20 Ekim 2009 Salı

2023 YILINA KADAR 10 BİN ŞİRKET HALKA AÇILACAK

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) ve Türk Sermaye Piyasası Aracı Kuruluşları Birliği (TSPAKB), reel sektör şirketlerinin halka açılımını özendirmek amacıyla 'Halka Arz Seferberliği' başlattı. Seferberliğin ilk adımı olarak dün İMKB'de bir araya gelen başkanlar 2023 yılına kadar 10 bin şirketin halka açılmasını hedefliyor. İstanbul'da gerçekleştirilen 'Halka Arz Seferberliği' toplantısına TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, SPK Başkanı Prof.Dr. Vedat Akgiray, İMKB Başkanı Hüseyin Erkan ve TSPAKB Başkanı Nevzat Öztangut'un yanısıra Türkiye genelinde 33 sanayi ve ticaret odasından 50'ye yakın kişi katıldı. Toplantının açılışında konuşan İMKB Başkanı Hüseyin Erkan, 2000'li yıllarda halka arzlardaki düşüşe dikkat çekerek, "1990-2000 döneminde yılda ortalama 24 şirket halka arz edilirken, 2001-2008 arasında bu rakam yüzde 71 azalarak sadece 7 şirkete düştü. Vergi teşviklerinin kaldırılması bu eğilimin gerilemesinde en önemli neden oldu" diye konuştu.
HİSARCIKLIOĞLU HEDEFİ YÜKSELTTİ

Türkiye'nin ilk 500 büyük sanayi kuruluşundan 403 şirketin, ikinci 500 büyük sanayi kuruluşundan ise 469 şirketin borsada işlem görmediğine işaret eden Erkan, borsada şu anda 314 olan halka açık şirket sayısını 2023 yılına kadar 1000'in üzerine çıkarmayı hedeflediklerini dile getirdi. Ancak TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu araya girerek, "1000 değil, hedefimiz 10 bin şirket" deyince, Erkan, "Tamam başkan. Hedefe iki sıfır daha ekleyelim" dedi.
BEDAVA PARA BORSADA

Büyümek isteyen ve finansmana ihtiyacı olan şirketlere seslenerek "Bedava para borsada. Maliyeti sıfır" diyen TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da, işini büyütmek isteyen işletmeler açısından halka açılmak için iyi bir dönem olduğunu vurguladı. Hisarcıklıoğlu, "Bankaya gitseniz 40 tane nazını çekeceksiniz. Ne kadar çok şirketimiz halka açılırsa, tasarruf sahiplerine yeni alternatifler sunmuş oluruz. Kötü tecrübeler yatırımcılarımızı ürkütmüştür. Tasarrufu hor gören zihniyet sermaye kıtlığının en önemli nedenlerinden biridir. Bu yüzden yatırımcı altın, gayrimenkul yatırım araçlarına yönelmiştir. Bu piyasaların sağlıklı çalışması öncelikli hedefimiz olmalıdır" diye konuştu.
İŞİ SIKIYORUZ, AZALTACAĞIZ

Konuşmasında halka açık şirket olmanın avantajlarına değinen Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Vedat Akgiray ise, halka arz yoluyla finansman sağlamanın diğer yollardan çok daha ucuz olduğunu savundu.Pr Halka arzın dezavantajlarına da değinen Akgiray, halka arz yapıldığında bir kereye mahsus olmak üzere aracı kurum maliyeti oluştuğunu, arzdan sonra yasal yükümlülükler geldiğini, bunların bir firmaya yıllık maliyetinin 20-30 bin lira olduğunu ifade etti. Herkesin denetleme ve düzenlemeden korktuğunu, ancak akıllıca kullanıldığında bunun avantajları bulunduğunu belirten Akgiray, ''Biz de biraz işi sıkıyoruz, azaltacağız. (SPK Mevzuatının açtığı maliyetler var. 'Onu yolla bunu yolla...') Çoğu da gereksiz, eskiden gerekliymiş, artık değil ve bunu samimi söylüyorum'' diye konuştu.

'Çift dikiş' eleştirisi
Şirketlerin halka açılmasını özendirmek için bürokratik işlemlerin basitleştirilmesinin de şart olduğunu savunan Hisarcıklıoğlu, eleştirilerini şöyle özetledi: "Aynı konu, aynı dosyayı hem SPK inceliyor, hem de İMKB inceliyor. Çift dikiş gidiyoruz. Mevzuat 3 bin sayfa, vergi mevzuatı da 3 bin sayfa. Halka açılmak isteyen bir şirket mevzuatı okuma kalksa bitirmesi mümkün değil."

Halka arzda yol haritası
-SPK, TOBB, İMKB ve TSPAKB arasında halka arzı teşvik amacıyla 7 Ağustos 2008 tarihinde işbirliği protokolü imzalandı. Protokol çerçevesinde halka arz seminerleri düzenlenecek. -İlk ziyaretler ve seminerler Gaziantep, Konya ve Kayseri'de gerçekleştirildi.-Odaların bünyesinde, en az iki personelden oluşan destek birimleri kurulacak. -Destek birimleri, borsa ve ilgili kuruluşlar ile şirketler arasında iletişim köprüsü olarak hizmet verecek.-Odalara kayıtlı şirketlere bilgilendirici basılı yayın, CD ve dokümanlar verilecek.-Aracı kurumlar, bağımsız denetim şirketleri, özel sermaye fonları, kurumsal yatırımcılar, hukuk firmalarının katılacağı 'Sermaye Piyasası Arenaları' düzenlenecek.

Likidite ve ucuz finansman sağlayacak
İMKB Başkanı Hüseyin Erkan, halka açık şirket olmanın avantajlarını ise şöyle sıraladı:-Likidite ve ucuz finansman,-Kredibilite, şeffaflık, güvenilirlik ve kurumsallaşma ile birlikte aile şirketlerine sürdürülebilirlik sağlama.-Yurtiçi ve yurtdışında tanınma ve marka değerini artırma.

Ayfer ARSLAN-AKŞAM

Hiç yorum yok: