10 Kasım 2009 Salı

BİREYSEL EMEKLİLİKTE 'MUHAFAZAKAR AÇILIM'

Altı yılda 2 milyon katılımcıya ulaşan bireysel emeklilik sektörü, sistemi daha da büyütmek amacıyla muhafazakar kesime açılacak. Faize duyarlı olduğu için BES ve sigortadan uzak duran ciddi bir kesim olduğuna işaret eden Emeklilik Gözetim Merkezi (EGM) Başkanı ve Anadolu Hayat Emeklilik Genel Müdürü Mete Uğurlu, 'Onlara yönelik de bir açılım olması gerekir. Talep de var. Bunun için yatırım enstrümanlarını çeşitlendireceğiz. Bütün alternatifler üzerinde çalışıyoruz. Gelir ortaklığı senedi, kıymetli maden, gayrimenkul ve altın fonu gibi enstrümanları da portföyümüze katarsak bu kesimin birikimlerini de sisteme çekebiliriz' dedi.AKŞAM'a yaptığı açıklamada, önümüzdeki günlerde Hazine ve SPK ile bir araya gelerek sistemin daha da büyütülmesi için neler yapılabileceğini tartışacaklarını anlatan EGM Başkanı Uğurlu, sektörün ağırlıklı yatırımlarını Hazine bonosu ve devlet tahviline yaptığını belirterek bu ürünlerin çeşitlendirilmesinin günümüz koşullarında kaçınılmaz olduğunu vurguladı.

2010'da hayata geçecek
Bireyleri emeklilik dönemlerinde rahatlatıp refah düzeyini artıracak bir mekanizmayı herkese hitap edebilecek yatırım enstrümanlarıyla sunmak istedikleni dile getiren Uğurlu, 'Faize duyarlı insanlara sunulabilecek enstrümanlar da piyasada var. Gelir ortaklığı senetleri, yasal değişikliği olursa altın, kıymetli maden fonları, gayrimenkul fonları olabilir. Bütün bunları 2010 yılında kademe kademe hayata geçireceğiz. Bunların bir kısmı için basit düzenlemeler, bir kısmı için kanun değişikliği gerekiyor' diye konuştu.

Ev hanımları da vergi teşviğinden yararlanacak
Sistemi büyütmenin bir yolunun da vergi teşviğinden geçtiğini anlatan Uğurlu, kamu otoritesi ve sektörün bu konuda ortak bir çalışması olduğundan söz etti. Uğurlu, sözlerini şöyle sürdürdü: 'Şu anda sadece çalışanlar için vergi avantajı var. Vergi dilimine göre bunlar farklılık arzediyor. Adil olmayan bir durum var. Ev hanımı vergi avantajını kullanamıyor. Dünya örneklerinde Doğrudan Vergi Teşviği diye bir uygulama var. Kişiye bu vergi avantajı veriliyor, ancak emekli olduğu zaman bu avantajı toplu alıyor. Yeni sistemde herkes için paçal bir oran belirlenecek. Diyecek ki, ben yüzde 20 genel teşvik veriyorum. 80 lira yatıracaksınız, 20 lirayı devlet koyacak. O parayı emekli olunca alacaksınız. Sisteme giren herkes bu teşvikten yararlanacak.'

115 milyarlık fon hedefi
KRİZE rağmen sektörün bu yıl başarılı bir performans sergilediğini vurgulayan Mete Uğurlu, 2020 yılında 5.5 milyon katılımcıya ve 115 milyar liralık fon büyüklüğüne ulaşmayı hedeflediklerini aktardı. Bireysel emekliliği, '30 yıllık meslek hayatımda gördüğüm en şeffaf ve en karlı yatırım' olarak değerlendiren Uğurlu, emeklilik fonlarının getirisinin sektör genelinde yüzde 20'yi bulduğunu söyledi.

Her ay 20 bin kişi katılıyor aralık ayında 25 bine çıkar
BİREYSEL emeklilik sisteminde son üç ayda performansın daha da yukarı çıkmasının beklendiğini ifade eden EGM Başkanı Uğurlu, gerekçesini şöyle özetledi: 'Çünkü özellikle bankacılık sektöründe bankasürans kanalıyla yapılan sigorta ve bireysel emeklilik satışlarında yıl sonu hedeflemeleri çok önemlidir. Bankalar şubelerine yıllık üç aylık hedefler koyar. Şubeler de bu hedefleri tutturabilmek adına son üç ayda daha yoğun çaba sarfederler. Kasımda bayram nedeniyle bir miktar düşüş olsa da aralık çok daha iyi olacak. Her ay 20 bin civarında sektöre yeni katılımcı giriyor. Son üç ayda ise bu sayının 25 binin üzerine çıkacağını tahmin ediyoruz.
Ayfer ARSLAN-AKŞAM

Hiç yorum yok: