9 Ağustos 2010 Pazartesi

ÇİZGİ ROMAN TUTKUNU BANKACI KİM?

Garanti Bankası Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Cüneyt Sezgin’in en büyük hobisi çizgi roman ve kurşun asker koleksiyonu. Üstelik bu tutkusunu ofisine kadar taşımış. Her zaman ciddiyetiyle tanıdığımız Sezgin’in Garanti Bankası Genel Müdürlüğü’ndeki odasındaki resmi görünce önce bir şaşırıyorsunuz. Karaköy’deki Osmanlı Bankası’nın tarihi binasında çekilen resimde Örümcek Adam, Batman, Süperman karakterleri ile aynı masada hiç istifini bozmadan takım elbisesi ile çalışmasını sürdüren bir adam profili dikkatinizi çekiyor. Biraz daha dikkatli bakınca resimdeki kişinin Cüneyt Sezgin olduğunu fark ediyorsunuz.
İşin ilginç tarafı ise fotoğrafı Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Ali Fuat Erbil çekmiş. “Fotoğrafı çok sevdiğim için duvarıma astım” diyen Sezgin’in işte risk yönetiminden geriye kalan boş zamanlarındaki uğraşları:

-Boş zamanlarınızda ne yapıyorsunuz?
Herşeyden önce iyi bir okurum. Ayrıca, kurşun asker ve çizgi roman koleksiyonlarım var. Her ikisi de çocukluk aşklarım diyebiliriz. Koleksiyon derken, bunları sadece almak ve biriktirmek değil, üzerlerinde derinleşip, arşiv tutmak ve bunlarla ilgili okumak, bilgimi derinleştirmek en büyük meraklarımdan. Hayatımı zenginleştiriyor. 1990'lı yılların ortalarından itibaren bu ilgi ve sevgimi koleksiyonlarıma taşıdım. Ayrıca, Beşiktaş Divan Kurulu, Doğal Hayatı Koruma Derneği Yönetim Kurulu ve çeşitli sosyal amaçlı derneklerin üyesiyim.

-Koleksiyonunda kaç kurşun asker ve çizgi roman var? Gelecekte bu koleksiyonlarınıza ilişkin planlarınız neler?
Koleksiyonumda 13.000 e yaklaşan çizgi romanım ve 1.400 civarında kurşun askerim var. Ama inanır mısınız, çok güzel bir soru sordunuz. Bugüne kadar bunlarla ilgili olarak geleceğe dönük bir plan hiç kurmamıştım. Sadece 6.5 yaşımda bir oğlum var. En büyük ideallerimden birisi, oğlumun da bu koleksiyonlarıma sahip çıkması, hatta büyütmesiydi bugüne kadar (ama internet çağında rakiplerim çok güçlü, o nedenle daha çok teşvik edici yöntemler geliştirmem lazım). Bugünden itibaren bu konuda daha ciddi düşüneceğim.

-Resimdeki karakterler (Batman, Superman vb ) insanlar zor duruma düştüğünde yani riskler gerçekleştikten sonra yardıma koşan çizgi roman dünyasının hayali karakterleri. Siz ise, şirketlere olası risklere karşı korunmanın yollarını öğretiyorsunuz. Bu bağlamda şirketlere bir mesaj vermek isteseniz ne olurdu?
Resimdeki karakterler en sevdiklerim değil aslında, Türkiye’de bu kostümler bulunabildiği için tercih etmiştik. Ben biraz daha klasik ekole yakınım. Yani uçup, duvara tırmanmayan, ayağı daha yere basan karakterler. Bir Western kahramanı olan Tex Willer, işlediği konular ve karakteri ile Martin Mystere ve çok farklı tarzıyla Corto Maltese en sevdiğim kahramanlardır. Ekol olarak en çok Fransız-Belçika ekolünü severim.
Şirketlere söyleyeceklerime gelince : Kendi riskimize en başta biz sahip çıkmalıyız. Kendimizi en iyi yine kendimizin koruyabileceğini asla unutmamalıyız. Çünkü her zaman gelip bizi kurtaracak “süper kahramanlar” bulamayabiliriz.

Ayfer ARSLAN

Hiç yorum yok: