18 Şubat 2010 Perşembe

FAİZLER DÜŞÜNCE, KORUMALI FONLARA TALEP PATLADI

Türkiye'de yaklaşık iki yıl önce yatırım araçları ligine katılan korumalı ve garantili fonlar toplam fon pazarının yüzde 2.5'una ulaştı. Mevduatta faiz getirisinin tek haneye düşmesiyle birikimlerini nerede değerlendireceğini düşünen yatırımcılar, korumalı fonlara büyük ilgi gösterdi. 30 milyar TL'lik fon pazarının 750 milyon TL'lik bölümü korumalı ve garantili fonlardan oluşurken, pazardaki büyüme potansiyeli bankaların bu alandaki iştahını kabarttı. Hafta başında "Şekerli Kahve" adlı fonu çıkaran Fortis Bank Türkiye, en az 15 milyon TL'lik satış hedefliyor.
Tarım ürünlerine dayalı Şekerli Kahve Fonu'nun içerisinde kahve, kakao, şeker ve soya fasulyesi bulunuyor. Fonun yöneticisi Fortis Portföy Genel Müdürü Alp Keler, AKŞAM'a yaptığı açıklamada, bu ürünlerin dünya piyasalarındaki artışına paralel yatırımcılara bir yıl içerisinde brüt yüzde 22 potansiyeli vaat ettiklerini söyledi. İlk korumalı fonu 2007 yılı kasım ayında çıkardıklarını hatırlatan Keler, "O zaman bu ürünlerin gelişeceğini öngörüyorduk. İki yıllık dönemde fon pazarının yaklaşık olarak yüzde 2.5'una ulaştı.Neredeyse A tipi fonlara yaklaştı. Hisse senedi fonların payı yüzde 3'ler civarında. Üç dört ay içerisinde korumalı artı garantili fonların hisse fonlarını geçeceğini düşünüyorum" dedi.

YATIRIMCI RİSKTEN KAÇINIYOR
Geçen yıl hisse senedinin çok iyi performans gösterdiğini anlatan Keler, "Borsa endeksi yüzde 100'e yakın getiriler sağladı. Buna rağmen Türk yatırımcısı risk almak istemiyor.Korumalı fonların en büyük çıkış noktası da oydu. Yatırımcı, 'Hem fırsatlardan yararlanayım hem ana param korunsun' istiyor. Dolayısıyla Türk yatırımcısı için uygun bir ürün. 2011 yılına kadar korumalı ve garantili fonların toplam fon pazarının yüzde 5'ine ulaşacağını öngörüyoruz" diye konuştu.

Bir fincan kahvenin yüzde 22 hatırı var

Fortis Bank Türkiye tarafından çıkarılan Şekerli Kahve Fonu'nun satışı 26 Şubat'a kadar banka ve Ata Yatırım şubelerinden gerçekleştirilecek. Fortis Portföy Genel Müdürü Alp Keler, ürünün özellikleri ve getiri potansiyeli hakkında şu bilgileri verdi: "1 yıl vadeli bu fonun temel noktası ana paranın garanti olması. İkincisi bu fonun içinde yer alan kahve, kakao, şeker ve soya fasulyesinin bu dönem içerisindeki performansına bakıyoruz. İlk üç ay, altı ay, dokuz ay ve ilk 12 aylık bakıyoruz. Kahve, kakao, şeker ve soya fasulyesinin 3 ayda bir artması halinde brüt yüzde 5.5 potansiyel getirisi var. Bu da yıllık brüt yüzde 22 getiri anlamına geliyor."

Borsa düşünce emtia çıkıyor

500 lirası olan küçük yatırımcının da bu üründen rahatlıkla alabileceğini belirten Alp Keler, emtiaların özellikle hisse senedi ve sabit getirili ürünlerle ters korelasyona sahip olduğunu vurguladı. Küresel ekonomilerde 2009 yılının sıkıntılı bir yıl olduğunu dile getiren Keler, şöyle devam etti: "2010 yılından itibaren toparlanmayla birlikte emtialara yönelik bir talep oluşmasını bekliyoruz. Hisse senedi ve bono daha uzun vadeli beklentilerden etkileniyor. Emtialar ekonomik parametlerle daha çok bağlantılı. Bu nedenden dolayı piyasalar her zaman iyi olmayabilir. Hisse senedi bono piyasası kötü performans gösterdiğinde emtialar iyi bir performans gösterebilir."

Euro-dolar paritesi 1.30'lara düşebilir

Fortis Portföy Genel Müdürü Alp Keler, son dönemde dünya piyasalarında doların çok kuvvetlendiğine işaret ederek şu öngörülerde bulundu: "Kısa dönemde euro-dolar paritesinde çok sert hareket oldu. 1.45 TL'den 1.36'lara geldi. Bir müddet daha yatay gider ama sonra 1.30 seviyelerini görebiliriz. İçerde ise dolar çok fazla etkilenmiyor. Hala TL'nin güçlü olduğunu olduğunu düşünüyoruz."

Ayfer ARSLAN

Hiç yorum yok: