Kriz dönemlerinde ön plana çıkan gelecek kaygısı, işsizlik sigortası ürünlerine talebi patlattı. Geçen yıl Türkiye'de Garanti Emeklilik, Anadolu Hayat Emeklilik, Zurich Sigorta, Işık Sigorta ve Finans Emeklilik toplam 800 bini aşkın işsizlik sigortası poliçesi sattı. Diğer banka ve sigorta şirketleri hesaba katıldığında ise 1 milyon kişinin işsizlik riskine karşı geleceğini teminat altına aldığı tahmin ediliyor. İşsizliğin ve kredi ödemelerinin orta vadede sorun oluşturmaya devam edeceğini öngören sigorta şirketlerinin 2010 hedefi ise pazarda yüzde 50 oranında büyümek.
İlk olarak 2008 yılında pazara sunulan işsizlik sigortası ürünlerine olan talep katlanarak büyüyor. 2008 yılında 107 bin adet poliçe ile yola çıkan Garanti Emeklilik altı katlık artışla geçen yıl sonunda 630 bin poliçeye ulaşırken, 2010 yılını 1 milyon poliçe ile bitirmeyi planlıyor. Zurich Sigorta 35 bin poliçe sayısını 100 bine çıkarmayı hedeflerken, Finans Emeklilik ise işsizlik ürünleri satışını ikiye katlamayı öngörüyor.
KİMLER TALEP EDİYOR?
İşsizlik ürünleri, her ay ödeyeceğiniz belli bir prim karşılığında işsiz kalmanız halinde kredi kartı ve bireysel kredi borcunuzu ödüyor. Veya işinizi kaybederseniz 6 ay boyunca gelir garantisi veriyor. Müşteri profili ise 24-60 yaş arası; maaşlı çalışan, banka ürünlerinden kredi kartı, kredili mevduat hesabı ve bireysel kredi kullanan B gelir segmenti ve üzerindeki kişilerden oluşuyorr. İşsizlik ürünleri içerisinde en büyük payı yüzde 60 ile kredi kartı sigortası alıyor. Gelir güvencesi sigortası ise en fazla tercih edilen ikinci ürün.
Çalışan her 14 kişiden biri şemsiyemiz altında
*Garanti Emeklilik Genel Müdürü Erhan Adalı:
İşsizlik ürünlerini pazara sunulduğunun ilk yılı olan 2008 sonu itibarıyla 107 bin adet satış gerçekleştirdik. 2009 sonu itibarıyla ise poliçe sayımız hayli hızlı bir büyümeyle 630 bine ulaştı. Toplam 9 milyon SSK'lının bulunduğu Türkiye'de özel sektörde çalışan neredeyse her 14 kişiden birini böylelikle Garanti Emeklilik işsizlik şemsiyesi altında güvenceye almış durumdayız. 2009 yılında gerçekleştirdiğimiz 72,4 milyon TL'lik işsizlik üretimi ile, 2008'deki üretimimizi 6'ya katladık. Biz işsizlik ürünlerimiz sayesinde işsizliği korkulu rüya olmaktan çıkardık. Bireylerin çok düşük prim ödemeleri karşılığında her daim bir risk olan işsizliğin gerçekleşmesi durumunda, yaşam standartlarını ne kadar büyük bir güvence altına alabileceklerini gösterdik. Bu nedenle aslında her meslek ve gelir grubunda işsizlik riski var olduğundan, işsizlik ürünlerine her kesimden talep olduğunu söylemek mümkün. Bu paralelde biz de Garanti Emeklilik olarak 2010 yılını 1 milyon poliçe ile bitirmeyi planlıyoruz.
33 bin kişi Kredi Kartı sigortası aldı
*Anadolu Hayat Emeklilik Genel Müdürü Mete Uğurlu:
2009 yılı içerisinde satışa sunulan yeni ürünümüz "Kredi Kartı Destek Sigortası" ile kişilerin kredi kartı borçları teminat altına alınmaktadır. Söz konusu ürünümüze olan ilgi de artarak devam ediyor ve yaklaşık 33 bin müşteriye sunuldu. 2009 yılsonu itibariyle Kredi Destek Sigortası ve Kredi Kartı Destek Sigortası ürünlerinde 4 milyon TL'nin üzerinde bir prim üretimi gerçekleşti. 2010 yılında küresel mali krizin devam eden etkisiyle birlikte, işsizlik sigortasının geçen yılda yakaladığı ivmeyi devam ettireceğini ve sektörde önemli bir konuma geleceğini düşünüyoruz. Hayat sigortaları alanında, daralan kredi bağlantılı ürün pazarı, işsizlik sigortaları ile desteklenmeye devam edecek ve sigorta sektörü için yeni ve büyük bir hedef pazarın oluşmasını sağlayacak.
2010'da 100 bin kişiye ulaşacağız
*Zurich Sigorta Genel Müdürü Ertuğrul Bul:
Zurich Sigorta olarak, 2009 yılında toplam 35 bin 621 adet işsizlik sigortası satışı gerçekleştirildi. Şirketimizin işsizlik sigortasından elde ettiği prim toplam 1.447.435 TL. Müşteri profilimiz ağırlıklı olarak 26-40 yaş arası, özel sektörde çalışan lise mezunu kişilerden oluşuyor. Zurich Sigorta olarak, 2010 yılında gelir güvencesi, fatura ödeme güvencesi gibi yeni ürünlerimizi piyasaya sunmayı planlıyoruz. Bu yeni ürünlerimizde sigortalının hangi sektörde çalıştığına bağlı olarak, istek dışı işsizlik, geçici iş göremezlik gibi teminatları sunmayı planlıyoruz. Örneğin, fatura ödeme güvencesi ürünü ile, bankalarda otomatik ödeme talimatı verilmiş olan faturalar için istek dışı işsizlik, geçici iş göremezlik durumlarında fatura ödemelerini güvence altına alıyor olacağız. 2010 yılında işsizlik sigortası satışlarımızı 100 bin adede çıkarmayı hedefliyoruz.
Finans, satışı iki kat artıracak
*Finans Emeklilik Genel Müdürü Ajlan Sözütek:
2009 sonu itibarıyle toplamda 110 bin adet işsizlik teminatlı hayat sigortası sertifikamız mevcut. Bunun sonucunda yaklaşık olarak 10 milyon liralık bir prim üretimi elde ettik. 2010 yılında da işsizlik teminatlı ürünlerin satışındaki artışın devam edeceğini düşünüyoruz. Finans Emeklilik ve Hayat olarak bu düşünceden hareketle 2010 yılı hedeflerimizde hem prim hem sertifika adetlerinde yüzde 100 artış planladık. Prim tutarları üründen ürüne farklılık göstermekle beraber ortalama yıllık prim miktarı 80 TL'den başlıyor. İşsizlik teminatı özelinde bakıldığında yine ürünlere göre farklılık göstermekle birlikte sigortalılarımıza azami 6 aya kadar aylık olarak 500 TL ile 4 bin TL arasında bir teminat bedeli sağlanması söz konusu oluyor.
Her gün 15 yeni müşteri
*Işık Sigorta Genel Müdürü Recep Koçak:
Şirketimiz kredi kartı işsizlik ürününün satışına 23 Ekim 2009 tarihinde başladı ve geçen yıl sonu itibariyle 111 adet poliçeye ulaştı. Satış yapılan müşteriler özel sektör bordrolu çalışanlardır. 2010 yılında minimum 3600 poliçe yani her gün 15 yeni müşteriye satış yapmayı hedefliyoruz.
Kart borcunun tamamı kapatılıyor
*TEMİNAT: Çalışanların işsiz kalmaları, serbest meslek sahiplerinin hastanede yatmaları veya maluliyet-vefat gibi durumlarda taksitli harcamalar dahil ekstredeki borcu tek seferde ödüyor. Aylık maksimum teminat bedeli 10 bin TL.
*TEMİNAT TUTARI: Riskin gerçekleşmesinden önceki son ekstredeki toplam borç (ilgili dönem ekstre harcamanız, ileri vadeli taksitler toplamı+ekspres limit kullanılan harcamalar)
*SİGORTA PRİMİ: Prim, aylık borcun yüzde 1’i ile sınırlı. Ancak aylık ödenen prim hiçbir şartta 50 TL’yi geçmiyor. Diyelim ki, kasım ayına ait bin TL’lik kart borcunuz var. O ay bu tutarın yüzde 1’i olan 10 TL prim ödüyorsunuz. Her ay ödeyeceğiniz prim borca bağlı olarak değişiyor. İşsiz kaldığınızda 30 gün bekleme süresi var. Bu süre sonunda kart borcu sigorta şirketi tarafından kapatılıyor.
İşsizlikte, 6 ay gelir güvencesi
*SİGORTA TEMİNATI: Bordrolu, özel sektör çalışanları için işsiz kalma; serbest meslek sahipleri için hastanelik olma durumunda belirlenen aylık maaş maksimum 6 ay boyunca ödeniyor.
*AYLIK MAAŞ: Çalışanlar için aylık net maaşın, serbest meslek sahipleri için de vergi sonrası aylık gelirin yüzde 70’ini aşmayacak şekilde maaş bağlanıyor. 6 ay boyunca iş bulana kadar 331 TL ile 2 bin 500 TL arasında sigortalının seçtiği tutar maaş olarak ödeniyor.
*SİGORTA PRİMİ: Aylık prim 12 ile 90.63 TL arasında değişiyor. Diyelim ki, işsiz kaldığınızda aylık 500 TL maaş bağlanmasını istiyorsunuz, bunun için ödemeniz gereken aylık prim tutarı 18,13 TL.
Bireysel kredi borcunu 12 taksite kadar ödüyor
*İşsizlik halinde bireysel kredi taksitlerini ödemeyi amaçlıyor. Çalışanların işsiz kalmaları, serbest meslek sahiplerinin hastanede yatmaları durumlarında kredi taksidini ödüyor. Vefat veya maluliyette ise tüm kredi borcunu siliyor.
*Mortgage kredilerinde 4 bin 500 TL’ye, diğer bireysel kredilerde 3 bin 500 TL’ye kadar taksitler ödeniyor. 1 yıl ve daha kısa süreli kredilerde hasar başına maksimum 6 taksit ödeniyor. Aylık prim kredi taksidinin yüzde 2.5'i ile sınırlı.
*Bir yıldan uzun süreli kredilerde hasar başına maksimum 12 taksit tazminat ödemesi yapılıyor. Sigorta süresinin 5 yıl veya daha kısa olması durumunda toplamda maksimum 18, sigorta süresinin 5 yıldan uzun olması durumunda ise toplamda maksimum 24 taksit ödeniyor. Aylık işsizlik primi kredi taksidinin yüzde 2.8'i ile sınırlı. Bu üç üründen yararlanmak için son altı aydır aynı iş yerinde çalışmış olmak gerekiyor. Ayrıca ürün başvurusundan 120 gün sonra teminattan yararlanmaya hak kazanıyorsunuz. İşsiz kaldıktan 30 gün sonra tazminat ödemeleri başlıyor.
Ayfer ARSLAN-AKŞAM
8 Şubat 2010 Pazartesi
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder