21 Ocak 2011 Cuma

FAİZ İNDİRİMLERİ DEVAM EDECEK Mİ?

TCMB bugün (dün) yaptığı para politikası toplantısında politika faizini 25 baz puan aşağı çekerek %6,25’e indirdi. Gecelik faiz oranları ve geç likidite penceresi faiz oranları ise sabit tutuldu.
TCMB kısa vadeli yükümlülükler için tesis edilecek zorunlu karşılık oranlarında ilave bir artırımı gerekli gördüğünü söyledi. TCMB’nin yarın zorunlu karşılık oranlarını artıracağına dair açıklama yapmasını bekliyoruz. TCMB Aralık ayında almış olduğu tedbirlerin kredi üzerindeki sıkılaştırıcı etkilerinin önümüzdeki dönemde görüleceğine vurgu yaptığından, artışın geçen ayki kadar yüksek olmayacağını düşünüyoruz. TCMB’nin zorunlu karşılıklarda vadeye göre farklılaştırma stratejisini sürdüreceğini öngörüyoruz.
TCMB geçen ay uygulamaya konulan politika faizlerinin sınırlı düzeyde düşürülmesi ve zorunlu karşılık oranlarının artırılması şeklindeki politika bileşiminin içinde bulunduğumuz konjonktürde fiyat ve finansal istikrarın korunması açısından halen en uygun seçenek olduğunu söyledi. Fakat TCMB’nin politika faizlerinin “sınırlı” düşürülme söylemi bundan sonra faiz indiriminin kanaatimizce en fazla 25 bps olacağına işaret etmektedir. Ancak Çin, Hindistan ve Brezilya gibi önemli gelişmekte olan ülkelerdeki faiz artırımı ve faiz artırımı beklentileri, TL getirilerinin kısa vadede görece olarak düşük olabileceği göz önüne alındığında TCMB’nin önümüzdeki dönemde faiz oranlarını indirmeye devam etmesi gerekmeyebilir. Faiz indirim eğiliminin artık sonuna doğru gelinmesi nedeniyle gösterge faize enflasyon beklentileri ve global gelişmelerin yön vermesinin daha olası olduğu kanısındayız.
AKBANK EKONOMİK ARAŞTIRMALAR

Hiç yorum yok: