12 Ekim 2009 Pazartesi

ATM'LER ORTAK OLDU, KOMİSYON VATANDAŞA KALDI

ürkiye genelindeki 26 banka 1 Ekim'den itibaren ATM'lerini ortak kullanıma açtı ama tartışma bitmedi. Şimdilik sadece para çekme ve bakiye sorma ile sınırlı olan bu ortaklıkdan yararlanmanın bedeli tüketici açısından bedava değil. Banka kartınıza ait olmayan ATM'den para çekmek isterseniz 3 lira ile 4,5 lira arasında değişen komisyon ücreti ödemek zorundasınız. Sadece bakiye görüntülemenin bedeli ise 1 lira. Bazı bankalar çektiğiniz tutar ne olursa olsun sabit bir komisyon ücreti belirlerken, bazıları bunu tutarın belirli bir yüzdesi ile sınırlıyor. Böylece ortalama bin liralık çekimde ödeyeceğiniz komisyon 12 lirayı buluyor.Bankalararası Kart Merkezi (BKM) nezdinde yaklaşık iki yıldır süren çalışmalar sonucunda bu ay başından itibaren 23 bin ATM bütün bankaların ortak kullanımına açılırken, Ortak Nokta ve Altın Nokta tarihe karıştı. Ancak Tek Nokta'da birleşen bankalar, operasyonel giderlerini de hesaba katarak kendi aralarındaki işlemler karşılığında belirli bir komisyon ücreti alınmasını kabul etti.
MALİYETİ 3,20 LİRAYI BULUYOR

BKM önderliğinde ATM'lerini ortak kullanıma açan bankalar kendi aralarındaki işlemlerde belirli bir komisyon ücreti alınmasını karara bağladı. Para çekiminde 3 lira 20 kuruş, bakiye sormak için 20 kuruş komisyon alınmasının kararlaştırıldığı öğrenildi. Bunun tüketiciye hangi oranlarda yansıtılacağı ise tamamen serbest piyasa koşullarında bankaların inisiyatifine bırakıldı. Bu proje hayata geçmeden önce kendi aralarında Ortak Nokta'da işlem başına yüzde 1 artı 0.60 cent, Altın Nokta'da ise yüzde 0.8 artı 0.40 cent civarında komisyon alınıyordu.
BAKİYE SORMAK DA PARAYLA

Para çekiminin yanısıra vadesiz hesabınızda ne kadar paranızın kaldığını görüntülemek de bedava değil. Kendi bankanızın dışındaki banka ATM'lerinden yapacağınız işlemler karşılığında 20 kuruş ile 1 lira arasında bir bedel ödemeniz gerekiyor. Yeni uygulamada eskiden diğer banka müşterilerinden komisyon almayan bankaların da komisyon almaya başladığı dikkati çekiyor. Ortak Nokta'da iken bakiye görüntülüme ve para çekiminden ücret almayan Ziraat Bankası, Tek Nokta'ya geçince bu hizmetlerini ücretlendirdi.

Ortalama 192 liranakit para çekiyoruz
BKM Genel Müdürü Sertaç Özinal, Türkiye'de ATM'den para çekme tutarının ortalama 192 lira olduğunu belirterek birçok bankanın çekilen tutara bağlı olmaksızın ücret belirlediğini söyledi. BKM switch sisteminde gerçekleşen işlem adetlerine göre, 1-8 Eylül 2009 tarihleri arasında nakit işlemlerin sayısı 614 bin 894 iken, bu sayı yüzde 36,3 oranında artış ile 1-8 Ekim 2009 tarihleri arasında 838 bin 77'ye yükseldi. Başka banka kartlarının farklı ATM'lerde kullanılması uygulaması kapsamında, 1-8 Eylül'de toplam 105 milyon 422 bin 725 lira düzeyinde nakit ciro söz konusu olurken, bu tutar yüzde 12,4'lük artışla 1-8 Ekim'de 118 milyon 445 bin 760 liraya çıktı.
BKM: Banka kartınıza ait ATM'de ek ücret alınmıyor
Bankalararası Kart Merkezi (BKM) Genel Müdürü Sertaç Özinal, ortak ATM paylaşımı ile ilgili olarak kamuoyunda yanlış algılamaların sözkonusu olduğunu belirterek şunları söyledi: "Banka kartı kullanıcılarının, banka kartına ait ATM'den para çekme-bakiye sorma işlemlerinde herhangi ek bir ücret ödemesi kesinlikle söz konusu değil. Uygulama kapsamında kart kullanıcıları, yurtdışında da olduğu gibi banka kartına ait olmayan bir ATM'den para çekmek isterlerse, Ortak ATM Paylaşımı'nın sağladığı bu hizmet için, kendi bankaları tarafından belirlenen hizmet bedelini ödeyecek. Bankalar, müşterilerine uygulayacakları hizmet ücretini serbest piyasa ekonomisi gereği kendileri belirliyor. Banka müşterileri ise kendi hizmet almak istediği bankayı dilediği gibi seçme ve istediği bankadan işlem yapma özgürlüğüne sahip."

ATM ortak paylaşımda hangi banka ne kadar komisyon ücreti alıyor?
AKBANK: Bakiye görüntülüme 1 TL, para çekimi 4 TL.
FİNANSBANK: Bakiye görüntüleme 50 kuruş, para çekimi 3 TL.
FORTİS: Bakiye görüntülüme 50 kuruş, para çekimi 4 TL.
HALKBANK: Bakiye görüntüleme 25 kuruş, para çekimi 4, 38 TL.
HSBC: Bakiye görüntüleme 50 kuruş, para çekimi 4,5 TL.
İŞ BANKASI: Bakiye sorma 25 kuruş, para çekimi 4,20 TL.
GARANTİ: Bakiye görüntüleme 50 kuruş, para çekimi 4 TL.
TEB: Bakiye görüntüleme 50 kuruş, para çekimi 3 TL.
Yapı Kredi: Bakiye sorma 50 kuruş, para çekimi 3,5 TL.
VAKIFBANK: Bakiye sorma 1 Tl, para çekimi 4,5 TL.
ZİRAAT: Bakiye sorma 20 kuruş, para çekimi 3,25 TL.

1000 lira çeken 12TL komisyon ödüyor
ATM ortak paylaşımında bazı bankalar tutardan bağımsız olarak komisyon ücretlerini belirlerken, bazı bankalar ise çekilen para 250 lirayı aşınca tutar üzerinden komisyon kesiyor. İş Bankası 250 liranın üzerindeki para çekimlerinde, tutarın yüzde 1'ine ilave olarak 1.70 lira ücret alıyor. Tutardan bağımsız ücret alan diğer bankalar ise şöyle :

*HSBC: Tutarın yüzde 1'i+2 TL
*Ziraat: Tutarın yüzde 1'i +0,75 TL
*Halk Bankası: Tutarın yüzde 1,25'i+1,25 TL
*Denizbank: Tutarın yüzde 1'i+1 TL
Ayfer ARSLAN-AKŞAM

1 yorum:

Adsız dedi ki...

Peki ben para yatırcam ama kullandığım bankanın atm si şu anda yakınlarda yok başka atm den yatırsam ona da komisyon alıcaklarmı ?