7 Ocak 2011 Cuma

İMKB, HOLDİNGLERE ÖZEL BORSA ENDEKSİ KURACAK

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) İMKB 10 Banka Endeksi, Şehir Endeksi ve Katılım Endeksi'nden sonra şimdi de holdinglere özel endeks oluşturacak. Grup, holding veya çeşitli ihtiyaçlara yönelik endeks oluşturulması konusunda çalışmalara başladıklarını açıklayan İMKB Başkanı Hüseyin Erkan, "Henüz üzerinde çalışıyoruz. Asgari 5 şirket olmak üzere o grubun halka açık bütün şirketlerini kapsayacak bu endekse dayalı yatırım fonlarının kurulması halinde yatırımcı aynı anda o grubun bütün hisse senetlerine sahip olacak" dedi.
Ekonomi Gazeteciler Derneği (EGD) üyeleriyle bir araya gelen İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) Başkanı Hüseyin Erkan, 2010 yılında yaşanan gelişmeleri ve 2011 hedeflerini paylaştı. Dünyadaki likidite bolluğu nedeniyle hisse senetleri ve emtia piyasalarında yükselişler yaşandığına işaret eden Erkan, hisse senedi, tahvil-bono ve repo pazarı dahil İMKB'de toplam işlem hacminin 3 trilyon 208 milyar dolara yükseldiğini söyledi.

2010'DA 22 ŞİRKET HALKA AÇILDI
2010 yılında halka arzlarda 2000 yılından bu yana en iyi performansın sergilendiğini anlatan Erkan, geçen yıl 22 şirketin hisse senedinin halka arz edildiğini aktardı. Geçen yıl halka arzlar sonucunda ekonomiye ve şirketlere sağlanan kaynak tutarının da 3 milyar liraya ulaştığını belirten Hüseyin Erkan, bu yıl da hisse senetleri piyasasında 9, tahvil ve bono piyasasında ise 6 halka arz başvurusu yapıldığını, toplam halka arz sayısının 25'i geçmesinin beklendiğini ifade etti.

EKONOMİYE 92.5 MİYAR $'LIK KAYNAK
İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nın kuruluşundan bugüne kadar ekonomiye sağladığı katkılara da değinen Erkan, son 24 yıl içerisinde 48.6 milyar doları halka arz geliri, 43.8 milyar doları da temmettü geliri olmak üzere ekonomiye yaklaşık 92.5 milyar dolarlık kaynak aktardıklarını dile getirdi. Halka arz seferberliği kapsamında şirketlerle birebir görüşmelere devam edeceklerinin altını çizen İMKB Başkanı Hüseyin Erkan, 2011 yılında İzmir veya Ankara'da geniş kapsamlı bir toplantı yapılmasının planlandığını söyledi.

Anormal hareketlerde seansa 15 dakika mola
İMKB Başkanı Hüseyin Erkan, 2011 yılı projelerini şöyle özetledi:
*Otomatik Seans Durdurma Sistemi: Sistem, piyasamızda anormal fiyat veya miktar hareketi ortaya çıktığında, önce seansı 15 dakika durduracak. Durdurma KAP'a bilgilendirilecek. 15 dakika sonra seans yeniden başlayacak.
*Kapanış seansı: 17.30'da biten ikinci seansın bitiminden 10 dakika önce kapanış seansı yapılacak.
*Dark Pool işlem platformları benzeri Büyük Emirler Pazarı oluşturulacak.
*Özel sektör borçlanma araçlarının birincil piyasası için Halka Arz Pazarı'nın açılması planlanıyor.
*Obsiyon piyasasının 2011 yılının ilk yarısında faaliyete geçmesi planlanıyor.
*Hisse senetleri üzerine repo işlemlerinin yapılabilmesi amacıyla yeni bir pazar oluşturulacak.

Avrupa borsalarından İMKB 30'a talep yağıyor
İMKB Başkanı Hüseyin Erkan, İMKB 30 Endeksi'ne hem Avrupa borsalarından hem yatırımcı kuruluşlardan yoğun talep geldiğini belirterek, "Çok talep geliyor ama endeksi borsada işlem görmek kaydıyla lisansalamasını henüz dışarıya açmadık. Şimdilik böyle bir niyetimiz yok"

Hiç yorum yok: