasıl bir yıldı?

2009 yılı bizim için de çok parlak geçmedi. 2007 ve 2008 de arka arkaya iki yıl karımızı yüzde 100'ün üzerinde artırmayı başarmıştık. Bu yılın kendisine özgü koşulları, biraz da krizden tetiklenen fiyat rekabetinin artması yine karlı bilanço açıklayacak olmakla beraber eski yıllardaki kar anlamındaki gelişmememizi biz de bu yıl sürdüremeyeceğiz. Bundan sonra yapılması gereken bireysel sigortaların sayısını artırmak. Henüz sigortalanmamış kesimlere yönelik aksiyonlar almak. Her şeyden önemlisi şu anda üzerinde uğraştığımız en önemli konu; şirketin değişim projesi.

-Değişim projesinin içeriği nedir?
Yani bu rekabete daha açık, müşterisine daha yakın, daha esnek davranabilen, teknolojisini yenilemiş, yepyeni bir Anadolu Sigorta yaratmak. 2010 yılının bizim için bir özelliği daha var. 85. yılımızı kutluyoruz. Ne iş yapıyorsak hangi iş süreçlerini uyguluyorsak bunların tamamı gözden geçirildi. Nasıl yapılması gerektiği analiz edildi. Şimdi artık uygulama aşamasına geldi. Tabii bu da çok ciddi miktarda teknoloji yatırımı gerektiriyor. Gerek donanım, gerek yazılım anlamında. Yenilenme projesi için toplamda donanım yazılım hepsi dahil 20 milyon doları geçecek.

İş Kuleleri'nin temelini attı

8 yıldır sigorta sektöründe olan Anadolu Sigorta Genel Müdürü Mustafa Su, aslında banka kökenli. Bankacılığa 1976 yılında İş Bankası'nda başlayan Su, "Bankada Organizasyon Müdürü olarak İş Kuleleri'nin inşaatında işin başındaydım. 1997 yılında temeli attık ve 2000 Ağustos ayında bankaya teslim ettik" diyor.

Burçlara da bakıyoruz

-Kasko poliçeleri giderek kişiselleştiriliyor. Sizin de böyle bir ürününüz var...

Bizim gibi şirketlerin ellerinde milyonlarca kayıttan oluşan bir veri bankası var. Biz bunu tamamen aktüeryal prensiplerle taradık ve 100'ün üzerinde fiyatı daha doğrusu riski etkileyen faktör çıktı. Riski etkileyen risk-fiyat ilişkisini kurmaya çalışıyoruz. Sigortacılık da o zaten. Riski belirleyip ona göre fiyatı belirlemek. Hem aracın hem sürücünün özelliklerini saptadık. Hatta kişilerin burçları bile bir anlam ifade edebiliyor.

Orkestranın assolisti

En büyük hayalim emekli olunca bol bol kitap okumak. Ayrıca müziği çık seviyorum. Çalışanlardan oluşan orkestramız var. Bir yıl önce kurduk. Bugüne kadar 5-6 konser verdik. Ben orkestranın solistiyim. Tom Jones, Franks Sinatra, Elvis Presley şarkıları söylüyorum.

Reklamlarda 'gerilla taktiği'

-Reklamlarınız tüketicileri endişelendirmekle beraber biraz mizahi tarafı da var. Örneğin; balkona tırmanan hırsız gibi...
Hırsızın yangın versiyonu vardı. Dışarıdan bakıldığında içerde harıl harıl yangın varmış gibi. Orada da insanlar panik olur itfaiyeye haber verirler diye çekindik. İnsanları dozunda biraz endişelendirmemiz lazım. Korku lafını özellikle kullanmıyorum.Evinde önlem almayan nasılsa 5. katta oturuyorum diyen insanların karşısına geçip senin de evin yanabilir, senin de evine hırsız girebilir demek yerine bunu mizahi dille anlatıyoruz. Buna 'gerilla aktivitesi' diyoruz. Ancak insanlar heyecanlanır diye bazılarını kullanmıyoruz. Örneğin; bir akşam evinize geliyorsunuz. Kapınız zorlanmış gibi üzerine bir efekt çıkartma gibi bir şey yapıştırıyorlar. Panik içinde yaklaşınca orada 'Anadolu Sigorta konut sigortasını yaptırdınız mı?' yazısı çıkıyor. Veya arabanızı bir yere park ettiniz. İşiniz bitti geliyorsunuz. Arabanın üzerine bir efekt koyuyorlar. Yukarıdan bir şey düşmüş arabanızın üstü ezilmiş gibi görünüyor.

-Sizin reklam senaryonuza katkınız oluyor mu?
Oluyor tabii. Benim doğuştan reklamcılığa ilgim var Bir daha dünyaya gelsem reklamcı olurdum. Bütün reklam toplantılarına katılıyorum.

Ayfer ARSLAN

3 yorum:

Unknown dedi ki...

Xavi Gerad Jude Am. Aiicco Sigorta plc Temsilcisi. Biz 3% anaSayfa Ödeme oraninda Kredi sunuyoruz.Bu (CEO) e-posta adresine bizimle irtibata ilgilenen
varsa: xavigeradloanfirm@yahoo.com
Eklendi sadece Aiicco Sigorta plc Izin Alir 20 yas üzeri yazidan.
Bireysel Krediler Yatirim.
Isletme Kredileri Yatirim.
Konsolidasyon Kredi.
Insaat Krediler.
Bir'in Daha yaygin Ödeme yasindaki Your Language.
Plani Çirak AYLIK ve yillik Ödemeler arasinda yorumsuz yapin.
Esnek Kredi kosullari.
Yil 5000 8000.000.00 Euro Kadar Kredi yok.
FIRMAMIZ Güvenilir, Verimli, hizli ve yürüt BIR islemdir. Bize bugün.SR GERAD JUDE Yatirim plc: Yanitlar Isim gönderilmesi gerekmektedir, E- posta: xavigeradloanfirm@yahoo.com

Mrs Vanda Mraiana dedi ki...

Dikkat.

Eğer acil kredi ihtiyacınız var mı? Yatırım kredisi? Yapı kredi? Öğrenci kredi? Borç konsolidasyonu kredi? Işletme kredisi? daha fazla bilgi için (vandamariana111@gmail.com) ileri e-posta..

İlginiz için teşekkürler..

Bayan Vanda Mariana.

"ISKANDAR LENDERS" dedi ki...

İş Planlama, Ticari ve Kalkınma Finansmanı, Mülkler ve İpotekler, Borç Konsolidasyon Kredileri, Ticari Krediler, Özel krediler, Bireyler, şirketler ve kurumsal kuruluşlar için yıllık düşük faiz oranına sahip Konut Yeniden Finansman Kredileri gibi geniş bir yelpazede finansal hizmetler sunuyoruz. Genel Kredi programımızla aileniz için en iyisini alın ve hayallerinizdeki eve sahip olun. İlgilenen adayların bizimle iletişime geçmesi gerekir
Yalnızca WhatsApp: {+ 44} 7480 729811
Tel .... {+ 44} 7480 729811
E-posta: (iskandalestari.kreditpersatuan@gmail.com)