19 Ocak 2011 Çarşamba

FAİZ KARARI PİYASALARI İKİYE BÖLDÜ

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu'nun (PPK) yarın yapacağı toplantı piyasaları ikiye böldü. Bugüne kadar enflasyona odaklanan ancak geçen ay cari açıkla mücadeleyi de gündemine alan MB, bu çerçevede mevduat munzam karşılıklarını artırmış ve politika faizini 50 baz indirerek yüzde 6.5'a çekmişti. Bankaların alacağı tavra göre ek önlemler alabileceklerinin de sinyalini veren MB'nin yarın yapacağı toplantıda nasıl bir tutum izleyeceği merakla beklenmekle birlikte piyasada farklı görüşler hakim.
Bazı bankacılar politika faizlerinde bir değişiklik beklemez iken, bazıları ise 25 ile 50 baz puan arasında bir indirim bekliyor. Politika faizlerinde bir değişiklik beklemeyenlerin gerekçesi; Merkez Bankası'nın verdiği son mesajlar. Global düzeyde emtia ve gıda fiyatlarındaki artışa dikkat çeken MB Başkanı Durmuş Yılmaz, ikinci yarıda oluşabilecek enflasyon riskine karşılık faiz oranlarının yeniden artış trendine girebileceğini açıklamıştı. Hem bu açıklama, hem dolar kurunun geçen hafta 1.60 TL'ye kadar yükselmesi, sınırlı da olsa bir miktar kısa vadeli sermaye çıkışı piyasalarda MB'nin faiz indirimlerine ara vereceği beklentisine yol açtı.

FAİZ KARARI SÜPRİZE AÇIK
Piyasa beklentisinin ağırlıklı faiz indirimi olacağı yönünde olduğunu belirten Yapı Kredi Yatırım Ekonomisti ve Sratejisti Murat Berk, "Biz değişmeyeceğini düşünüyoruz. Çünkü özellikle son dönemde bütçe açığı yüksek geldi. Hem de bekleyelim-görelim politikası hakim oldu" derken, Fortis Bank Ekonomisti Haluk Bürümcekçi PPK kararının süprize açık olduğunu düşünüyor. Bürümcekçi, şunları söyledi: "Beklenti gidip geliyor. Aralık ayında indirimin devam edeceği beklentisi hakim oldu. Son dönemde Merkez Bankası'nın yaptığı konuşmalardan sonra bir ölçüde bu beklenti geri alındı. Ağırlıklı olarak yapılmayacağı yönüne kaydı ama farklı görüşler de var. MB çok net mesaj vermiyor. Biraz belirsizlik yaratmış durumda. Karar da süprize açık olacak. Her türlü karar çıkabilir. Olmama ihtimali yüksek görünüyor."

MUNZAM SİLAHINI KULLANABİLİR
Destek Menkul Değerler Genel Müdür Yardımcısı Banu Kıvcı Tokalı politika faizlerinin seyrine ilişkin beklentilerin son bir haftada değiştiğine dikkat çekerek "AB ülkeleri borçlanmalarının yarattığı stres, kur üzerinde yarattığı baskı ile daha önce faiz indirimi yapabileceğini rahatça söyleyebiliyorduk. Şimdi olasılık yüzde 50-50 gözüküyor" dedi. MB'nin finansal istikrara odaklandığını, cari açığı dizginlemeye, sıcak para girişini sınırlamaya yönelik politikalardan kısa sürede çıkmayacağını da vurgulayan Tokalı, "Bu çerçeveden bakınca MB'nin kısa sürede bu stratejiden vazgeçeceğini düşünmüyoruz. Dolayısıyla hala indirim olasılığı var. Politika faizlerini indirirse munzam karşılıklarda da mutlaka bir değişikliğe gitmesini bekilyoruz" diye konuştu.

MB faizleri neden değiştirmez?
-----------------------------------------
*Global düzeyde emtia ve gıda fiyatları yükseliyor.
*Emtia fiyatlarındaki artış enflasyonu tetikleyebilir.
*AB bölgesindeki sorunlar kur üzerinde baskı yarattı. Dolar kuru 1.60'a kadar yükseldi.
*Bir miktar kısa vadeli yabancı çıkışı yaşandı. Dolayısıyla MB'nin kararları kısmen de olsa etkili oldu.
*Geçen ay alınan kararların henüz etkisi görülmedi. MB bir süre bekle-gör politikası izleyebilir.

MB faizleri neden indirecek?
------------------------------------
*MB cari açıkla ve sıcak para girişiyle mücadeyi öncelikleri arasına aldı.
*Geçen ay aldığı kararlardan kısa vadede dönüş yapmaz.
*AB bölgesindeki sıkıntılar kısa dönemde atlatılmış gözüküyor.
*Kısa vadede enflasyon riski görünmüyor

Hiç yorum yok: