16 Kasım 2009 Pazartesi

FAİZİ BEĞENMEYEN BORSAYA KOŞUYOR

Mevduat faizlerinin cazibesini kaybetmesi nedeniyle yerli yatırımcının borsaya olan ilgisinin arttığını belirten AYatırım Genel Müdürü Metin Ayışık, kısa vadede hisse senedine girmeyi düşünenlerin biraz daha beklemesini önerdi. Kasım ve aralık aylarının yabancı fonların satış yaptığı aylar olduğunu, bu yüzden kar realizasyonu beklendiğini dile getiren Ayışık, "Yıl sonuna kadar endeks, 45-46 binli, hatta daha aşağılara gerileyebilir. Alım yapmak için bu seviyeleri beklemek lazım" dedi. AKŞAM'a yaptığı açıklamada, piyasalardaki son gelişmeleri değerlendiren AYatırım Genel Müdürü Metin Ayışık, hem ABD, hem Avrupa ekonomilerinde yavaş yavaş iyileşme sinyallerinin geldiğini belirterek küresel krizde yeniden 'ikinci bir felaket senaryosu' beklemediğini dile getirdi.
BORSA ÇOK İYİ DÖNÜŞ YAŞADI

Türkiye piyasalarının çok iyi bir dönüş yaşadığına işaret eden Ayışık, borsa endeksinin 21 binleri gördükten sonra 51 binlere yaklaşmasını önemli bir gelişme olarak değerlendirdi. Önümüzdeki üç ay içerisinde ise kar realizasyonlarının yaşanacağını belirten Metin Ayışık, "Endeks, 45-46 binli seviyelere, hatta biraz daha altını bile görebilir. Banka karlarının yüksek olması bu yıl borsayı olumlu etkiledi. Gelecek yıl böyle bir aktivite olmayacak" diye konuştu.
YERLİ YATIRIMCI SAYISI ARTIYOR

Mevduat faizlerinde reel getirinin yüzde 1.5'lara kadar gerilemesi nedeniyle yerli yatırımcıların borsaya olan ilgisinin arttığına dikkat çeken AYatırım Genel Müdürü Metin Ayışık, yüzde 63'lere gerileyen yabancı yatırımcının payının ise yine aynı seviyelere çıktığını vurgulayarak, "Sattıklarını geri aldılar" dedi. Önümüzdeki yıllarda sermaye piyasalarının önem kazanacağına işaret eden Ayışık, şunları söyledi: "Şu anda mevduat oranları kimseyi çekmiyor. Borsada rekabetten dolayı komisyon oranları çok düştü. Eskisine oranla daha stabil. Türk lirasına yatırım yaptığınızda çok büyük oranda reel faiz alıyordunuz. Artık bu kalmadı. "
Seçimler yaklaşıyor, IMF anlaşması zor
Borsa çevrelerinde IMF anlaşmasının gerçekleşmesine ilişkin beklentinin giderek azaldığını belirten Metin Ayışık, sözlerini şöyle sürdürdü: "Artık bu oran yüzde 50'lerin altına indi, daha da inecek. Ben baştan beri IMF ile anlaşılmayacağını düşünüyordum. Çünkü 2010 yılında siyaset de ön planda olacak. Seçimlere 1.5 yıl var. Seçim tarihi yaklaştıkça anlaşma olasılığı ortadan kalkar. Bütün bunlara baktığınız zaman sermaye piyasalarında kar realizasyonlarının gelmesi mümkün gözüküyor. Bir de dönemsellik var. Kasım ve aralık ayları genelde fonların satış yaptığı aylardır. Dünya ekonomisinde çok önemli değişiklikler olmazsa, yıl sonunda endeks bazında 51 bini geçmemiz zor. Zaten piyasanın daha fazla yukarı gitmemesinin bir diğer nedeni de, IMF anlaşmasının olmayacağının görülmesi."
2010'da 1 milyar dolarlık halka arz gerçekleşebilir
TOBB, SPK, IMKB ve TSPAKB işbirliğiyle başlatılan 'Halka Arz Seferberliği'ni, "çok güzel bir adım" olarak değerlendiren AYatırım Genel Müdürü Metin Ayışık, ancak bu konuda bazı çekinceleri olduğundan söz etti: "Geçmişte kapatılan tahtalar yüzünden çok sayıda yatırımcı mağdur oldu. Halka arzların başarılı olması biraz da yatırımcının tekrar güveninin kazanılmasına bağlı. Halka arzlarda fiyatlandırma da çok önemli. Halka arza katılan katılımcıların elindeki hisse senetlerini çok çabuk elden çıkarıyor. Ayrıca şirketlerini halka arz edecek kurumlara vergi teşviği getirilmeli. Halka arzda konjonktür olarak uygun bir dönem. Daha uygun maliyetle borçlanmanın yolu sermaye piyasalarından geçiyor. Sırada bekleyenleri de düşünürsek önümüzdeki sene en az 1 milyar doların üzerinde bir halka arz gerçekleşebilir."
2010 yılında sanayi şirketleri karlı olacak
Borsaya girmeyi düşünen yatırımcıların kısa vadede biraz daha beklemesini öneren Metin Ayışık, "Bu endeksten borsaya girmek için uygun bir zaman değil. Bundan sonra bankacılık sektörü dışında sanayi sektöründe geride kalmış hisseler olacak. Bunlar iyi takip edilmeli. Sanayi hisseleri çok daha geriden geliyorlar. Daha çok sanayi şirketlerini öneriyoruz. Gıda, enerji, çimento sektörü denebilir ama daha çok burada şirket bazında söylemek doğru olacak. O bakımdan borsada fırsatlar devam edecek. 45 bin seviyeleri borsada alım için uygun seviyeler" diye konuştu.
Dolar kuru, gelecek yıl maksimum 1.60 olur
Dövize yatırımı hiçbir zaman önermediğini vurgulayan Ayışık, TL'ye yatırım yapanların her zaman karlı çıktığını savundu.Önümüzdeki yıl dövizde çok büyük bir hareketlilik beklemediğini anlatan Ayışık, şu öngörüde bulundu: "2010 yılında dolar kurunun maksimum gideceği yer 1.60 TL. Yurtdışında zayıf gittiği sürece içerde doların hareketlenmesi zor. Bu yıl 1.52'nin üzerinde kalması çok zor görünüyor. Yıl sonu dolar kuru 1.45-1.52 TL arasında dalgalanır. Bono faizleri ise gelecek yıl yüzde 9.5 seviyesine çıkabilir

Ayfer ARSLAN-AKŞAM

Hiç yorum yok: