2 Kasım 2009 Pazartesi

DOMUZ GRİBİNE SİGORTA YOK

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından salgın hastalık olarak ilan edilen domuz gribi sigorta sektöründe tam bir karmaşa yarattı. Sektör, domuz gribinin salgın hastalık olarak ilan edilmesi nedeniyle bu riskin karşılanmayacağı konusunda hem fikir olsa da, test ve tedavi giderlerinin karşılanması konusunda farklı uygulamalar görülüyor. Sigorta şirketleri, normalde poliçe şartları ve risk yönetimi politikaları nedeniyle sigorta dilinde 'katastrofik' risk olarak adlandırılan doğal afet risklerini sigortalamıyor. Salgın hastalıklar da bu kapsamda. Gerekçe ise şu: Herhangi bir salgın hastalık veya afet durumunda çok sayıda sigortalının tazminatını istemesi halinde şirket mali açıdan zor durumda kalabilir. Bir diğer gerekçe ise: "Zaten salgın hastalıklar Sağlık Bakanlığı'nın kontrolünde ve giderler devlet tarafından karşılanıyor. Özel sigorta şirketlerini ilgilendiren bir durum yok."Ancak sektörde azınlıkta kalsa da, bu konuda farklı sesler de mevcut. Sağlık sigortasında pazarın önde gelen şirketlerden Yapı Kredi Sigorta, Anadolu Sigorta, Ergo İsviçre ve Güneş Sigorta bu hastalığın Sağlık Bakanlığı'nın kontrolünde olması nedeniyle tetkik ve tedavi masraflarını üstlenmiyor. Allianz test hariç tedavi giderlerini karşılarken, Acıbadem Sigorta ise panik dışında 'ateş, öksürük gibi soğuk algınlığı' belirtileriyle gelenlerin H1N1 testi masraflarını ödüyor.
PANİK YAPANA ÖDEME YOK

Acıbadem Sigorta Tıbbi Koordinatörü Emel Varol, sigortada 'domuz gribi ödenmemesini' gerektirecek bir düzenleme bulunmadığına işaret ederek şu hususa dikkat çekti: "Ancak salgın hastalıklar devlet kontrolü altında bulunur. Tetkik ve tedavisi devlet tarafından belirlenen kamu kuruluşları ve hastaneler tarafından yürütülüyor. Bütün masrafları da kamu ücretsiz karşılıyor. Özel sağlık sigortası teminatına girecek bir durum sözkonusu değil. Ancak sigortalımız ateş, öksürük gibi soğuk algınlığı gibi endikasyonlarla geldiyse H1N1 tetkiki yapılıyor. Ama hiçbir şikayeti yok, sadece panik olduğu için bu testi yaptırmak istiyorsa teminat kapsamı altında değil, ödemiyoruz. Panik nedeniyle bu testi yaptırmak isteyen çok sayıda sigortalımız var. Son bir hafta içinde 15 sigortalımızın bu tetkikini ödedik."
ALLİANZ TEDAVİYİ KARŞILIYOR

Allianz Bireysel Sigortalar Direktörü Ömür Şengün, Sağlık Bakanlığı'nın test için referans verdiği bazı hastane ve laboratuarlar olması nedeniyle H1N1 testinin ücretini ödemediklerini belirterek, "Sadece tedavisi ile ilgili bölümdeki giderleri karşılıyoruz" dedi. Yapı Kredi Sigorta Genel Müdür Yardımcısı Banu Darcan ise sağlık poliçelerinde salgın hastalıkların kapsam dışında tutulduğuna işaret ederek şu bilgiyi verdi: "Domuz gribi salgınının Türkiye'de artış gösterdiği son günlerde doktor muayene, ilaç ve özellikle tetkik işlemlerinde bir miktar artış olmakla birlikte, henüz ciddi boyutlarda bir artış söz konusu değildir. Poliçelerimizde salgın hastalıklar kapsam dışında tutulmuştur, ama İnfluenza A H1N1 tanısı kesin olmayan, diğer mevsimsel grip hastalarında tüm tedavi giderleri tarafımızdan karşılanmaktadır. Aynı sürelerde sağlık sigortası satışlarında herhangi bir değişim görülmemektedir."

Bakanlığın kontrolünde,masrafları SGK ödüyor
Güneş Sigorta Sağlık Grup Müdürü Elvan Atalay da konuya ilişkin şu değerlendirmede bulundu:"Poliçelerimizde resmen ilan edilmiş salgın hastalık şeklinde yer alıyor. Poliçe şartları gereği salgın hastalıklar gibi katastrofik olaylar karşısında şirket kendisini korumak için bu tip hasarları teminat kapsamına almaz. Salgın hastalıklarla ilgili masrafları sigorta şirketleri ödemez. Sözkonusu hastalık Sağlık Bakanlığı kontrolünde olup SGK 'nın ödeme kapsamındadır. Üstelik şüphe üzerine gönderilecek vakaların kontrol edilip tedavi altına alınacağı hastaneler de referans olarak belirlenmiştir. Ancak belirtileri normal grip hastalığından farklı olmadığı için bugüne kadar çok sayıda vakayı farkında olmadan ödemiş olabiliriz."

Ayfer ARSLAN-AKŞAM
Görsel: www.birkalem.com'dan alınmıştır.

2 yorum:

Bellek Kutusu dedi ki...

Domuz gribine yok, dişe yok, tansiyon hastası olunca yok, neye var sigorta anlamıyorum ki...

finans caddesi dedi ki...

Çok haklısın, trajikomik bir durum aslında... Maalesef özel sağlık sigortası sanki sağlıklı insanlara özel. Eğer belli hastalıkların varsa veya geçirmişsen paranla da olsa sigorta yapmıyorlar. Kendilerince bazı kötü niyetli girişimleri engellemeye veya buradan uğradıkları zararı kapatmaya çalışıyorlar ama sistem baştan yanlış kurulmuş.