12 Şubat 2010 Cuma

ÖZYEĞİN, MİLLENİUM İLE BANKACILIĞA GERİ DÖNÜYOR

Fiba Grubu'nun patronu Hüsnü Özyeğin, Finansbank'ı satarak çıktığı Türk bankacılık sektörüne geri dönüyor. Portekiz'in halka açık en büyük bankası olan Millennium BCP Türkiye birimi Millenium Bank'ın yüzde 95'ini Credit Europe Bank'a 61 milyon 800 bin euroya satacağını açıkladı. Millenium BCP geri kalan yüzde 5 hissenin ileride Credit Europe Bank'a satışı ve bunun anlaşmada yer alan hisse başı fiyattan aşağı olmaması konusunda mutabakata vardı. Hollanda merkezli Credit Europe Bank'ın yüzde 99.17'si Hüsnü Özyeğin'in yönetim kurulu başkanı olduğu Fiba Grubu'na ait. Açıklamada satış işleminin bankanın Portekiz, Angola ve Polonya'da büyümeyi öngören stratejisi kapsamında olduğu, satıştan elde edilen vergi öncesi 5.4 milyon euroluk gelirin BCP'nin sermaye oranını olumlu etkileyeceği belirtildi.

7 YIL ÖNCE TÜRKİYE'YE GELDİ
Türkiye'ye 2003 yılında Sitebank'ı satın alarak giren grup önce BankEuropa adıyla faaliyete başlamıştı. 2006 aralık itibariyle tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de Portekiz'deki ana kuruluşunun ismini alarak Millennium Bank A.Ş. olarak değişti. İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa ve Antalya'da 18 şubesi olan banka bireysel bankacılık ve KOBİ'lere ticari bankacılık hizmeti sunuyor. Millennium Bank, geçen yıl İsrailli Bank Pozitif ile satış görüşmelerinde bulunmuştu. 1985 yılında kurulan Millennium BCP Grup, 885 şubesiyle ve yaklaşık yüzde 25'lik pazar payıyla Portekiz'in özel sektördeki en büyük bankacılık ve finansal hizmetler kuruluşu. Merkezi Lizbon'da olan grup 16 ülkede hizmet veriyor.

YÜZDE 5 ALIM OPSİYONU
Fiba Grubu da yaptığı yazılı açıklamada, satış işlemini doğrulayarak hisse devrinin ilgili yasal mercilerden alınacak izinlerden sonra tamamlanacağını açıkladı. Anlaşmaya göre bu satış sonrasında Banco Comercial Portugues'in Millenium Bank A.Ş.'de kalan yüzde 5 hissesi için tarafların karşılıklı olarak hisse alım-satım opsiyonları bulunuyor. Böylece halen Credit Europe Bank adı altında Hollanda, Almanya, Belçika, İsviçre, Rusya, Romanya, Ukrayna, Dubai ve Malta' da faaliyetlerini sürdüren Fiba Grubu, alımın tamamlanmasıyla birlikte Türkiye'de bankacılık sektörüne geri dönmüş olacak.


Özyeğin'in diğer bankası ise Hollanda'da ilk 10 arasında
1994 yılında kurulmuş olan Credit Europe Bank N.V. 2009 yıl sonundaki 10 milyar Euro'luk toplam aktifleri ile Hollanda'nın en büyük 10 bankası arasında. Credit Europe Bank' ın 2009 yıl sonu itibarı ile 190 şubesi, 5920 çalışanı ve 3 milyon adet müşterisi bulunuyor.


Üç yıl sözü bitti, sektöre döndü
Hüsnü Özyeğin, Finansbank'ı sattığı NBG ile anlaşma gereği Ağustos 2006'dan itibaren üç yıl süreyle Türkiye'de bankacılık yapamıyordu. Hüsnü Özyeğin daha önce yapıtğı bir açıklamada, "Türkiye'de banka almak konusunda herhangi biriyle temasım yok. Finansbank halen benim çocuğum. Ben onunla rekabet etmek istemiyorum" demişti.

Hiç yorum yok: