17 Kasım 2009 Salı

ALIŞVERİŞTE 'AYAKLI KASİYER' DÖNEMİ

Fransız Pos üreticisi Ingenico tarafından geliştirilen yeni cihazlar ile tüketiciler kasa kuyruğuna girmeden ürünü raftan alıp sepetine koyduğu anda ödemesini yapabilecek. Paris'te bugün başlayacak CARTES adlı Kart Teknolojileri Fuarı'nda tanıtılacak olan yeni cihazların üzerinde bulunan barkod okuyucu hem ürünün üzerindeki etiketi okuyup hem de yapılan alışverişin fişini kesecek.Fuar öncesi Ingenico Türkiye Genel Müdürü Alpay Sidal ile birlikte sorularımızı yanıtlayan Ingenico CEO'su Philippe Lazare, 'Ayaklı kasiyer’ olarak da adlandırılan yeni mobil Pos cihazlarını Fransa’da Trenyolu İdaresi’nde bilet satışında, Disneyland’da kuyrukları azaltma projesinde ve G.Afrika’da loto oyunlarında kullanmak üzere teklifler aldıklarını, talep gelmesi halinde Türkiye'de de pazara sunabileceklerini söyledi.
KASADA KUYRUĞA SON

PayPDA adlı yeni model cihazlar, Pos ve PDA'i bir arada taşıyor. Kişisel dijital asistan (Personal Digital Assistant) anlamına gelen PDA'nın sahada satış yapan satış elemanının işini kolaylaştırmak amacıyla geliştirildiğini anlatan Lazare, "Bir tarafı Pos, diğer tarafı PDA özelliğine sahip bu cihaz saha dağıtım, piyango, perakende sektöründe kullanılacak.Özellikle alışverişte kasa kuyruklarını ortadan kaldıracak. Kasa önünde uzayan kuyruklarda, elinde PayPDA olan satış temsilcisi dolaşarak, ürünleri barkoda okutacak, ödemesini alacak" dedi.
120 FARKLI MÜZİK ÇALIYOR

Fuarda sergilenecek bir diğer ürün de MP3 çalarlı yeni Pos'lar. Bu cihazların Türk mühendisler tarafından geliştirildiğini belirten Ingenico Türkiye Genel Müdürü Alpay Sidal, şu bilgileri verdi: "Ingenico'nun renkli ekranlı, reklam gibi video gösterimi yapabilen ICT 250 modeli Pos'larına entegre müzik kutusunu da biz geliştirdik. Bunu MP3 gibi düşünebilirsiniz. Normalde, Pos'lar, çok kısıtlı koşullarda, belirli bir anonsu düşük bir düzeydeki ses ile yayınlayabiliyordu. Bu kutu ise 120 farklı müziği çalabilir. Hafızasında tutabilir, onu uzaktan yönetebilirsiniz. Kişiye özel uygulamalar yapabilirsiniz. Müşteriye alışveriş sırasında 'Doğumgünün kutlu olsun' melodisi çalabilir, özel bir indirim, taksit ya da puan mesajı verebilir."
İşyerleri kepenk kapatıncapos satışları yavaşladı
Elektronik ödeme sistemlerinde faaliyet gösteren Ingenico, 125'den fazla ülkede hizmet veriyor. Dünya Pos pazarının yüzde 35'ine sahip olan Ingenico, Türkiye'de ise pazarın yüzda 54'ünü elinde tutuyor. Geçen yıl 4 milyon POS sattıklarını ve 780 milyon euro ciro elde ettiklerini belirten Ingenico CEO'su Philippe Lazare, ekonomik kriz nedeniyle bu yıl bazı pazarlarda daha düşük oranlarda büyüme beklediklerini dile getirdi. Alpay Sidal, Türkiye pazarında da yavaşlama olduğuna işaret ederek, "Kriz yüzünden kapanan işyerleri cihazlarını geri iade ettiği için bankalar bu yıl çok fazla yeni ürün talep etmedi" dedi.

Ayfer ARSLAN-AKŞAM

Hiç yorum yok: