30 Ağustos 2010 Pazartesi

TÜRK SİGORTA SEKTÖRÜNE İŞSİZLİK DOPİNGİ

Geçen yıl küresel kriz nedeniyle büyümede frene basan sigorta şirketleri 2010 yılının ilk yarısında yüzde 11'in üzerinde büyümeyi başardı. Hayat dışı branşta faaliyet gösteren 38 şirketin prim üretimi yüzde 11.5 artışla 5.8 milyar lirayı aşarken, hayat branşıda dahil edildiğinde toplam prim üretimi ilk yarıda 7.1 milyar lirayı geçti. İlk 6 ayda en hızlı büyümeyi iki yıl önce İsrailli Harel Grubu ile birlikte yeniden sigorta sektörüne dönen Türk Nippon gerçekleştirirken, işsizlik teminatını içeren ürünler satan Fransız BNP Paribas Grubu'na bağlı Cardif de ikinci sırada yer aldı.
Çoğunluk hisseleri 2008 yılı Kasım ayında Harel Grubu'na geçen ve geçen yıl poliçe kesmeye başlayan Türk Nippon Sigorta 2009 yılının ilk 6 ayında 66 bin 550 lira olan prim üretimini bu yılın aynı döneminde yüzde 14 bin 87 oranındaki artışla 9 milyon 441 bin liraya taşıdı. Geçen yıl ilk yarıda 1 milyon 720 bin liralık prim üreten Cardif ise bu yıl ilk yarıda yüzde 339.4'lük artışla 7.5 milyon TL'lik prim üretimine ulaştı.

İŞSİZLİK HALA EN BÜYÜK RİSK
6'sı banka, geri kalanı sigorta ve tüketici finansman şirketi olmak üzere 9 kuruluş aracılığıyla işsizlik teminatı içeren ürünlerini tüketicilere ulaştıran Cardif'in ilk yarı yıl performansına ilişkin görüşlerini aldığımız Cardif Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Tahsin Gürdoğan, bu artışta işsizlik riskinin önemli bir rol oynadığını vurguladı. İşsizlik oranına ilişkin istatistiklerde son aylarda küresel kriz dönemine kıyasla iyileşme gözlenmesine rağmen işsiz kalma korkusunun hala insanları endişelendirdiğini ve geleceğe ilişkin kaygıların ortadan kalkmadığını dile getiren Gürdoğan, "Bu da doğal olarak insanları işsizlik riskine karşı geleceklerini güvence altına almaya yönlendiriyor" diye konuştu.

7 YILLIK MOLADAN HIZLI ÇIKIŞ
Hayat dışı branşta faaliyet gösteren 38 şirket arasında en hızlı büyüyen 3. şirket ise yüzde 263.6'lık artışla Sema Cıngıllıoğlu'na ait Demir Sigorta oldu. Kardentaş Karaali Dış Ticaret ile arasındaki hukuki anlaşmazlık nedeniyle Eylül 2000'den Ekim 2007'ye kadar faaliyetleri durdurulan ve 2008 yılının ikinci yarısında yeniden poliçe kesmeye başlayan Demir Sigorta ilk yarıda 4.8 milyon liralık prim üretimi gerçekleştirdi.

Hiç yorum yok: