20 Ekim 2009 Salı

12 MİLYAR LİRALIK KAYNAK EKONOMİYİ CANLANDIRACAK

Krizde sıkıntıya düşen KOBİ'lere Hazine garantisiyle 20 bankanın ortaklığıyla verilecek toplam 12 milyar liralık kaynak ekonomiye doping etkisi yapacak. Kredi Garanti Fonu'nun (KGF) teminatta sıkıntı çeken ve kredi değerliliği düşük işletmelere kullandırılacak kredilerin yüzde 65'ine kefil olmasının bankaların elini rahatlatacağını belirten Yapı Kredi Perakende Bankacılık Satış Yönetimi Başkanı Muzaffer Öztürk, "KOBi'lerden çok büyük talep bekliyoruz. Sıkıntıya giren firmaların ayağa kalkmasında önemli bir adım olacak" dedi.20 yeni bankayla ortaklık kurarak sermayesini 240 milyon liraya çıkaran KGF'ye Hazine'nin 1 milyar lira kaynak aktarmasını öngören protokol geçen hafta Ankara'da imzalandı. 10-12 milyar liralık kredi hacmi yaratması planlanan kaynaktan 20 bin küçük ve orta ölçekli işletme yararlanacak.
YÜZDE 35'LİK RİSK BANKAYA AİT

KOBİ'lere 'can suyu' olarak yorumlanan bu protokolün sonuçlarını değerlendiren Yapı Kredi Perakende Bankacılık Satış Yönetimi Başkanı Muzaffer Öztürk, "Hazine, bu protokolle bankalara 'ödemesini geciktirmiş, karşılıksız çeki veya protesto edilmiş senedi nedeniyle normal değerlendirme sürecinde kredi alamayacak firmaları kafanıza takmayın' diyor. 'Krediyi verin, yüzde 65'ine ben garanti veriyorum' diyor. 'Yüzde 35'lik riski de bankalara sen al' diyor. Kredi musluklarını açan bir düğme olacak" dedi.
BAŞVURU BANKAYA YAPILACAK

KGF teminatıyla kredi kullandırımında başvuru sürecinin de basitleştirildiğini anlatan Öztürk, şunları söyledi: "KOBİ eskiden kredi almak için hem bankaya hem KGF'ye müracat ediyordu. Şimdi artık sadece bankaya müracat edeçek. Banka kendi kredi değerlendirme koşulları çerçevesinde değerlendirip karar verecek. Krizle beraber sıkıntıya giren firmalar bu imkandan yararlanacak. 6 aydan 4 yıla kadar vadelendirilecek."
HEDEF YENİ MÜŞTERİ KAZANMAK

Türk bankacılık sektörü genelinde kullandırılacak 12 milyar liralık krediye ilişkin yaklaşık üç aydır şubeler bazında çalışmalar yaptıklarını aktaran Muzaffer Öztürk, "Kimlere kredi verebiliriz diye bir ön çalışma yaptık. Ama tutar konusunda bir rakam veremem. Hedefimiz çok yüksek. Biz bu imkanı mevcut müşterilerin yanısıra yeni müşteri kazanımında da kullanmayı düşünüyoruz" diye konuştu.
ŞİRKETLER HALA TEMKİNLİ

Kredi piyasalarındaki son durumu da değerlendiren Öztürk, mart ayından sonra stabil bir durum olduğuna işaret ederek sözlerini şöyle sürdürdü: "Yeni sorunlu firma sayısı eskisi kadar çok değil. Sanki krizden önceki trende dönmüş gibi. Son iki üç ayda sorunlu kredilerde artış eğilimi oldukça yavaşlamış durumda.Ekim ayı eylülden daha iyi geçecek gibi ama kredi hacminde 'uçacak veya patlayacak' gibi bir ortam henüz yok. Şirketler hala temkinli. Çünkü şirketlerin kredi iştahının olması için mal üretip satabilmesi lazım. Üretim yerinde sayıyor. Mevcut üretimlerini sürdürmek için kredi talebinde bulunuyorlar. Son dönemde yatırım kredisi için gelenler de var. Soğuk hava deposu ve gıda sektöründe birkaç milyon dolarlık işler var."

Kar marjları gelecek yıl daha da düşer
Faizde kar marjlarının düştüğüne işaret eden Muzaffer Öztürk, "Kurumsallarda 2 puana kadar düştü, KOBİ'lerde 7-8 lerde devam ediyor. Marjlar önümüzdeki yıl biraz daha düşer. Önümüzdeki yıl sektörün iştahını karşılayacak nitelikte çok geniş bir kredi piyasası olmayacak. Kredi piyasası büyümediği için de sektör ister istemez daha fazla pay elde edebilmek için yoğun bir rekabet yaşayacak" dedi.

KOBİ'lere 4.7 milyar liralık kredi desteği
Yapı Kredi Perakende Bankacılık Satış Yönetimi Başkanı Muzaffer Öztürk, bugüne kadar yaptıkları tüm çalışmalarda KOBİ'lerin ilk tercihi haline geldiklerini belirterek 2008 yılında KOBİ'ler özelinde 4.7 milyar liralık finansman kaynağı sağladıklarını, bunu 2009 yılında yüzde 25 oranında artırmayı hedeflediklerini söyledi. Geçen hafta Ankara'da düzenlenen toplantıda, 400 KOBİ yöneticisine Ar-Ge Hibe Destek Fonlarını anlatan Öztürk, bugüne kadar toplam 18 ilde 9 bin firmaya tanıtım yaptıklarını aktardı. Yapı Kredi'nin KOSGEB Cansuyu Faiz Destek programlarının tümünde yer alarak KOBİ'lere destek verdiğini belirten Öztürk, son programla birlikte bu yolla 340 milyon liralık bir kredi hacmi yaratılmış olacağını söyledi.

Ayfer ARSLAN-AKŞAM

Hiç yorum yok: