23 Kasım 2009 Pazartesi

TEB-FORTİS BİRLEŞMESİ NASIL SONUÇLANACAK?

TEB-Fortis birleşmesinde sekiz aydır pazarlıklar sürüyor. Birleşmenin nasıl sonuçlanacağı henüz kesinleşmese de, yeni bankanın aktif büyüklüğü açısından Türkiye’nin en büyük dokuzuncu bankası olması bekleniyor. Bankacılık çevrelerinde, birleşmenin TEB adı altında gerçekleşeceği tahmin edilirken, yeni bankanın aktif büyüklüğü ilk altı aylık bilanço sonuçlarına göre 24 milyar lirayı bulacak. Yeni yapıda verimli olmayan, birbirine yakın noktalardaki şubelerin kapatılması halinde birleşmenin ucu çalışanlara da dokunabilir. Bunun da ortalama 2 bin kişinin işini kaybetmesine yol açabileceği tahmin ediliyor. BNP Paribas, 2005 yılında Çolakoğlu Ailesi’ne ait olan Türk Ekonomi Bankası’na (TEB); TEB Mali Yatırımlar A.Ş’nin yüzde 50’sini satın alarak ortak olmuştu. Fortis Belçika’nın yüzde 75 hissesini satın alarak Türkiye’deki Fortis’in de patronu olan BNP, her iki bankayı tek çatı altında toplamak için Çolakoğlu grubu ile sekiz ay önce görüşmelere başlamıştı. Yeni ortaklık yapısında hisse dağılımının yüzde 50-50 mi, yoksa daha farklı bir hisse dağılımı ile mi sonuçlanacağı bilinmiyor. Çünkü birleşme kararı Çolakoğlu açısından cepten yeni para koyması anlamına geliyor.
CEPTEN 1 MİLYAR ÇIKACAK

Ortaklık yüzde 50-50 olarak devam edecekse Fortis’in yarısını devralmak için her iki tarafın da ortaya aynı miktarda para koyması gerekiyor. Şubat 2005 tarihinde TEB Mali Yatırımlar’ın yüzde 50 hissesini 217 milyon dolara BNP Paribas’a satan Çolakoğlu’nun, aynı hisse oranını sürdürebilmesi için piyasa değeri 2 milyar TL olan Fortis’in satın alımı için en az 1 milyar lira ödemesi gerekiyor. Çolakoğlu Ailesi, şu an aktif büyüklüğü itibarıyla 12. sıradaki TEB’i iki sıra yukarı çıkarmak için bu kadar parayı öder mi? Bankacılık kulislerinde konuşulanlara göre, bu şartlarda eşit ortaklık yapısının devam etmesi zor . Bu konuda hisselerin yüzde 75 BNP, yüzde 25 Çolakoğlu Ailesi’nde kalacağı şeklinde yorumlar yapılıyor.
46 İLDE 261 ORTAK ŞUBE VAR
TEB ile Fortis’in birleşmesi halinde toplam şube sayısı 631, personel sayısı da 11 bin 250’ye ulaşacak. Böylece şu andaki boyutlarının iki katı büyüklüğüne ulaşacak olan TEB, personel sayısını da ikiye katlayacak. Haziran 2009 sonu Bankalar Birliği verilerine göre, Türkiye genelinde halen 55 ilde 329 şube ile hizmet veren TEB’e karşılık Fortis 47 ilde 298 şube ile faaliyette. Her iki bankanın 46 ilde ise birbirine yakın noktalarda 261 ortak şubesi bulunuyor. TEB, İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya, Bursa ve Adana gibi büyük şehirlerde 212 , Fortis 223 şubeye sahip bulunuyor. TEB’in şubesi olup da, Fortis’in olmadığı 9 il merkezi var. Amasya, Artvin, Burdur, Erzincan, Kastamonu, Mardin, Niğde, Van ve Aksaray bu iller arasında. TEB’in ise Osmaniye’e hiç şubesi yok

Ayfer ARSLAN-AKŞAM

1 yorum:

Unknown dedi ki...

Sevgili Ayfer,
Her zamanki analiz bilgi birikimi ve yeteneğinle, iki bankanın birleşme sürecini araştırma tadında okuyucularına sunmuşsun. İlgiyle okudum, devamındaki gelişmeleri de okuyacağım.
Küresel krizin yoğun etkilediği bankaların başında geliyor Fortis. Dışbank hisselerini Doğan Grubu'ndan satın almış, özellikle reklam kampanyasıyla dikkati çekmişti. Finans sektöründe birleşme/satınalma süreçleri etkisi azalarak da olsa 2010'da da devam edecek görünüyor. Selam, sevgilerimle..