11 Ekim 2009 Pazar

BANKALARLA, 'KART BORCUMU YAPILANDIRMAK İSTİYORUM" DİYEN 17 BİN KİŞİ DAHA İLK AYDA TUŞ OLDU

Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Nazım Kaya, kredi kartı borçlarının yapılandırılması kapsamında imzalanan protokolün yaklaşık yüzde 4'ünün daha ilk ayda bozulduğunu açıkladı. Türkiye Bankalar Birliği'nin yapılandırmayla ilgili son rakamları açıkladığını ifade eden Kaya, ''Buna göre, 875 bin kişiden yaklaşık 459 bin kişi yapılandırma müracaatında bulundu. 3,1 milyar lira olan yapılandırma kapsamındaki borcun 1,5 milyar lirası taksitlendirildi'' dedi.

İŞSİZLİK EN BÜYÜK ENGEL
Kaya, son haftaya kadar yüzde 10'larda seyreden müracaatın miktarının yaptıkları yoğun uyarılarla birlikte yüzde 50 civarına çıktığını belirterek şunları söyledi: "'Kredi kartı borçlarının yapılandırılması kapsamında imzalanan protokolün yaklaşık yüzde 4'ü daha ilk ayda bozulmuştur. Bu durum, sonraki dönemlerin de habercisi olmuştur. Başlangıçta verilen yüzde 4 fire sonraki aylarda daha çok kişinin kriz ve işsizlik nedeniyle borcunu ödeyemez hale geleceğini ve yapılandırmanın beklenen faydayı sağlamayacağını göstermektedir. Sonuçta tüketicinin icralık halleri devam edecek, barış zemini yakalanamamış olacaktır.''
Bu arada TBB'nin verilerine göre, 17 bin 839 kişi, 62.8 milyon TL'lik borcuna karşılık bankalarla yaptığı protokolü bozmak zorunda kaldı.

Hiç yorum yok: