31 Ocak 2011 Pazartesi

KREDİ FAİZLERİ YILLIK 1 PUANA KADAR ARTACAK

Mevduat munzam karşılıklarındaki son artışlar kredi maliyetlerini yukarı çekerken, sektörde özellikle KOBİ bankacılığı ve bireysel bankacılıkta artan rekabet ise maliyet artışını fiyatlara yansıtma konusunda bankaları zorluyor. Finansman arzının fazla olması nedeniyle artık müşterinin kral olduğunu belirten Anadolubank Ticari Bankacılıktan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Sibel Akın, "Zorunlu karşılıklardaki son artışın yanısıra daha önce de munzamlara ödenen faiz sıfırlanmıştı. Bütün bu gelişmeler kredi maliyetlerini yüzde 1 yukarı çekti. Dolayısıyla müşterilerin seçenekleri çok fazla. Rekabet gücü yüksek ama bu artışların faiz oranlarına yansıması kaçınılmaz. Bütün bankalar rekabet gücüne ve piyasa koşullarına göre faiz oranlarını 1 puana kadar artırmak zorunda" dedi.
20 yıllık bankacılık deneyimine sahip olan ve KOBİ Bankacılığında sektörün sayılı kadın yöneticilerinden biri olan Anadolubank Genel Müdür Yardımcısı Sibel Akın ile hem bankanın 2011 hedeflerini, hem de kredilere ilişkin beklentilerini konuştuk.
-Anadolubank olarak ticari bankacılıkta geçen yıl neler yaptınız?
İlk kurulduğu günden bugüne KOBİ bankacılığına ağırlık veren bir bankayız. Anadolubank, ana omurgasını bu iş üzerine kuran bir banka. Her sene yüzde 25-30 civarında büyüyoruz. Karlılığımız yeni ürün gamlarıyla olumlu gelişim gösterdi.

KREDİLERİ %25-30 BÜYÜTECEK
-KOBİ'lere 2010'da ne kadar kaynak aktardınız?
500-600 milyon TL'ye yakın kaynak aktardık.

-Bu yılki hedefleriniz neler?
Yüzde 20-25'lik bir büyüme üzerine kurguladığımız bir bütçemiz var. Sindire sindire doğru müşteri üzerine konuşlandırarak bu hedefi bir miktar aşacağımızı düşünüyorum. Şu dönem piyasanın talep yönüyle iyi olduğu bir dönemi yaşıyoruz. Global dünya konjonktründe gerektirdiği dış piyasada bir daralma var ama iç piyasada talep büyümeyi çok destekler durumda. Firmalardan yoğun talepler var. Özellikle tüketici tarafını destekliyor olması iç talebi artıran, dengeleyen bir unsur olarak gözüküyor. Bu da doğal olarak tüm üretim, ticaret alanında faaliyet gösteren firmaların taleplerini artırıyor. İşletme sermayesi ihtiyaçlarının finansmanına yönelik talepleri canlı görüyoruz. Konutu Sermaye Yapan Kredi'mize talep yoğun. Yaptığımız büyümenin yüzde 40-45'lık kısmını bu ürünle gerçekleştirdik.

PİYASA LİKİT, KARŞILIKSIZ ÇEK AZALIYOR
-Hangi sektörlerden talep alıyorsunuz?
İmalat sanayi öne çıkıyor. Üretici sektörlerde yatırım açısından büyüme iştahı fazla. Üretim ve kapasitesini artırma evresinde. Bunun dışında her sektörden talep alıyoruz. Konutun beslediği alt sektörlerde, tüketim mallarında, ticaret, perakende ticaret sektörü çok canlı.

-Karşılıksız çeklerin azalması da sanırım işlerin rayında olduğunun bir göstergesi...
Doğru, müşteri şu anda çok değerli. Finansman arzı var. Ne zaman karşılıksız çek olur? Likidite imkanlarının daraldığı dönemlerde karşılıksız çek olur. Esasen bir işletmenin işi çok iyidir. Ama likit olmayabilir. Alacağınız vardır ama o gün ödeyeceğiniz bir çek varsa nakdiniz yoktur. Alacağınızı bankacılık sistemine dönük finanse edemezsiniz, nakit sıkıntısı o çekin yazılmasına yol açar. Aslında bu sizin varlığınızın olmadığı anlamına gelir. Şu anda sektörün bu eğilimi likiditeyi pompalıyor. Likit olan bir piyasada da karşılıksız çek oranları aşağı iniyor. İştahın daraldığı dönemlerde çok daha yukarı çıkmasının nedeni likiditenin daralması. Dolayısıyla bu çok doğal bir sonuç.

Takipteki krediler azalıyor

-Takipteki kredilerde nasıl bir seyir gözleniyor?
İyileşme devam ediyor. İşi olan müşteri her daim likidite imkanına ulaşabilir. Banka aktifini yükselttikçe tahsili gecikmiş alacak sabit kalacağından oran otomatikman düşüş yönünde olacak. Doğru işi finanse etmeye çalışıyoruz. Çok ince eleyip sık dokuyoruz. Ama bunu da yaptıktan sonra sonsuz olarak diyoruz ki, biz artık ortağız birlikte önümüz açık olduğu sürece devam edeceğiz diyoruz. Ciddi anlamda müşteri sadakati oluşturuyoruz. Önce müşteriyi iyi tanımaya çalışıyoruz Danışmanlık veriyoruz.

Hesapsız büyüme uyarısı!

-Sizce kredi genişlemesi cari açık açısındanbir risk oluşturur mu?
Ekonomiyi ısıtıyor. Sonuç olarak kamu otoritesinin ortaya koyduğu görüşlere saygı duyuyoruz. Isınan ekonomi cari açığı da tetikleyebilir. Munzam karşılıkların artırılması bankacılık sisteminin maliyetlerini yukarı çeken bir unsur. MB, sadece büyüme hevesiyle hesapsız kitapsız şeylere girişme diye sektörü uyarıyor. Biz zaten o paralelde giden bir bankayız. Hiçbir zaman merdivenleri yüzde yüz büyüme üzerine oturtmadığımız için bizi etkileyen bir tarafı yok. Dolayısıyla riski iyi tanıyıp riski doğru fiyatlamaya çalışan bir bankayız.

-Sektör nasıl reaksiyon verecek?
Sonuçlarını henüz görmedik. Munzam karşılıklar artırıldığı gibi onlara ödenen faizler sıfırlandı. Maliyet yükselişi fiyatlara yansıyacak mı? Hepimizin sorusu bu. Şu ana kadar gördüğümüz bir yansıma yok. Ancak yansıması kaçınılmaz. Munzamlardaki son artışla beraber kredi maliyetleri yüzde 1 oranında arttı.

20 bin müşterinin 16-17 bini KOBİ


-Anadolubank olarak KOBİ ve ticari müşteri ayrımını nasıl yapıyorsunuz?
Üretici ve perakende ticaret cirosu olup olmadığıyla ilgili değişiyor. 2.5 trilyon liraya kadar olanlara küçük işletme, 2.5 trilyon ile 25 trilyon arası KOBİ vasfına soktuğumuz müşteri tipi var. 25 trilyon üstü ticari. Daha iri işletmeler. Portföyümüzün yüzde 90'ı KOBİ segmenti.

-KOBİ ve ticari segmentteki müşteri sayınız?
Toplam 20 bin civarında müşterimiz var. 16-17 bini KOBİ tanımına girer. Her sene portföyümüze 3-4 bin gibi müşteri ekleniyor.

Kar yaratmak zor

-2011'de bankaları nasıl bir rekabet ortamı bekliyor?
Kar yaratmak zor. Maliyet artışları var. Bunların fiyatlara transferi oluşmadı. Sektör üzerinde en büyük baskı unsuru. Bankalar bu şartlarda büyümeyi yaratmak zorunda. Bir taraftan maliyet artışı var. Bir taraftan yansıtamıyorsunuz. Arada marj daralıyor. Dolayısıyla cirodan kazanma modeli dediğimiz model ve hizmet kalitenizi artırarak hizmet üstünlüğü yaratmak gerekiyor. Sadece kredi için değil doğru ürün geliştiren herkes ciddi anlamda bir seferberlik içerisinde. Sektör kar marjları daralarak büyüyecek. Karşılıksız çekler, kanuni takip oranları azalacak.

Masa başından işler yürümüyor

-Göreviniz gereği kaç ili gezdiniz?
Ayda bir iki Anadolu'ya gidiyorum. Konya, Kayseri, Gaziantep, Trabzon, Samsun, Antalya, Urfa, Aydın, Adana, Mersin... İşim gereği mutlak surette şubeleri dolaşmak zorundayım. Ekipler halinde müşteri ziyaretleri yapıyoruz. Bölgenin özelliklerine bakıyoruz. Müşteriyi tanımaya çalışıyoruz. Maalesef artık masa başından iş yürümüyor. Son dönemde herkes dolaşıyor.

-Müşterilerden nasıl tepkiler alıyorsunuz?
Onlar alışmış buna. Artık müşteri kral! Müşterinin artık seçeneği çok bol, rahat. Rekabet gücü yüksek. O da kendi müşterisi için aynı şartlarda çalışıyor.

Bankacılık unisex bir iş

-Kadın yönetici olarak karşılaştığınız zorluklar oluyor mu?
Çok net söyleyeyim hiç zorlukla karşılaşmadım. Dikkate alınmamak veya kendimi dezavantajlı durumda hissettiğim bir ortam hiç olmadı. ı. İşinizi iyi biliyorsanız sorun çıkmıyor. Ben bankacılığı unisex bir iş olarak görüyorum.
Ayfer ARSLAN

2 yorum:

Mrs Vanda Mraiana dedi ki...

Dikkat.

Eğer acil kredi ihtiyacınız var mı? Yatırım kredisi? Yapı kredi? Öğrenci kredi? Borç konsolidasyonu kredi? Işletme kredisi? daha fazla bilgi için (vandamariana111@gmail.com) ileri e-posta..

İlginiz için teşekkürler..

Bayan Vanda Mariana.

Joyce Hillary dedi ki...

Bir işletme kredisi, kişisel krediler, konut kredisi kredileri, araç kredileri, öğrenci kredileri, konsolidasyon için teminatsız krediler, proje finansmanı vb. Mi arıyorsunuz? Kredi için doğru çözümleriz! Şirketlere ve bireylere% 2 faiz oranı düşük ve uygun fiyatlı krediler sunuyoruz. Bu nedenle, acil ve güvenli bir krediyle ilgileniyorsanız. Daha fazla bilgi için, lütfen bugün bize e-posta gönderin: Via: Elegantloanfirm@hotmail.com.