4 Ağustos 2010 Çarşamba

TEMASSIZ MOBİL ÖDEME AVRUPA'DA İLK TÜRKİYE'DE BAŞLIYOR

Türkiye ve Avrupa'da ilk defa tüm operatörleri kapsayacak telefon cihazından bağımsız temassız mobil ödeme Visa Europe ve Akbank işbirliğiyle hayata geçecek. Buna göre Türkiye'de hafıza kartı girişi bulunan telefon sahipleri cep telefonlarına NFC özellikli bir hafıza kartı takarak dünyadaki tüm Visa temassız alışveriş noktalarından ödeme yapılabilecek. Şu anda pilot çalışmaları devam eden teknolojinin yıl sonunda hayata geçmesi planlanıyor.
İşbirliğine ilişkin düzenlenen basın toplantısında konuşan Akbank Genel Müdür Vekili Hakan Binbaşgil, 5 yılda Türkiye'de elektronik ticaretin 7,5 kat arttığını belirterek 30 milyon internet kullanıcısı ve 85 milyon civarında cep telefonu abonesi bulunan Türkiye'de mobiliteye önem veren, teknolojiyi yakından izleyen ve yenilikleri hızla benimseyen geniş bir kesim bulunduğunu söyledi.

2 MİLYON KİŞİ AKBANK'A UĞRAMIYOR
Binbaşgil,
2 milyon müşterinin Akbank şubelerine uğramadan bankacılık hizmetlerini alternatif dağıtım kanallarından yaptığına işaret ederek, ''Teknoloji, yenilikçi ürün ve hizmetlere ilgi özgür bankacılığın önünü daha da açıyor. Uzun süredir devam ettirdiğimiz Ar-Ge çalışmaları ile müşteri ihtiyaçlarındaki değişimleri önceden belirleyerek tüketicilerin hayatlarını kolaylaştıracak alternatif çözümler üretiyoruz. Visa Europe işbirliği ile gerçekleştirdiğimiz yeni mobil ödeme teknolojisi ile müşterilerimizin daha da özgür bir biçimde yapabilmeleri için önemli bir adım atıyoruz" dedi.

KART YERİNE CEP TELEFONU
Toplantıya katılan Visa Europe Bölge Genel Müdürü Berna Ülman Türkiye'nin, ödeme sistemleri ve ürün tasarımında yenilik merkezi haline geldiğini vurgularken, Akbank Genel Müdür Yardımcısı Mine Könüman şu bilgileri verdi: "Hafıza kartı kullanımına uygun cihazlara sahip tüketiciler, cep telefonlarını kolayca kredi kartı gibi kullanabilecek. Bu hizmetten yararlanmak isteyenler cep telefonlarını kredi kartı olarak kullanabilecek. Ayrıca abonesi oldukları GSM operatörünü değişmeleri, yeni SIM kart veya cihaz satın almaları gerekmeyecek."

NFC NEDİR?

Yakın alan iletişimi olarak adlandırılan NFC, elektronik cihazlar arasında basit ve güvenli iletişim için tasarlanmış kısa menzilli kablosuz bağlantı teknolojisi. NFC, cep telefonlarıyla ödeme, ulaştırma ve bilet işlemlerinden, tek bir dokunuşla televizyona fotoğraf gönderen dijital kameralara kadar çeşitli cihazlarda kullanılıyor.

Hiç yorum yok: