Dünyanın en aktif deprem bölgelerinden birinde bulunan Türkiye’de özellikle Marmara depreminin üzerinden tam 11 yıl geçti ama önlem konusunda hala bir arpa boyu yol alınamadı. Binaların birçoğu depreme karşı dayanıksız...
İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (İMSAD) Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Turan da, bugünkü açıklaması ile bu soruna parmak bastı. Turan, Deprem Master Planı ve bina envanterleri başta olmak üzere birçok planın hazır olduğunu ancak uygulamada sıkıntılar yaşandığına dikkat çekti. Bunun sebebini, kurumlar arası işbirliğinin olmamasına bağlayan Turan, binaların gerekiyorsa yıkılması ve yeniden inşası veya iyileştirilmesi yoluyla depreme hazır yapı stoku oluşturmada halkı iknada da zorluklar yaşandığını ifade etti.
İMSAD Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Turan “A.B.D., Japonya ve Yeni Zelanda gibi ülkelerde 1980 yılı başından bu yana eski-yeni binalar, köprüler ve endüstriyel tesisler depremden korunma amacıyla yeni teknolojiler uygularken, inşaat sektöründe lider konumda olan bir ülke olarak hiçbir ilerleme sağlayamıyoruz. Ülkemizin genelinde ve özellikle İstanbul’da kentsel dönüşümü gerçekleştirmemiz kaçınılmaz” dedi.
MEVCUT BİNALARIN DENETİMİ YOK
Turan sözlerine şöyle devam etti: “En büyük ve acı kanıt binlerce kişinin binalar altında kalarak can verdiği 17 Ağustos depremi oldu. 1999 Marmara depremi sonrası ise maalesef değişen pek bir şey olmadı. Türkiye bu gerçeği bir kez daha kabul ederek, o tarihten itibaren yeni yönetmelikler, afet, imar, yapı kanunları, kararnameleri çıkardıysa da yeni yapılan inşaatlar dışında mevcut binaların denetimi yapılmadı, kayıt dışı yapı üretimi devam etti ve yapılan planlar hayata geçirilemedi.”
Turan bugün köprülerin, hastanelerin, okulların ve tüm önemli kamu kurum ve kuruluşlarının güçlendirmelerinin çoktan tamamlanmış olması gerektiğini ve yurttaşların hanelerinde bir an önce kentsel dönüşüm çerçevesinde çalışmaların başlatılmış olması gerektiğini ifade etti.
11 Ağustos 2010 Çarşamba
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder