19 Ekim 2009 Pazartesi

FAİZLER DÜŞTÜ, KREDİ FAİZLERİ MALİYETİ KURTARMIYOR

Faizlerde gelinen noktayı 'bizim bile inanamayacağımız' seviyeler olarak yorumlayan ING Bank Genel Müdürü Hakan Eminsoy, faizlerin düşmesi nedeniyle önümüzdeki dönemde banka karlılıklarının azalacağını savundu. 2009'un yüksek karların yazıldığı özel bir yıl olduğunu belirten Eminsoy, ancak faizlerin düşmesine paralel kaynak maliyeti ile kredi faizi arasındaki marjın daraldığını, bu nedenle eski karların yazılamayacağını söyledi. Eminsoy, Türk bankacılık sektörünün sürdürülebilir karlılık için verimliliğe odaklanmasının şart olduğunu vurgulayarak, "Masrafların düşürülmesi lazım. Belirli bir süre sonra bankaların yapısal olarak birbirinden ayrışması gerekecek. Şu anda herkes benzer iş planları ile çalışıyor. Küçük bankalar uzmanlaşacak. Daha büyük bankalar biraz daha verimli hale gelecek. Bu faiz oranları ile başka çaresi yok" dedi.
Yılbaşından bu yana Merkez Bankası overnight faiz oranlarında yapılan indirimlerin Türk bankacılık sektörüne etkilerini değerlendiren ING Bank Genel Müdürü Hakan Eminsoy, "Faizler hızlı düştü. Mortgage kredileri veya daha uzun vadeli kredilerin faizi ile karlılığı sürdürdük. Ama kaynak maliyeti ile kredi faizi arasındaki marj kapandıkça yeni verdiğimiz kredilerde aynı marjı yakalayamıyoruz" dedi.

MASRAFLARI KARŞILAMIYOR
Eminsoy, "Mevduat faizleri yüzde 20 iken, yüzde 25 ile kredi pazarladığınız zaman 5 puan faizden kazanıyorsunuz ve o kadar da fahiş görünmüyor. Ama faizler yüzde 9 iken, yüzde 12 ile kredi kullandırırsanız, aradaki 2 puan bütün masrafları karşılamaya yetmiyor. Her ikisinde de yüzde 20 farkla veriyorsunuz ama aynı parayı kazanmıyorsunuz. Birinde 2 lira ötekinde 5 lira alıyorsunuz" diye konuştu.

PROJE FİNANSMANI DURDU
Bireysel bankacılıktaki kar marjlarının yüksek olması nedeniyle ürün yelpazesinin kurumsal bankacılığa göre çok daha geniş olduğuna işaret eden ING Bank Genel Müdürü Hakan Eminsoy, "Kurumsal bankacılıktaki kar marjları çok küçük ve çabuk küçülüyor. Hemen bir likidite olunca, işletmeler ertesi gün bir çok rekabetçi teklif ile karşılaşabiliyor" dedi. Proje finansmanına yönelik kullandırılan kredilerin biraz yavaş gittiğini dile getiren Eminsoy, şunları söyledi: "Eskiden proje finansmanı dediğimiz zaman 7-10 yıllık kredilerden bahsedilirdi. Şimdi artık onlar yok oldu. 2-3 yıllık sendikasyon kredileri gündemde. Bunun iki gerekçesi var. Hem bankalar uzun vadeye girme konusunda henüz hazır değil. Hem de kurumlar, 'yeni yatırıma gireyim. 5 sene sonra şöyle olacak, böyle olacak' diye projeye sahip değil. Henüz iç piyasada talep canlanmadı. Eldeki yatırımlar zaten mevcutta talebi karşılıyor."

Türk bankaları takdir ediliyor
ING Bank Genel Müdürü Hakan Eminsoy, İstanbul'da yapılan IMF-Dünya Bankası toplantıları çerçevesinde dünyanın önde gelen finans kuruluşlarının temsilcileri ile görüşmeler yaptıklarını ve bu görüşmeler sırasında Türkiye ve Türk bankacılık sistemine yönelik olumlu tepkiler aldıklarını dile getirdi. Eminsoy, "Şu anda Türkiye'deki bankaların durumu oldukça iyi kendimizi anlatmakta da zorlanmıyoruz. Bizim bilançolarımızda gizlenmiş, saklanmış, anlaşılması zor olan ürünler yok. Burada her bakan temiz ve şeffaf bir bilanço görüyor. Bugün takdir edilen bir husus. Baktığınız zaman onlar hala bilançolarını şeffaf hale getiremedi" diye konuştu.

İyileşme yatay seyredecek
Küresel ekonomide hızlı bir iyileşme yaşandığını ifade eden Hakan Eminsoy, bundan sonraki süreçte ise bu iyileşmenin yatay seyredeceğini öngördü. Eminsoy, "Devletlerin uyguladığı likidite politikaları çok yerinde ve etkili oldu. O yüzden bu iyileşmenin eski günlere gelinmese bile yatay şekilde süreceğini bekliyoruz" dedi.

IMF'nin parasına ihtiyaç yok
Türk ekonomisinin küresel kriz nedeniyle dış kaynak temini konusunda herhangi bir sıkıntı yaşamadığına dikkat çeken Eminsoy, şunları söyledi: "Bugünkü ortamda hem Türkiye'ye kaynak çekmek, hem finansman bulmakta sıkıntı yaşanmıyor. Faizler bizim bile inanamayacağımız noktalara gelmiş durumda. Her ay yeni bir dip yaparak iniyor. Finansman da sıkıntı görmüyorum. Tabii ki tek ihtiyaç finansman değil başka bozulmalarda var ama en önemlisi finansman. Bu konuda bir sıkıntı yoksa; diğerleri hükümetin yapısal reform ve bütçe konusundaki kararlılığına bağlı. O yüzden de sanıyorum IMF'in parasına ihtiyaç yok. Piyasada para var."

Sorunlu krediler son çeyrekte gerileyecek
ING Bank Genel Müdürü Hakan Eminsoy, krizin sıcak günlerinin ardından yeniden nispeten rahat günlere geldiklerini ve risk iştahlarının arttığını dile getirdi. Eminsoy, sözlerini şöyle sürdürdü: "Hemen hemen her müşteri segmentinde kurumsal müşteriden bireysel müşteriye kadar risk iştahımız arttı. Bu yılın ilk iki çeyreğinde bireysel müşterilerde sıkıntılar çoktu. Şimdi onlarda ciddi bir azalma görüyoruz. Orada da artık problemler artmıyor. Hatta geri gidiyor. Bireysel müşteri dediğimiz zaman kredi kartı veya tüketici kredisi küçük müşteri dediğimizde işletme kredilerinde yılın ilk yarısında hızlı bir bozulma yaşanıyordu ve şimdi o yatay seviyeye geldi. NPL yani bankaların tahsili gecikmiş alacaklarının aktiflere oranının ise dördüncü çeyrekten itibaren düşmesini bekliyoruz. Çünkü toplam kredilerde yılın ilk yarısında büyümedi. Büyümediği için yüzdesel olarak yukarı çıktı ama şimdi tekrar kredi büyümesi yaşanınca o oranlar düşecektir. "

Mortgage önceliğimiz olacak
ING Bank'ın bireysel bankacılıktaki büyüme stratejisi hakkında da bilgi veren Hakan Eminsoy, büyümede mortgage pazarına öncelik verdiklerini aktardı. Eminsoy, "Piyasa yüzde 4 büyüdü ama biz yüzde 23 büyüdük. Kar marjları tatmin ettiği sürece mortgage, bizim önceliğimiz olacaktır. Büyümekte zorlanılacak nokta herhalde kurumsal kredilerdir. Çünkü orada çok rekabetçi bir ortam var. Herkes kredi vermek istiyor. Müşteri de daha düşük faiz talep ediyor haklı olarak. Kurumsalda büyümek biraz zor olacak" diye konuştu.

Ayfer ARSLAN-AKŞAM

Hiç yorum yok: