26 Ekim 2009 Pazartesi

BANKALAR, TEK NOKTA'DA KOMİSYON ORANLARINI TÜKETİCİYE MESAJLA İLETECEK

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) 13 Ekim'de Ortak ATM kullanımına ilişkin bir tebliğ yayınladı. BDDK, banka müşterilerinin sağlıklı bir şekilde bilgilendirilmesi amacıyla banka kartı çıkaran ve ortak ATM uygulamasına dahil olan tüm bankalara 3 maddelik ödev listesi verdi. Buna göre:
1- Bankalar öncelikle kendi internet sayfalarında söz konusu ücret ve komisyon tutarlarını ilan edecek.
2- Yasal bilgilendirme zorunluluğunun yerine getirilmesi bakımından sahip olunan müsteri
iletişim bilgilerinden yararlanarak uygun bir kanal üzerinden (e-posta, SMS veya posta gibi) her bir müşteri detaylı bir biçimde bilgilendirilecek.
bir müsteriyi detaylı bir biçimde bilgilendirmeleri,
3- Kendi ATM’lerinin yurtiçi diğer banka müsterileri tarafından kullanılması halinde,
işlemin sonuçlanmasından önceki bir aşamada, müşterinin bankası tarafından tahsil edilecek ücret ve komisyona ilişkin olarak “Sayın … Bankası Müsterisi, Bankanız Bakiye Sorma işlemlerinden … TL’ye kadar ücret; Nakit Çekme islemlerinden % … e kadar komisyon ve … TL ye kadar ücret tahsil etmektedir” mesajı verilecek. Gerekirse müşteriye işlemi iptal etme imkanı tanınacak.

BDDK, bilgilendirmeye ilişkin ATM yazılımlarının da 13 Ekim'den tarihinden itibaren 30 gün içerisinde hazır hale getirilmesini istedi. Buna göre, bankaların müşterilerini en geç 13 Kasım'dan itibaren komisyon oranları konusunda bilgilendirmesi gerekiyor.

Hiç yorum yok: