10 Kasım 2009 Salı

ING BANK, TÜRKİYE PİYASASINDAN ÇIKACAK MI?

ING Bank Türkiye'nin CEO'su Hakan Eminsoy görevinden ayrıldı. Eminsoy'un yerine halen ING Asya Kurumsal Bankacılık Başkanlığını yürüten Wilfred Nagel getirildi. Hakan Eminsoy, Hollandalı bankacılık devi ING Bank Oyakbank'ı alarak Türkiye'ye girdikten sonra bankaya CEO olarak atanmıştı.

KARI YÜZDE 19 AZALDI
Kulislerde Eminsoy'un Hollandalı yöneticilerin son zamanlardaki müdahalelerinden rahatsızlık duyduğu icçin istifa ettiği söyleniyor ama benim aklıma bir başka olasılık daha geliyor. ING Bank, 2005 sonrası Türkiye'ye giren yabancı sermayeli bankalar arasında en ihtiyatlı politikalar izleyen, özellikle Ekim 2008'den itibaren Türkiye'de de etkisini hissettiren kriz nedeniyle büyümede frene basan bankaların başında geliyor. Bunun rakamlara nasıl yansıdığını görmek için ilk 6 aylık bilanço büyüklüklerini inceledim. Toplam aktifleri 2009 yılının ilk altı ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 8 artarken, kredileri yüzde 7 büyümüş. Mevduatı yaklaşık yüzde 2 oranında erirken, net dönem karı ise yüzde 19 oranında gerileyerek 165 milyon liradan 134 milyon liraya düştü.

FATURA EMİNSOY'A MI KESİLDİ?
Görünen o ki, küresel kriz nedeniyle yaşanan sorunlar yüzünden Hollanda Hükümeti'nden 10 milyar euro destek alan ING, Türkiye operasyonunda da başarılı bir performans sergileyemedi. Banka karlarının tavan yaptığı 2009 yılında ING'nin tam aksine karlılığının düşmesi, akla 'acaba bu başarısızlığın faturası Eminsoy'a mı kesildi?'sorusunu getiriyor.

AVRUPA'YA ODAKLANACAK
Hollanda merkezli bankacılık ve sigorta grubu ING Grup, sigortacılık birimini 2013 yılına kadar satacağını daha önce açıklamıştı. Grup, 2013 yılına kadar yeniden yapılanmayla, daha küçük ve Avrupa odaklı bir banka haline gelmeyi hedefliyor. Bütün bunları alt alta ekleyince, 'Acaba ING hisselerini satıp Türkiye'den çıkacak mı?'sorusunu akla getiriyor. Kısa vadede olmasa bile, orta vadede bana bu olasılık kuvvetli görünüyor.

Hiç yorum yok: