6 Kasım 2009 Cuma

KORSAN FATURA ÖDEME MERKEZLERİNİN POS'U İPTAL EDİLECEK

Türkiye Bankalar Birliği (TBB) "Fatura ödemelerinizde kuyruk çilesine son" sloganıyla yola çıkan ve hiçbir banka garantisi olmadığı halde 'banka anlaşmalıyız" diye vatandaşı kandıran Fatura Ödeme Merkezleri'ne (FÖM) karşı harekete geçti. TBB tarafından konuya ilişkin yayınlanan tebliğ ile bankalarla anlaşması bulunan FÖM'lerin fatura ve kredi kartı tahsilatı dışında herhangi bir bankacılık işlemi yapamayacağı, anlaşması olmayan üye işyerlerinin ise POS cihazlarının iptal edileceği belirtildi."Fatura Ödeme Merkezleri'ne İlişkin Bankalar Tarafından Uyulması Gereken İlkeler" hakkında dün bir tebliğ yayınlayan TBB, bankaların durumlarını 6 ay içerisinde bu tebliğe uygun hale getirmesini istedi.
TÜKETİCİ ZARAR GÖRÜYOR

TBB yaptığı açıklamada, Fatura Ödeme Merkezi (FÖM) ve benzeri isimleri kullanan bazı gerçek ve tüzel kişilerin bankaların bilgisi dışında, özel bir anlaşmaya dayanmadan EFT, havale, hesaba para yatırma, fatura ödemeleri gibi işlemleri ücret karşılığı üçüncü şahıslara sunduklarını hatırlattı. Önemli riskler taşıdığı bilinen bu tür işlemler yüzünden hem tüketicilerin zarar gördüğü, hem de bankacılık sistemine olan güvenin zedelendiği vurgulanarak bundan doğabilecek risklerin bertaraf edilmesi için uyulması gereken ilkeleri belirledi. Anlaşması olmadığı halde FÖM gibi çalışan POS üye işyerlerinin tespit edilmesi için bankaların izleyeceği kurallar şöyle sıralandı:
AYLIK 20 ADETLE SINIRLI

-Bankalar, kendileri ile herhangi bir anlaşma olmadan fatura tahsilatı işlemlerini meslek edinen kuruluşların, internet bankacılığı, kredi kartı ve satış noktası terminali (POS) hizmetlerini kullanmalarına izin vermez.
-Üye işyerinin fatura tahsilat işlemlerini meslek edinip edinmediğinin tespitine yönelik gerekli önlemler alınır.
-Bir gerçek kişiye ait hesap/hesaplardan yapılan vergi ödemesi, fatura ödemesi, kredi kartlarına yapılan ödeme, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) prim ödemesi ve trafik cezası ödemesi gibi işlemlerin aylık toplamının 20 adedi, tüzel kişiye aitse 50 adedi geçmesi halinde işlemlerin incelenir.
-Bu kısıtlamalara uyumun düzenli olarak kontrol edilmesini sağlayacak bir izleme ve kontrol sistemi oluşturulur.
-Yapılan kontroller sonucunda, bankaların sunmuş oldukları hizmetlerin üçüncü kişiler adına ticari amaçla kullandırıldığının tespit edilmesi halinde, gerekli önlemler alınarak bu tür işlemler engellenir.
-FÖM olarak çalıştığı tespit edilen işyerlerine POS cihazı verilmez ve FÖM olarak çalıştığı daha sonra tespit edilen işyerine ait POS cihazı geri alınır.
'BANKA YETKİLİ" İFADESİ YASAK

-Bankalarla anlaşmalı kuruluşlar, bankalar adına makbuz, dekont vb. belgeler düzenleyemez, faaliyetlerinde banka adına işlem yaptıklarına dair ifadelere yer veremez ve işletme adlarında, ticaret unvanlarında, markalarında, makbuzlarında veya reklamlarında banka ifadelerini kullanamaz.
-Anlaşmalı kuruluşların adlarında, ticaret unvanlarında, markalarında, makbuzlarında veya reklamlarında 'banka garantili-güvenceli-yetkili' ifadelerine yer verilmez.
-Anlaşmalı kuruluşlar tarafından, sadece anlaşmalı fatura üreten kurumların ve anlaşmalı oldukları bankaların kredi kartı tahsilatları yapılabilir.
-Anlaşmalı fatura ödeme merkezlerine kolayca görülebilir bir yere, makul punto ile yazılmış, müşterileri bilgilendirici panoların asılması zorunludur.
-Fatura ödeme merkezleri, herhangi bir şekilde Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu denetiminde olduklarını veya bu manaya gelecek herhangi bir ifadeyi, ilan, reklam, afiş, beyan, makbuz internet sitesi vb. şekilde ifade edemez, kamuya açıklayamaz.

Hiç yorum yok: